Bárban italt adnak ki a vendégnek

Mire nem veheted fel a Kamatmentes Gyorskölcsönt?

Bárban italt adnak ki a vendégnek

Mire nem veheted fel a Kamatmentes Gyorskölcsönt?

Bagyinszki Dániel
2021-05-27 Frissítve: 2022-01-18
2021-05-27 Frissítve: 2022-01-18
14422324

Az egyik kedvező formája a kisösszegű vállalati hiteleknek a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, amit kifejezetten a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások segítésére hoztak létre. Egyéni és társas vállalkozóknak egyaránt nagy segítséget jelenthet a március óta elérhető kölcsön, érdemes azonban megnézni, mire lehet felhasználni. Utánajártunk, milyen költségek fedezhetők az Újraindítási Gyorskölcsön segítségével. 

 

A Kamatmentes Gyorskölcsönt, más néven vállalkozói ingyenhitelt, a járvány által gazdaságilag sújtott szektorok megsegítésére hozták létre, főként a turizmus-vendéglátás, a kiskereskedelem, a sport és ezek kiszolgáló ágazatainak részére. A hitelt 55 fő tevékenység esetén lehet igényelni, legfeljebb 10 éves futamidőre - a felvehető hitelösszeg 1-10 millió forint között lehet.

Egy vállalkozás csak egyszer igényelheti a hitelt, melynek az összege nem haladhatja meg a vállalkozás 2019-es árbevételét, emellett fontos feltétel, hogy a vállalkozás nem lehetett veszteséges 2019-ben.

 

A kölcsön széleskörűen felhasználható: finanszírozható belőle a dolgozók bére, a rezsiköltség kifizetése, de felhasználható készletfinanszírozásra és egyéb működési költségekre is. 

 

Három kategóriába sorolhatóak viszont azok a kiadások, amelyeket az Újraindítási Gyorskölcsön nem fedez, ezek:

 

  • adó- és közteherfizetés, 

  • bírságok kifizetése,

  • és hiteltörlesztés. 

 

Nem használható fel a kikötések alapján például vissza nem térítendő támogatások előfinanszírozására és nem lehet ennek a fordítottját sem kihasználni, azaz, hogy a vissza nem térítendő támogatásból törleszteni a kamatmentes hitelt. De olyan költségelemek is beleesnek a kizárásokba, mint például az általános forgalmi adó (áfa).

 

Van-e megoldás a kizárt tételek kifizetésére?

 

Mint láthattuk, a Kamatmentes Gyorskölcsön feltételei rendkívül kedvezőek, de megvannak a korlátai is. A felvehető legfeljebb 10 millió forintos hitelösszeg például egy nagyobb cégnek nem biztos, hogy elég a válság áthidalására. Vannak azonban más államilag támogatott vállalkozói hitelek is, amelyek magasabb hitelösszeggel operálnak, illetve olyanok is, amelyek éppen azokat a tételeket fedezik, amiket a gyorskölcsön kizár. 

 

Megoldást jelenthet például a finanszírozási problémákra a Széchenyi Hitel Folyószámlahitel Plusz. Ez a fix kamatozású, 2 éves futamidejű hitel szabadon felhasználható, nem szükséges hozzá ingatlanfedezet és akár 100 millió forint is lehet az igényelt összeg. Ezt a futamidő lejártakor egy összegben kell visszafizetni. 

 

Ha a cél hiteltörlesztés, egy másik államilag támogatott hitel is szóba jöhet, az NHP Hajrá. Ezt a kölcsönt nem csak mikro-, kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, de őstermelők és egyéni vállalkozók részére is elérhető. A maximum 2,5 százalékos éves kamat mellett az NHP Hajrá hitelösszege akár 20 milliárd forint is lehet. 


A felsorolt államilag támogatott vállalkozói kölcsönök feltételei között jelentős eltérések vannak, de mindháromra igaz, hogy a piacon elérhető ajánlatoknál kedvezőbb feltételekkel vehetők igénybe. Érdemes a hitelek feltételeiről tájékozódni igénylés előtt, a Kamatmentes Gyorskölcsönnél például megfelelő vagyon hiányában kötelező a készfizető kezesség, ami azt jelenti, hogy a vállalkozó személyes felelősséget vállal a hitel biztosítékaként.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!