Már nagyon szorít az idő a lakásfelújítási támogatás igénylésére

Már csak hetei maradtak annak, aki állami pénzből szeretné felújítani a lakását

Már nagyon szorít az idő a lakásfelújítási támogatás igénylésére

Már csak hetei maradtak annak, aki állami pénzből szeretné felújítani a lakását

Vrazsovits Rita
2022-09-06 Frissítve: 2022-11-22
2022-09-06 Frissítve: 2022-11-22
29153276

Szűk négy hónapja maradt az igénylésre és a teljes megvalósításra azoknak, akik otthonfelújítási támogatásból szeretnék korszerűsíteni vagy felújítani az ingatlanjukat. Nagyobb munkálatok már nem biztos, hogy beleférnek ebbe, a kisebb, gyorsabb átalakításokra azonban még elég lehet ez az idő, ha találunk kivitelezőt. 

 

December 31-én véget ér a 2021. január óta elérhető otthonfelújítási támogatás, mely akár hárommillió forint ingyenpénzt is jelenthet lakásfelújításnál a családoknak. Az igénylés feltétele, hogy a megvásárolt alapanyagot és az elvégzett munkálatokat számlákkal is igazoljuk a határidőig, így nem mindegy, mikor kezdünk neki a munkálatoknak. Természetesen nem zárható ki, hogy más támogatásokhoz hasonlóan (mint például a babaváró hitel) ennek a határidejét is kitolják, azonban mindeddig ezt nem jelentette be a kormány, és nem is utaltak rá kormányzati vezetők.

 

Egy nagyobb átalakítás már nem biztos, hogy belefér

Nem sok ideje maradt azoknak, akik ki szeretnék használni az állami ingyenpénzt. Egy teljes körű lakásfelújítás már így sem biztos, hogy belefér a hátralévő szűk négy hónapba, és az is inkább csak három, ha az év végi ünnepeket is figyelembe vesszük. A kisebb munkálatokat azonban még mindig nem késő elkezdeni, a lehetőségek listája pedig hosszú. Felújíthatunk egyetlen helyiséget, cserélhetünk ablakot vagy klímát, de akár egy télikert kialakítása vagy kerítés építése is beleférhet a tervbe. A teljes listát itt lehet megnézni

 

A korábbi tapasztalatok alapján az igénylők átlagosan az elérhető támogatási összeg körülbelül felét tudták igénybe venni, vagyis a túlnyomó többség nem használta ki a teljes keretet. Ez az utolsó pillanatos igénylőkre hatványozottan igaz lehet majd, hiszen a kisebb munkálatokra értelemszerűen csak alacsonyabb összegű támogatást tudnak felvenni.

 

Mire kell figyelni az igénylésnél?

Az otthonfelújítási támogatás csak utólag, a felújítás befejezése után vehető igénybe, ami azt jelenti, hogy az igénylőnek elő kell finanszíroznia az alapanyagot és a kivitelezés költségét is. Ha ezután derül ki, hogy az igénylő mégsem jogosult a támogatásra, akkor nincs mit tenni, nem jár a pénz. Ahhoz, hogy ezt el lehessen kerülni, már a felújítás előtt célszerű ellenőrizni, hogy minden feltételnek megfelel-e az igénylő. Nézzük meg a fontosabbakat:

  • legalább egy éves, folytonos tb-jogviszonyt kell igazolni,
  • az anyagköltség és a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban támogatható,
  • minden költséget számlával kell igazolni, emellett a kivitelezővel szerződést is kell kötni,
  • legalább egy gyermeket kell nevelnie az igénylőnek, vagy igazolnia kell a legalább 12 hetes terhességet,
  • legalább egy éve a felújított ingatlanban kell lakni - kivéve, ha a gyermek még nincs egy éves, vagy ha az adásvételi szerződést egy éven belül írták alá,
  • nem lehet az igénylőnek köztartozása. 

A további feltételekről itt lehet olvasni

 

A határidő közeledtével tehát érdemes jobban odafigyelni a feltételek teljesítésére, hiszen ha az utolsó napokra hagyjuk az igénylés benyújtását, kevesebb idő marad egy esetleges hiánypótlásra vagy korrekcióra. Különösen december második felében, az ünnepi időszakban lehet problémás az ügyintézés, és jelenleg nincs arról információ, hogy az igényléseket befogadó Magyar Államkincstár az ünnepi időszakban hogyan készül majd a határidő végére. Emiatt, bár az igénylés online is beküldhető, célszerű december 20. előtt elindítani a folyamatot. Ez egyben azt is jelenti, hogy addig a számláknak is rendelkezésre kell állnia az igénylés benyújtásához. 

 

Még elérhető a kedvezményes felújítási hitel, de az is viszi az időt

A támogatás részben előfinanszírozható akár kedvezményes lakásfelújítási hitelből is, amire a csok otthonteremtési hitelhez hasonlóan állami kamattámogatás vehető igénybe. A legfeljebb 6 millió forintos otthonfelújítási hitel fix 3 százalékos kamattal vehető fel, ami a jelenlegi hitelkamatokkal összehasonlítva ajándéknak tűnik. Az igényléshez ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteni, mint a vissza nem térítendő támogatáshoz, emellett a bank a hitelképességet is vizsgálja. 

 

Több hitelintézetnél is elérhető a kölcsön, a feltételek azonban eltérhetnek. Különböző lehet például az elvárt minimum jövedelem: míg az Erste Banknál 100 ezer forint igazolása is elég, a Raiffeisen Banknál 150 ezer forint az elvárás. Emellett a törlesztés menetében is lehetnek különbségek: az OTP Bank például 2021. április 19. óta egy éves türelmi idővel is kínálja a hitelt, ami azt jelenti, hogy a futamidő első évében csak a kamatot kell fizetni, a tőketartozást még nem. Így az első évben a havi törlesztőrészlet 6 millió forintos hitelösszeg és 10 éves futamidő esetén mindössze 15 208 forint. A második évtől magasabb, 63 576 forint. Ha végig egyenlő törlesztőrészletekkel számolunk, akkor 60 ezer forint körül alakul a törlesztő. (Május óta a piaci kamatú lakáshitelek között is kínál már ilyen türelmi időset.) Jelentős különbség lehet emellett a felvehető hitelösszegnél is, ugyanis van, ahol félmillió forint a minimum, míg máshol ugyanez az összeg 4 millió forint.

 

A támogatott hitel az olcsósága miatt előnyös lehet, azzal azonban számolni kell, hogy mivel jelzáloghitelről van szó, az igénylés több hetet is igénybe vehet. Így ha a felújítás megkezdéséhez erre a forrásra is szükség van, akkor a hátralévő idő számolgatásánál az igénylési procedúrával is célszerű kalkulálni.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!