90 százalék fölött a vállalati ingyenhitelek elfogadása

Kiemelkedően magas a kamatmentes vállalati hitel elfogadási aránya

90 százalék fölött a vállalati ingyenhitelek elfogadása

Kiemelkedően magas a kamatmentes vállalati hitel elfogadási aránya

Bagyinszki Dániel
2021-04-30 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-30 Frissítve: 2022-01-18
13910122

A koronavírus-járvány által sújtott iparágak megsegítésére hozta létre a magyar kormány a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt. A Magyar Fejlesztési Banknál igényelhető konstrukcióban 1 és 10 millió forint közötti kamatmentes vállalati hitel vehető fel. A kölcsönt a kereskedelmi bankokon keresztül is igénybe lehet venni - ők mondták el, hogy mely cégek és milyen mértékben érdeklődnek a konstrukció iránt.

 

A március 8. óta elérhető hitelprogramot azért indította el a Magyar Fejlesztési Bank, hogy támogassa a járvány által legnagyobb mértékben sújtott cégeket. A kölcsönt a vállalkozások bérre, járulékokra, rezsi fizetésre, készletfinanszírozásra és működési költségekre is felhasználhatják. A hitel maximális összege 10 millió forint, illetve a hitelösszeg nem haladhatja meg a cég 2019-es árbevételét. 

 

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön november 30-ig érhető el, futamideje legfeljebb 10 év, amiből az első három év türelmi időnek számít - legkésőbb ezt az időszakot követően kell elkezdeni a törlesztést. 

Bevezetése óta a hitelprogram igénylési feltételeit többször lazították, az eredetileg a turizmus és vendéglátás, illetve szabadidős szolgáltatások számára elérhető konstrukciót kiterjesztették a kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásokra is. Lazítottak azon a szabályon is, hogy teljes lezárt 2019-es üzleti évvel kell rendelkezniük az igénylő cégeknek, így már azok is igénybe vehetik akik 2019-ben alakultak. 

 

“Április közepe óta már a 2019-ben alapított cégeket sem zárják ki az igénylők közül, igaz, annak az elvárásnak továbbra is meg kell, hogy feleljenek, mely szerint csak olyan vállalkozások igényelhetik a hitelt, melyek 2019-es üzemi eredménye pozitív” – közölte Forrás Dávid, a Bank360 tartalomfejlesztési vezetője. 

 

Hozzátette: az MFB Pontoknak otthont adó kereskedelmi bankoktól származó április közepi adatok alapján a hitelprogram iránt óriási az érdeklődés.

 

Április közepén már kilenc ügy volt folyósítási szakaszban - árulta el a Budapest Bank a Bank360 kérdésére. Elmondták, hogy közel 300 hiteligénylést nyújtottak be hozzájuk, megközelítőleg 2,4 milliárd forint értékben. Nagy számban igénylik a hitelt a vendéglátóiparban működő cégek, a bank elmondása szerint a kérelmezők fele ebben a szektorban működő vállalat. Emellett a turisztika és a kulturális területekről is jelentős számban érkeznek az igénylések. Ugyanakkor hozzátették, hogy a jogosult TEÁOR kör bővítésének következtében a kereskedelmi ágazat részaránya is növekedésnek indult. 

 

A Budapest Bank magas, 92 százalékos jóváhagyási arányról számolt be, az elutasítások leggyakoribb okának pedig azt jelölték meg, hogy a jogosultsági körnek nem megfelelő főtevékenységgel működik a vállalat, vagy a 2019-es üzleti éve nem volt nyereséges. A banknál azt tapasztalták, hogy sokan már csak az igény benyújtásakor szembesültek vele, hogy nem jogosultak a kölcsönre. 

 

Az MKB Banknál is a vendéglátói szektorból jövők nagy számáról adtak tájékoztatást a Bank360-nak, de kiemelték, hogy a TEÁOR lista bővítése óta jogosulttá váló vállalatok érdeklődése is folyamatos. Elmondták, hogy tapasztalataik szerint az ügyfelek nagyobb aránya élt a hitelösszeg maximális kihasználásával.  

 

Több ezer társaság érdeklődéséről számolt be a kamatmentes kölcsön iránt az OTP Bank. A banknál április közepére a befogadott kérelmek összege átlépte a 9,2 milliárd forintot. 

 

Elmondták, hogy a vendéglátás és szálláshely szolgáltatást nyújtó vállalkozások igényelték náluk legnagyobb arányban a kölcsönt, de a kereskedelemmel és gépjárműjavítással foglalkozó cégek is jelentős számban képviseltetik magukat az igénylők között. A hitelkérelmek átlagos összege 7,2 millió forint volt. Azt OTP-nél 5 százalékra tették a hitelkérelmek elutasításának arányát. 

 

A hitel indulása óta eltelt másfél hónapban harminc esetben folyósított a Takarékbank, több mint 250 millió forint értékben. A szerződéskötések összértéke megközelítette az egymilliárd forintot. További 400 ügyletük tart a szerződéskötés előtti fázisban, melyek értéke közel négy milliárd forintra tehető. Ezen felül bírálat alatt 800 ügy áll, majdnem hét milliárd forint értékben. 

 

A banknál az éttermi és mozgó vendéglátással foglalkozók több mint az igénylők harmadát tették ki, de sokan fordultak hozzájuk az italszolgáltatás, a személyszállítás, a fodrászat és szépségápolás, illetve a szállodai szolgáltatás területekről is. A jóváhagyási arányuk 96 százalék volt, az elutasítások indokának, gyakoriságuk alapján, a következőkről számoltak be:

 

  • nem volt megfelelő a TEÁOR,
  • többségi tulajdonos-váltás történt 2020. március 18. óta (e tekintetben könnyítést vezettek be április 12-től, már csak a program elindítása óta történt tulajdonosváltás nem engedélyezett),
  • a megvalósulási helyszín nem volt bejegyezve a cégkivonatban,
  • negatív volt az üzemi eredmény a 2019. évi gazdasági adatok alapján, valamint hogy
  • nem volt megfelelő a gazdasági formakód.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!