Ballagás

Megjöttek a ballagási pénzek: most érdemes diákszámlát nyitni

Ballagás

Megjöttek a ballagási pénzek: most érdemes diákszámlát nyitni

OTP Bank tartalom
2023-05-13 Frissítve: 2024-03-15
2023-05-13 Frissítve: 2024-03-15
32798969

A ballagás sok diák számára nemcsak a búcsút jelenti az iskolájától, hanem egy jókora pénzösszeget is, amit ilyenkor a rokonoktól, ismerősöktől kap. Nagy a csábítás az elköltésére, de egyben kezdőtőke is lehet a takarékoskodáshoz. Ha még nincs bankszámlája, jobb alkalom nem is kell a megnyitásához.

 

A ballagás, a csokor mellé legtöbbször egy - hol vékonyabb, hol vastagabb - borítékot is kapnak a végzős diákok. Ha nagy a rokonság, akár egy tetemesebb összeg is összegyűlhet, amit érdemes részben vagy egészben valamilyen formában félretenni, kamatoztatni, esetleg egy olyan eszközre költeni, ami a későbbi tanulmányok során elengedhetetlen lesz.

 

Vannak olyan diákok, akik a ballagás idejére már banki ügyfelek, de sokaknak még nincs bankszámlájuk, amire pedig hamarosan mindenképpen szükségük lesz akár dolgozni kezdenek, akár továbbtanulnak. A ballagási ajándékpénzt tehát nem érdemes a fiókban tartani, ahogyan a karácsonyi, húsvéti ajándékként kapott összegeket sem. Akinek tehát van diákszámlája, az beteheti arra, akinek pedig még nincs, annak itt a jó alkalom, hogy nyisson ilyet. Már csak azért is, mert ezt a többi bankszámlához képest nagyon kedvezményesen lehet megnyitni és használni. Itt szinte alap, hogy a számlához kapcsolódóan több elem díjmentes, ráadásul nem csupán a számladíjban, hanem a mobilbankhasználatban is, és a diákoknak a bankkártyáért sem kell fizetni, legalábbis az OTP Junior esetében biztosan nem.

 

Megtakarítási számla is nyitható

 

A diákszámlát kínáló bankok zöménél 14 éves kortól megtakarítási alszámla is nyitható, mely általában díjmentes. Ennek az az előnye, hogy a félretett pénzt teljesen külön lehet kezelni attól, ami a folyószámlán van, a számlához tartozó bankkártyával pedig nem is lehet közvetlenül elkölteni. Ilyen megtakarítási számlát kínál például az OTP Bank is a Junior számla mellé, OTP Junior számlával diákként pedig extra kedvezményeket is igénybe lehet venni. Meg lehet vele tanulni kihasználni a bankok által kínált vásárlási árengedmények, visszatérítések kihasználását. A Junior Kedvezményprogram például 5-30 százalékos pénzvisszatérítést jelent a diákoknak, ha a megjelölt helyeken vásárolnak a kártyájukkal.

 

A diákszámlával egy online tanácsadót, pénzügyi segédet is kapnak a fiatal számlatulajdonosok. A Next app például kifejezetten a diákok számára készült. Ezzel kitűzhetnek különböző pénzügyi célokat, amelyeket szeretnének elérni a közeljövőben, és folyamatosan követhetik, hogy ezekkel éppen hol tartanak, mennyi hiányzik még hozzájuk. A MoneyBag funkció a továbbtanulás költségeinek a megtervezésében nyújt segítséget, a Jövőtervező pedig az egyetemi szak kiválasztásához tud tippeket adni.

 

Akkor is jobb számlán tartani, ha van helye a pénznek

 

Természetesen előfordulhat az is, hogy a ballagáson összegyűlt pénzt nincs lehetőség teljes összegben félretenni, kamatoztatni, hanem fel kell használni, mert abból lesz például a továbbtanuló diák a leendő albérleti kauciója vagy új laptopja. Ezek a kiadások azonban ritkán jelentkeznek azonnal, így számát nyitni mindenképpen érdemes, és a teljes összeg fiókban tartogatásának sincs értelme.

 

A ballagó diák a középiskola befejezésével belép a felnőtt életébe még akkor is, ha továbbtanul. Ha munkába áll, saját jövedelme lesz, de sok diák is rendszeresen dolgozik a tanulmányai mellett. Számlára így is, úgy is szükségük lesz, és a diákszámlát akkor is meg lehet nyitni vagy tartani még évekig, ha valaki már nem tanul. Ez a számla ugyanis életkorhoz kötött, nem a tanulmányokhoz, így a fiatalok még évekig élvezhetik a kedvezményeit akkor is, ha már nem tanulnak.

 

Nagyobb ballagó pénz akár befektetésre is jó

 

Nyilván nem általános, de ha a ballagáson nagyobb, akár több százezres összeg gyűlt össze, akkor azzal már akár az egyszerűbb, biztonságos befektetésekbe is érdemes belekóstolni, különösen akkor, ha éppen 25 százalék az infláció. Ha már úgyis számlát nyit az elballagó a bankban, akkor akár a magasabb hozamú állampapírok vásárlásához szükséges értékpapírszámláját is létrehozhatja. Ha pedig lát esélyt arra, hogy havonta rendszeresen félretegyen néhány tízezer forintot, akkor az újrainduló lakástakarékok kínálta lehetőségeket is megnézheti.

 

A Juniorral meg lehet tolni az estét a Budapest Parkban

 

Az OTP május végéig “bulikedvezményt” ad az új diákszámlásoknak. Aki 2023. május 31-ig nyit OTP Junior számlát, beállítja az OTP internet- és mobilbankban a Kedvezményprogram menüben a Budapest Parkot és valamelyik rendezvényre jegyet vált az OTP-s bankkártyát használva, akár 50 százalékos kedvezményt kap visszatérítés formájában, ami a vásárlást követő hónapban érkezik meg. Az egyszeri kedvezmény mértéke legfeljebb 5000 forint lehet.

 

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, további információt az OTP Bank honlapján (www.otpbank.hu) találsz.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!