euró malacpersely

Jön az új eurós lakossági állampapír

euró malacpersely

Jön az új eurós lakossági állampapír

Herman Bernadett
2023-03-09 Frissítve: 2023-05-10
2023-03-09 Frissítve: 2023-05-10
31868204

A Prémium Euró Magyar Állampapírok (PEMÁP) hamarosan elfogynak. Új inflációt követő eurós lakossági kötvény nem lesz, ehelyett egy bankközi kamatokat követő eurós lakossági papírt bocsát ki az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven. 

 

Megszűnik a lakosság egyik kedvenc eurós befektetése, az PEMÁP - adta hírül az ÁKK. A 2028/Y jelzésű PEMÁP-ot tavaly júniusban bocsátotta ki először az államadósság-kezelő, és a gyenge forintárfolyam idején népszerűvé is vált a kötvény, két rábocsátást is tartottak az eredetileg 100 millió eurós kibocsátás után, így összesen 400 millió eurónyi lakossági papír került a piacra. 

 

Ez a 400 milliós keret hamarosan elfogy, új inflációt követő eurókötvényt pedig egyelőre nem hirdet meg az ÁKK. Aki szeretne még az eurozóna inflációját követő kötvényből, március 16-ig vásárolhat belőle. 

 

A kivezetéssel egy időben, az ÁKK a lakossági állampapírpiacon egy új, euró alapú magyar állampapírt vezet be Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven. A kamatadómentes EMÁP 3 éves, negyedéves kamatfizetésű, induló kamata évi 2,944 százalékos lesz, a kamat a három hónapos bankközi kamathoz, az euriborhoz igazodik majd. Tekintettel arra, hogy az eurozónában kamatemelést vár a piac az idén, a bankközi kamatok is emelkedhetnek. 

 

A 2026/U sorozatú EMÁP-ot 2023. március 17-től lehet megvásárolni. A vagyoni koncentráció mérséklése érdekében, a Magyar Államkincstárra, mint forgalmazóra nézve értékesítési korlátot vezetnek be, egy befektető maximum 500 ezer euróért vásárolhat a kötvényből. 

 

Az Euró Magyar Állampapírt továbbra is belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatják meg kizárólag a Magyar Államkincstár fiókhálózatában, valamint a WebKincstár, MobilKincstár online felületein.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!