LEI-kód

Mit jelent a LEI-kód? Miért szükséges? Hogyan lehet igényelni?

LEI-kód

Mit jelent a LEI-kód? Miért szükséges? Hogyan lehet igényelni?

Bank360 tartalom
2020-09-08 Frissítve: 2022-12-22
2020-09-08 Frissítve: 2022-12-22
10134488

Minden, az EU-ban bejegyzett vállalkozás, amely bárhol befektetési számlát vezet, kötelezett arra, hogy egy egyedi azonosítóval, az úgynevezett LEI-kóddal rendelkezzen. Ennek hiányában nem kereskedhetnek az EU-s piacokon részvényekkel vagy kötvényekkel, és nem hajthatnak végre tőzsdei vagy forex ügyleteket.

 

Mi a LEI-kód funkciója?

 

A LEI-kód jelentése: Legal Entity Identifier, magyarul jogi személy azonosító kód. Egy vállalkozás egyértelmű azonosítására szolgál, hasonlóképpen mint az egyedi adószám. Minden olyan vállalkozásnak rendelkeznie kell vele, amelynek befektetési számlája van, függetlenül attól, hogy köt vagy kötött-e akár egyetlen egy derivatív ügyletet.

 

Egy LEI-kód csak egy vállalatnak adható ki, viszont ha egy vállalkozásnak több befektetési számlája van, elég egy LEI-kóddal rendelkeznie.

 

Hogyan néz ki a LEI-kód?

 

A LEI-kód 20 alfanumerikus karakterből áll (számjegyek és betűk keveréke), az ISO 17442 szabvány szerint. Segítségével az egész világon egyértelműen be lehet azonosítani egy pénzügyi tranzakciókban részt vevő jogi személyt, amely többek között lehet egy:
 

  • vállalat
  • bank
  • biztosító
  • tőzsdei társaság
  • tőzsdei kereskedő
  • befektetési alap
  • nyugdíjalap

 

Miben különbözik az EU-adószámtól?

 

Az EU-adószám csak az Európai Unión belüli vállalkozások azonosítását teszi lehetővé. A LEI-kódot az Európai Unión kívüli vállalkozások is használják, és az egész világon elterjedt a pénzügyi tranzakciókban szereplő jogi személy azonosítására.

 

Nem kapja meg automatikusan a vállalat 

 

Fontos tudni, hogy a LEI-kód nem jár automatikusan, viszont kötelező igényelni. A Lei-kódot úgynevezett regisztrátorok adják ki, ezek általában elszámolóházak. Az EU-n belül bármelyik regisztrátornál igényelhetjük mi is a LEI-kódot, de sok befektetési szolgáltató is elintézi helyettünk, általában közvetítői díjért.

 

A Lei-kód ára: nem mindegy, hol igényeljük!

 

A Lei-kód ára két részből áll össze:
 

  1. egyszeri regisztrációs díj
  2. éves folyamatos díj

 

A LEI-kód szabadáras, a különböző regisztrátorok között jelentős különbségek lehetnek, ezeket a lenti táblázatban foglaltuk össze. Érdemes direkt igényelni a kódot a regisztrátortól, és elkerülni a lehetséges közvetítői díjakat.

 

Meglévő LEI-kód

 

Ezen a linken lehet ellenőrizni, hogy rendelkezik-e a vállalat érvényes LEI-kóddal. Amennyiben igen, nem kell új kódot kérni.
 

 

A LEI kód igénylésének folyamata

 

A táblázatban szereplő regisztrátorok weboldalán kell elindítani az igénylést. A külföldi regisztrátorokkal a levelezés angol nyelven történik. Magyarul a KELER Zrt-nél lehet igényelni, ők 2021. február óta teljes körű LEI kódkiadói és -kezelői szolgáltatást végeznek a Magyarországon nyilvántartásba vett jogi személyek részére. A külföldön nyilvántartásba vett szervezetek esetében a KELER LEI kódkiadásra és kezelésre vonatkozóan közvetítői szerepkört lát el.

 

LEI-kód regisztrátorok és árak

 

Regisztrátor link

Egyszeri díj

Folyamatos díj

 Pénznem

Bloomberg Finance

75

50

USD

CSD Prague

70

50

EUR

GS1 Germany

89

59

EUR

WM Datenservice

80

70

EUR

London Stock Exchange

80

70

GBP

KELER

66

60

EUR

KDPW

489

349

PLN

Business Entity Data B.V.

119

99

EUR

Irish Stock Exchange

160

110

EUR

 

A külfödi regisztrátoroknál a díjakat a táblázatban megadott devizában kell kifizetni. A tényleges, forintban számolt költség függ a vállalati bankszámla csomagtól, az átutalás módjától és az adott deviza aktuális árfolyamától

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!