A forintból euróba fektetők nagyot kaszáltak

Csökken az eurós állampapír hozama, de forintgyengülés ellen így is jó 

A forintból euróba fektetők nagyot kaszáltak

Csökken az eurós állampapír hozama, de forintgyengülés ellen így is jó 

Bank360 tartalom
2022-06-03 Frissítve: 2023-03-09
2022-06-03 Frissítve: 2023-03-09
24587776

Árnyalatnyival csökkenti a Prémium Euró Állampapír hozamát az ÁKK. Akik viszont az elmúlt hónapokban ebbe fektettek, azok egyébként is a forintgyengülésen kaszáltak nagyot.

 

Új, 2028/Y sorozatú Prémium Euró Magyar Állampapírt bocsát ki június 10-től az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. 100 millió euró értékben. Az inflációkövető  befektetési lehetőség infláció feletti kamatprémiuma az eddigi 0,5 százalékról 0,25 százalékra csökken. 

 

A június 9-től euróért vásárolható állampapír (PEMÁP) hozama nem magyar inflációt követi, hanem az euróövezetét. A követés a szó szoros értelmében igaz, hiszen az értékpapír kamatbázisa az euróövezet előző évi inflációja. Ez az érték jelenleg 2,6 százalék, ami azt jelenti, hogy az eddig a 0,5 százalékos kamatprémiummal évi 3,1 százalékot hozó PEMÁP új sorozatának már csak 2,85 százalék lesz az induló éves hozama.

 

Ezzel azonban ez a befektetés csak árnyalatnyival lesz kevésbé vonzó. A PEMÁP-ot ugyanis igazából annak volt érdemes eddig is választania, akinek vagy már euróban volt a pénze, vagy meg akarta magát védeni a forint árfolyamveszteségétől. Másként fogalmazva: a forint gyengülésére számítva be akarta söpörni az ebből származó árfolyamnyereséget.

 

Ez az elmúlt néhány hónapban kiemelkedően magas volt, hiszen a háború kitörése előtt még nem sokkal a 350-es szint fölött volt az euró forintárfolyama, ami a héten újra a 400-at nyaldosta, és csak péntek délutánra süllyedt újra 390 közelébe. Aki tehát például az év elején eurót vett, és azt PEMÁP-ba fektette, annak a kamatprémium mértéke tényleg már csak marcipánfigura a hozamtortáján.

 

Természetesen annak, aki viszont most akar beszállni, ez fontosabb mérlegelési szempont. Feltételezhető azonban, hogy a kisbefektetőknél az ötéves futamidejű PEMÁP-nál továbbra sem a kamatprémium lesz a döntő, hanem a lehetséges árfolyamnyereség. Ha már valakinek euróban van a pénze, akkor kérdés inkább az, hogy az árfolyamhatáson túl ki akar-e még préselni további hozamot a befektetéséből. Ez most azért az eurós állampapírnál is “szemmel látható”, még a kamatprémium csökkentése után is.

 

Aki most akarja forintból euróba tenni a pénzét, és abból esetleg PEMÁP-ot vásárolni, annak azt kell mérlegelnie, hogy várható-e még az elkövetkező időkben, illetve a futamidő alatt jelentősebb forintgyengülés.

 

Az árfolyamnyereség nélkül ugyanis a forintért vehető inflációkövető Prémium Magyar Állampapíron (PMÁP) elérhető hozam nyilván magasabb, és az is marad a futamidő alatt, látva a magyar infláció mértékét és feltételezett tartósságát. Ez a hozam a jelenleg megvásárolható PMÁP-nál évi 6,6 százalék, ami az 5,1 százalékos előző évi átlagos inflációból és a 1,5 százalékos kamatprémiumból áll).

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!