Pénzkérdés: megtakarítási tippek kezdőknek

Pénzkérdés: mikortól érdemes bankszámlát nyitni a gyereknek?

Pénzkérdés: megtakarítási tippek kezdőknek

Pénzkérdés: mikortól érdemes bankszámlát nyitni a gyereknek?

Herman Bernadett
2023-11-22 Frissítve: 2024-03-31
2023-11-22 Frissítve: 2024-03-31
35804857

Bankszámlát akár már rögtön a születés után is nyithat a szülő a gyerek számára, azonban jellemzően először a felső tagozatban válik ez hasznossá neki. A pénzügyi nevelésnél a legfontosabb, hogy a szülő rendszeresen és nyíltan beszélgessen erről a gyerekkel - derül ki a Bank360.hu szakmai támogatásával készülő Pénzkérdés műsorsorozat első részéből. 

 

Új műsorsorozat indult az RTL.hu-n a Bank360.hu szakmai támogatásával. A Pénzkérdés adásaiban konkrét élethelyzetek megoldásában segítenek a szakértők. Az első részben a gyermekek pénzügyeiről beszélünk, tanácsaink pedig nemcsak a műsor szereplőinek, hanem más családoknak is ötletet adhatnak arra, hogyan tehetik tudatossá a gyerekeiket a pénzügyekben.

 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/_8hJuP9yJks.jpg?itok=eNiJuUfj","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=_8hJuP9yJks","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

 

Dina egyedül neveli kislányát, a most 12 éves Lénát, aki egyelőre készpénzben, az “anyabankban” gyűjt álmai tabletjére. Most viszont már bankszámlát szeretne, mivel egyre gyakrabban kerül olyan helyzetbe, amikor már jó lenne, ha bankkártyával tudna fizetni, vagy ha a távolról is küldhetne neki pénzt az édesanyja, és a drága tabletre való is nagyobb biztonságban lenne a bankban, mint egy pénztárcában. 

 

Ezért fordultak tanácsért Herman Bernadetthez, Dettihez, a Bank360.hu szakértőjéhez, aki Takács Domokossal, vagyis Domival, az OTP Bank bankkapcsolati területének ügyvezető igazgatójával együtt igyekszik segíteni nekik. Dominak három lánya is van, akikkel maga is rendszeresen beszélget a pénzügyekről, így pontosan tudja, milyen problémákkal szembesül egy szülő, amikor megpróbálja megtanítani a gyermekét, hogyan bánjon okosan és felelősségteljesen a pénzével. 

 

Emellett persze az is lényeges, hogy világossá tegyék a gyereknek: bár a pénz nagyon fontos, az életben más értékek is vannak, amelyek még fontosabbak. 

 

A filmben egyebek között arra keresik a választ a szakértők, mikortól érdemes a gyerekek számára bankszámlát nyitni, hány éves kortól képesek megérteni, hogy a pénz nemcsak papírok és érmék formájában, hanem egy számlán, bankkártyán is elérhető. Az is kiderül, hogyan és milyen gyakran beszélgessen a szülő a gyerekeivel a pénzügyekről, ha azt szeretné, hogy azok később jól bánjanak a pénzzel. 

 

Ezt lehet gyakorolni olyan feladatokon keresztül, hogy például a szülő rábízza a gyerekre egy utazás megszervezését a költségvetéssel együtt. A gyereknek kell utánanéznie és kiszámolnia, mennyibe fognak kerülni a belépők, a tömegközlekedés, a szállás és más költségek. 

 

Bankszámlát akár már a születés után közvetlenül nyithatnak a szülők a gyerekek számára, de a gyerekek kisebb korban általában csak a fizikai formában létező pénzt értik meg. Kiskamasz korban viszont már egyre nagyobb az igény a bankszámlára és a bankkártyára. Ezek a szolgáltatások a gyerekek számára gyakran díjmentesek a hazai hitelintézeteknél, a szülők pedig jól tudják kontrollálni a gyerek költéseit, hiszen ráláthatnak a számlákra, és limiteket is be tudnak állítani, hogy gyermekük mekkora értékben vásárolhat vagy vehet fel pénzt a számlájáról. 

 

A gyerekszámla praktikus lehet, ha például pizsamapartira megy a kamasz, és pizzát kell rendelni, hiszen az ételfutár cégeknél ma már többnyire előre kell fizetni bankkártyával. Jól jöhet egy táborban vagy osztálykiránduláson, ha a gyereknek elfogy a pénze, és a szülőnek hirtelen ki kell segítenie. Akkor is praktikus, ha külföldre utazik a gyerek, hiszen nem kell pénzt váltani, a bankkártyájával bármilyen pénznemben tud fizetni az elfogadóhelyeken. 

Nézd meg a Pénzkérdés teljes epizódját!

Ha Neked is vannak pénzügyekkel kapcsolatos kérdéseid, fordulj hozzánk bizalommal, írj nekünk a penzkerdes@bank360.hu mailcímre. Ha a problémád sok embert érint, akkor szakértőink szívesen felkeresnek, és segítenek a megoldásában.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!