Bankszámla költségek

Kezdődik és ez fájni fog: a csúcsinflációval emelik a számlaköltségeket a bankok

Bankszámla költségek

Kezdődik és ez fájni fog: a csúcsinflációval emelik a számlaköltségeket a bankok

Vrazsovits Rita
2024-01-31 Frissítve: 2024-02-09
2024-01-31 Frissítve: 2024-02-09
37030471

Megvan az első bank, amely közzétette a bankszámlák 2024-es árszabását. A K&H a tavalyi évhez hasonlóan az éves inflációval megegyező mértékben emeli az árakat április elsejétől, ami 2023-ban 17,6 százalék volt. Van olyan pénzintézet is, amelytől már márciusban magasabb díjakra számíthatunk, mások viszont májusig kivárhatnak az emeléssel. Az azonban szinte biztosra vehető, hogy a többségük leveri az ügyfeleken a 2023-as inflációt.

 

Közzétette a K&H Bank az április elsején hatályba lépő bankszámladíjakat, ami alapján most már biztos: az emelés mértéke a díjtételek jelentős részénél a tavalyi éves infláció mértékéhez közelít, több esetben el is éri azt. A 17,6 százalékos emelés a legtöbb bankszámlával kapcsolatos díjat érinti.

 

Milyen költségekre számíthatnak áprilistól az ügyfelek?

 

A K&H Bank közzétett hirdetménye alapján áprilistól az alábbiak szerint változnak a díjtételek:

 

  • a készpénz kifizetésének a minimum díja bankfióki pénztárban jelenleg 1169 forint, ez áprilistól 1375 forintra emelkedik,
  • 50 millió forintos összeg felett a díj 17 082 forintról 20 088 forintra emelkedik,
  • az azonnali, elektronikus forint átutalás minimum díja bankon belül 103-ról 121 forintra, bankon kívül pedig 87-ről 102 forintra nő, a maximum díjak pedig körülbelül 1000-1000 forinttal emelkednek,
  • a beszedés, hatósági átutalás, átutalási végzés díja bankon belülre 1,04% + 493 forintról 1,22% + 580 forintra emelkedik, bankon kívül 0,98% + 663 forintról 1,15% + 780 forintra nő. Utóbbinál a maximum kiróható díj 13 772 forintról 16 193 forintra emelkedik,
  • a rendszeres átutalási megbízás áprilistól fiókban 218, a TeleCenteren keresztül 179, az e-bankban pedig 40 forint lesz a jelenlegi 185, 152 és 34 forint helyett,
  • a K&H lakossági mobilinfo havidíja 444 forintról 522 forintra emelkedik, az üzenetdíj pedig 45-ről 53 forintra. 

 

A fizetési kérelem alapján teljesített azonnali átutalás e-bankon és mobilbankon keresztül díjmentes lesz nemcsak februártól, hanem április után is a közzétett hirdetmény alapján. Szintén nem kell fizetni akció keretén belül 2024. június 30-ig az e-bank és a mobilbank szolgáltatásokért, de az akciós időszakon kívül ezeknek a díja is emelkedik áprilistól. 

 

A Bank360.hu szakértői szerint az infláció mértékével megegyező díjemelésre általánosságban felkészülhetünk a többi banknál is, hiszen tavaly is a 2022-es fogyasztói árindexnek megfelelő drágítást hajtottak végre. Várhatóan ez idén sem lesz másképp, vagyis mindenképpen jóval drágábban vehetjük igénybe az alapvető bankszámla-szolgáltatásokat, mint eddig. 

 

Lesz olyan bank, ahol már márciusban új árakkal találkozhatunk

 

A Bank360.hu tapasztalatai alapján a bankok zöme áprilistól lépteti életbe a megemelt díjakat, de van olyan bank is, ahol ezzel egészen májusig várnak, tavaly ilyen volt például az Erste Bank. Van azonban olyan pénzintézet is, ahol már márciusban magasabb díjakkal találkozhatnak az ügyfelek: az OTP Bank erről az Üzletszabályzatában tájékoztatja az ügyfeleket. Közlésük szerint a KSH friss inflációs adatának közzététele után, a közzétételt követő második hónap első napjától emeli a díjait, ami március elseje. Áprilistól készülhetnek az új feltételekre a Raiffeisen Bank és a CIB Bank ügyfelei is, illetve a tavalyi tapasztalatok alapján az UniCredit Bank és az MBH Bank is. 

 

Ha drága a számla, ideje váltani!

 

Legkésőbb január végéig minden bank kiküldte az ügyfeleknek elektronikusan vagy papíralapon, hogy pontosan mennyit fizettek 2023-ban a bankszámlájukért. Ha egyébként nem tartjuk számon a számlaköltségeket, igencsak meglepő lehet, ha hirtelen egy több tízezer forintos összeget látunk a kimutatásban. És erre még rájön a 2024-es, infláció mértékű áremelés is, vagyis előre sejthetjük, hogy a jövő évi kimutatás sem fogja boldoggá tenni az ügyfeleket. 

 

Tenni azonban szerencsére mindig lehet mit, a legegyszerűbb, ha választunk a meglévőnél egy olcsóbb bankszámlát. Ennek a lehetősége mindig ott van az ügyfelek előtt, nem kell semmilyen időponthoz alkalmazkodni. A piacon elérhető ajánlatokat érdemes először egy bankszámla kalkulátorral összehasonlítani, ezután pedig akár online, legfeljebb fél óra alatt is megoldható a számlanyitás. 

 

A régi számla bezárásához azonban minden esetben személyesen meg kell jelenni a bankfiókban. Ez alól az egyetlen kivétel, ha az egyszerűsített bankváltást választjuk, ebben az esetben ugyanis a számlanyitás történik személyesen, a bezáráshoz szükséges teendőket pedig már a két bank fogja egymás között elintézni. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!