A Ryanair 8 útvonalát törli Budapestről

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

A Ryanair 8 útvonalát törli Budapestről

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Bank360 tartalom
2022-08-11 Frissítve: 2022-08-12
2022-08-11 Frissítve: 2022-08-12
28834361
28718564

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei.

 

Megérkezett a Ryanair reakciója az általa idiótának nevezett utasadóra: a fapados légitársaság megszünteti 8 budapesti útvonalát - vette észre az okosutas.hu. Szerdán ezek a célpontok kerültek ki a menetrendből, tehát állnak le a téli menetrendváltástól:

  • Bordeaux
  • Bournemouth
  • Köln
  • Kaunas
  • Krakkó
  • Lappeenranta
  • Riga
  • Torino

Azok az útvonalak ebben ebben nincsenek benne, amelyek az eredeti terv szerint is leálltak volna télre, mint például a nagyon népszerűvé vált nyári utazási célpont Rimini.

 

A listán azok járatok szerepelnek, amelyekre régóta árulja a jegyeket a Ryanair, és most döntött arról, hogy mégsem fogja repülni azokat télen. Sok útvonalon ritkítanak is, de ez a normál téli rend része, máshol is meglépik a hálózaton. A teljes zárás tűnik az extraprofitadóra adott reakciónak az utazási portál szerint.

 

A Ryanair már a kezdetektől támadta a magyar extraprofitadók között bevezetett a replülőjegyadót, hivatalos nevén a légitársaságok hozzájárulását. Ezt a repülőtéri földi kiszolgálást végző cégeknek kell beszedni. A hozzájárulást a belföldről induló utasokra kell megfizetni (a tranzitutasokra nem) - emlékeztet a Bank360.hu. A július 1-től élő repülőjegyadóra két tarifa van. A kormányrendelet szerint utasonként 3900 forintot kell fizetni, ha az utas végső úti célja az Európai Unió, Nagy-Britannia, Észak-Írország, valamint Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia és Ukrajna. Végső úti céllal más országokba repülő utasonként 9750 forint a hozzájárulás mértéke.

 

A Ryanair már az extraprofitadó bevezetése után közölte, hogy ennek a plusz költségnek járatritkítások és -megszüntetések lehetnek a következményei. Azokra a foglalásokra, amelyek az adó kihirdetése előtt történtek és június 30. utánra szóltak, a Ryanair beépítette az árba a 3900 forintot, vagy a vásárlók lemondhatták az utat. Erre válaszul Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezésére fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a Fővárosi Kormányhivatal a Ryanair ellen Magyarországon. 

 

Ennek eredményét a napokban hozta nyilvánosságra Varga Judit igazságügyi miniszter. Eszerint az extraprofitadó áthárítása miatt 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki a Ryanairre. A légitársaság megalapozatlannak tartja a büntetést és bíróságra viszi az ügyet. A bírságról szóló határozatot ismertető kesettagepem.hu cikke szerint a fogyasztóvédelmi hatóság azért marasztalta el a légitársaságot, mert nem a Ryanair, hanem a földi kiszolgálást végző cég az extraprofitadó alanya (azaz neki kell megfizetni ezt a közterhet), így viszont a Ryanair ÁSZF-je szerint ezt az adót a légitársaság nem háríthatja át az utasokra.

 

Az extraprofitadó miatt a Ryanair nyilvánosan is keményen ostorozta a magyar kormányt és annak miniszterét, Nagy Mártont. A Ryanair több, mint hülyeségnek minősítette az új adót. Vezére, Michael O’Leary pedig leidiótázta Nagy Márton minisztert a hvg.hu-nak adott interjújában.

 

Frissítés (08.12.)

A járatbezárásokat pénteken hivatalosan is bejelentette a cég, egyértelműen az extraprofitadóval indokolva a lépését. A nyolc megszüntetett útvonalon felül a Ryanair az alábbi hétnél ritkítja a járatszámot:

  • Amman
  • Bristol
  • Prága
  • Prága
  • Szófia
  • Tel-Aviv
  • Varsó

A változtatások a téli menetrendtől valósulnak meg. Az érintett utasok az ilyen szokásos módon értesítést kapnak erről a napokban, és vagy visszatérítik nekik a jegyárat, vagy más útvonalat választva repülhetnek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!