Hitelszerződések

Lakossági banki ügyintézési folyamatok: babaváró hitel már meghatalmazással?

Hitelszerződések

Lakossági banki ügyintézési folyamatok: babaváró hitel már meghatalmazással?

Bank360 tartalom
2020-08-25 Frissítve: 2022-01-18
2020-08-25 Frissítve: 2022-01-18
9970448

Sok esetben könnyítheti meg pénzügyi teendőinket egy meghatalmazással elintézhető banki művelet, hiszen az erre vonatkozó dokumentumokat bankunk weboldaláról bármikor letölthetjük és kitölthetjük az általunk választott személy adataival. Ám kellemetlenséget is tud okozni, ha nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen lakossági ügyintézési folyamatokhoz nem elég az írott dokumentum. A Bank360.hu ezeknek az eseteknek járt utána. 

 

Mielőtt azt gondolnánk elég, ha az eseti, vagy állandó meghatalmazásunkban pontosan feltüntetjük, hogy mire vonatkozik a meghatalmazás tárgya és már küldhetünk is valakit a bankba pénzügyeket intézni, akkor tévedünk. Új szerződések megkötésére, limitek változtatására, számlák megszüntetésére, illetve személyes azonosításhoz, okmányokhoz köthető műveletek általában nem kivitelezhetőek meghatalmazással, de ennek rugalmassága vagy szigorúsága bankról bankra változhat. 

 

Szerződések megkötése

A bank és egy magánszemély szerződéskötésének esetében nincs lehetőség – még akkor sem, ha a meghatalmazásban ezt konkrétan megnevezzük – arra, hogy egy általunk meghatalmazott személy eljárjon és dokumentumokat aláírjon a nevünkben. Tehát, amennyiben az egyik banknál folyószámlát szeretnénk nyitni, vagy személyi hitelt szeretnénk felvenni, az ehhez szükséges összes szerződést személyesen aláírásunkkal kell ellátnunk az ügyintéző jelenlétében. 

 

A személyes megjelenés az általunk választott bankban az alábbi lakossági szerződéses esetekben kötelező:

 

Bankszámla megszüntetése

Mikor valamilyen oknál fogva nem vagyunk megelégedve a bankunk által nyújtott szolgáltatásokkal, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy esetleg egy másik pénzintézetnél nyissunk új folyószámlát. Ekkor vegyük figyelembe, hogy bankszámlánkat sem szüntethetjük meg egyszerűen egy meghatalmazott személy által. Mivel a banki szerződés megkötésénél személyes jelenlétünk nem megkerülhető, így hasonló feltételek vonatkoznak a megszüntetésre is. Kivétel lehet ez alól természetesen, ha hozzátartozónk halála miatt bekövetkezett megszüntetésről van szó. 

 

Készpénzfelvételi limitek, díjak

Minden bankszámlához kapcsolódnak bizonyos limitek, melyeknek módosítására bármikor van lehetőségünk. Már ha nem meghatalmazott útján kívánjuk a műveletet végrehajtani. A bankszámlánkhoz kapcsolódó limiteken, csak úgy, mint az internetes vásárlási, vagy a POS napi limit feltételeken sem változtathat meghatalmazottunk, ezeknek a módosítását is személyesen tehetjük meg. 

 

Ugyanakkor sok esetben könnyítést nyújthat a netbank használata. Ha a havi ingyenes készpénzfelvételt szeretnénk valamely számlánkhoz hozzárendelni, az ehhez szükséges nyilatkozatot már netbankon keresztül is lehetőségünk van megtenni. Továbbá, a napi készpénzfelvételi limitet is variálhatjuk az internetbankon keresztül. 

 

Azonosítás és adategyeztetés

Szintén nem bízhatjuk meghatalmazottunkra a banki azonosításhoz szükséges ügyintézéseket. Amennyiben lejárt, vagy elveszett személyazonosító igazolványunk helyett újat igényeltünk, akkor a bankunkat mielőbb tájékoztatnunk kell a fejleményekről és az új okmányt személyes úton be kell mutatnunk az ügyintézőnek. Hasonló szabályok vonatkoznak a lakcímkártyán lévő adatok módosulására is. Ha bármi adatmódosítás történik lakcímkártyánkon, például lakcím vagy tartózkodási hely változás miatt, azt kötelesek vagyunk bankunkkal közölni, és az eredeti dokumentumot nem meghatalmazotti úton bemutatni. 

 

Adat egyeztetésére a bank is küldhet tájékoztatót az ügyfelek részére. A személyes jelenlét kötelező lehet egyéb adategyeztetések és ügyfélátvilágítás céljából is. Ilyen eset volt például a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi törvény hatályba lépése, mely 2019. október 31-ig kötelező személyes adategyeztetést írt elő a banki ügyfeleknek.

 

És a babaváró hitel, csok?

A koronavírusra való tekintettel, a veszélyhelyzet időtartama alatt a babaváró hitel iránti kérelmet meghatalmazott útján is be lehet nyújtani, viszont a meghatalmazott csak az igénylő házaspár egyike lehet. Az ehhez szükséges formanyomtatvány elérhető a bankok weboldalán, illetve leadható kézzel írott formában is, amennyiben megfelel a pénzintézet előírásainak. A CSOK esetében ilyen jellegű könnyítés nem áll rendelkezésünkre, tehát kölcsön felvételét csak személyesen kivitelezhetjük. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!