Diákszámlák feltételei

Diákhitel számlák és hagyományos diákszámlák: melyik az olcsóbb?

Diákszámlák feltételei

Diákhitel számlák és hagyományos diákszámlák: melyik az olcsóbb?

Vrazsovits Rita
2023-07-27 Frissítve: 2024-03-31
2023-07-27 Frissítve: 2024-03-31
34008998

A diákhitel mellé nyitható bankszámlák az ingyenesség terén még a hagyományos diákszámlákra is rálicitáltak. Számos extra kedvezményt kínálnak, így versenyeznek a fiatalok kegyeiért. A hagyományos diákszámlák kondíciói persze továbbra is kedvezőek, és olyan bank is van, ahol a diákhiteles számlához kapcsolódó kedvezményeket diákhitel nélkül is elérhetők.

 

Júliustól már csak négy bank ajánlatai közül választhatnak azok a hallgatók, akik diákhitelt igényelnek. Ezek az ajánlatok viszont jóval kedvezőbbek még a hagyományos diákszámláknál is, amelyek eddig a piacon a legkedvezőbb ajánlatok között voltak. A diákhitel számlát kínáló bankok, az OTP, az Erste, a Gránit és az MBH az új csomagok mellett természetesen továbbra is kínálnak számlacsomagot az olyan diákoknak is, akik nem kérnek vagy nem is kérhetnek diákhitelt. 

 

Mit kínálnak a bankok?

 

Az OTP Banknál a két diákszámla között az egyetlen jelentős eltérés a tranzakcióknál van. A diákhitelhez kapcsolódó számlánál nincs díja sem az eseti, sem a rendszeres átutalásoknak, és a csoportos beszedési megbízásokért sem kell fizetni. A Junior diákszámlánál viszont csak a bankon belüli átvezetés ingyenes, az eseti és a rendszeres átutalások után fizetni kell, a hirdetmény szerint az előbbiért minimum 292 forintot, utóbbiért ennél kevesebbet, 93 forintot, ha bankon belül utal át pénzt a fiatal ügyfél.

 

Számos szolgáltatás azonban minden diáknak ingyenes az OTP Banknál, emellett több kedvezményt is igénybe vehetnek:

 

  • ingyenes a számlavezetés,
  • ingyenes a bankkártya-használat,
  • ingyenesen használhatók az online felületek,
  • résztvétel az OTP Junior Kedvezményprogramban, ami meghatározott szolgáltatóknál 5-30 százalékos pénzvisszatérítést is jelenthet.

 

A két diákszámlacsomag között tehát, ha a számlatulajdonos nem kezdeményez átutalásokat, számottevő különbség nincsen, éves szinten a Bank360.hu diákszámla kalkulátora szerint a diákhitel számla és a hagyományos Junior számla költségei között 1500 forint különbség van, ennyivel drágább a hagyományos Junior.  

 

Az Erste Banknál több különbséget lehet felfedezni. A bankkártya a diákhiteles számla mellé ingyen jár, ezt a törvény garantálja, a hagyományos diákszámlánál viszont fizetni kell érte, a pontos díj a kártya típusától függ. Emellett az Őrszem SMS szolgáltatás is csak a diákhitel számlásoknak jár ingyen, igaz, ezt nem is kötelező igénybe venni. 

 

A havi ügyfélkapcsolati díj alapvetően mindkét diákszámla esetében 0 forint, viszont a sima diákszámlásoknak papíralapú kivonat igénylése esetén fizetni kell, 280 forintot havonta. A tranzakciók a diákhiteleseknek díjmentesek, a diákszámlásoknak viszont fizetni kell. Az eseti és a rendszeres utalásokért bankon belül minimum 175, bankon kívül 216 forintot, és ugyanez a díjszabás a csoportos beszedéseknél is. A készpénzfelvételt tekintve a havi két ingyenes alkalom minden számlához igénybe vehető, a diákhitelesek viszont ezen felül kedvezményes havi csomagot is kérhetnek. Akinek hagyományos diákszámlája van, az tranzakciónként fizet. 

 

Az online felületek használata díjmentes minden diáknak, aki az Ersténél vezet számlát, és az online számlanyitási kedvezménnyel is élhetnek a fiatal ügyfelek, akár diákhiteles számlát, akár hagyományos diák bankszámlát nyitnak. Aki augusztus 31-ig számlát nyit az Ersténél, 30 ezer forint díjkedvezményt kaphat, ezen felül szeptember 30-ig ajándék kulacs is jár az új ügyfeleknek.  

 

A Gránit Banknál is van számlanyitási bónusz, ennek összege a diákhitel számlánál 32 ezer, a sima diákszámlánál 30 ezer forint, a diákhitelesek emellett további jóváírásokat is szerezhetnek. Minden diákszámlánál ingyenes többek között a számlavezetés, a bankkártyahasználat és az online felületek használata. Az utalásos tranzakciók a diákhitel számla esetében ingyenesek, a hagyományos számláknak viszont csak 20 ezer forintos értékhatárig, afölött 0,40 százalékot kell fizetni. A választható SMS-szolgáltatásért és a havi két ingyenes lehetőségen túli készpénzfelvételekért viszont fizetni kell. 

 

A diákhitel számlások emellett jóváírást kapnak a felvett diákhitel után, ha az egy összegben érkezik a számlájukra. A felvett összeg 4 százalékát írja jóvá a bank, ami a maximális 750 ezer forinttal számolva félévente plusz 30 ezer forintot jelent. 

 

Emellett további 9000 forintot ír jóvá a bank, ha a diákhiteles fiatal a társait is meggyőzi, hogy a Gránit Banknál nyissanak számlát. Legfeljebb tíz új ügyfél után összesen 90 ezer forintot szerezhet így egy diákhitel-számlás kliens. A hagyományos diákszámláknál is ad bónuszt a bank a sikeres ajánlásért, ugyanúgy tíz alkalommal. Ennek összege 8 ezer forint, viszont nem csak az ajánló fiatal kapja meg, de a barátja is, aki új ügyfélként került a bankhoz. 

 

További jó hír, hogy a számlára érkező diákhitel, amíg el nem költi a fiatal, kamatozik. A látra szóló kamat a Gránit Banknál jelenleg 8 százalék, ez azonban a jegybanki alapkamattal együtt változhat. 

 

Az MBH Bank az OTP-hez hasonlóan az átutalásoknál tett különbséget a diákhitel számla és a sima diákszámla között. A diákhitel számlásoknak nem kell fizetni sem az eseti, sem a rendszeres utalásokért, illetve az utalási megbízásokért sem. A hagyományos diákszámlánál viszont az eseti utalások minimum 114 forintba kerülnek, a másik két utalási forma azonban díjmentes, egyedül a 0,3 százalékos illetéket kell megfizetni a hirdetmény szerint. A kártyahasználat minden esetben ingyenes. 

 

A másik különbség a két számlacsomag között, hogy a számlavezetési és csomagdíj papíralapú kivonattal csak a diákhitel számlásoknak ingyenes. Aki nem diákhiteles, de papíron kéri a havi kimutatást, annak 229 forintot kell fizetnie. Érdemes az elektronikus kivonatot választani, így biztosan nem kell fizetni havidíjat. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!