Lehet, hogy hiába várnak a kölcsönre a zöld hitel igénylői

Már csak néhány bank hagyta nyitva a zöld hitel aranykapuját

Lehet, hogy hiába várnak a kölcsönre a zöld hitel igénylői

Már csak néhány bank hagyta nyitva a zöld hitel aranykapuját

Tóth Levente
2022-03-30 Frissítve: 2022-03-29
2022-03-30
20136964

A zöld hitelek leállításának napja volt hétfő és kedd. A nagybankok többsége felfüggesztette vagy erősen korlátozta a kölcsönkérelmek befogadását. A Bank360.hu a kedd esti állapot szerint már csak két nagy és két kisebb bankot talált, ahol még teljesen nyitva állt a lehetőség a szuper kedvezményes hitel igénylésére.

 

“Bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske, nyitva van az aranykapu, hadd bújjatok rajta.” Ez a közismert gyerekdal juthat eszébe annak, aki a napokban megpróbál még valahogy kölcsönkérelmet benyújtani valamelyik bankba a Zöld Otthon Program keretében csak 2,5 százalékos kamatú lakáshitelre.

 

A 200 milliárdos jegybanki keret közelgő kimerülése miatt ugyanis hétfőn és kedden sorra jelentették be a nagybankok, hogy felfüggesztik a hitelkérelmek befogadását, a termék értékesítését. Ahogyan arról elsőként beszámoltunk, az Unicredit kezdte a sort, de rögtön követték a többiek, az Erste, az OTP és a CIB. 

 

Ezután a K&H Bank weboldalán is megjelent az az információ, hogy március 29-én 12 órától a bank az új zöld lakáshitel kérelmek előminősítését felfüggeszti. A már korábban előminősített és a kérelem befogadásakor még érvényes, kötelező érvényű személyre szóló ajánlattal rendelkező ügyletek esetében fogadja be a hitelkérelmet. A nap végére aztán a Raiffeisen Bank is közzétette, hogy március 29-én felfüggesztette a Zöld Otthon Program (ZOP) keretében igényelhető hitelkérelmek befogadását a várhatóan rendelkezésére álló refinanszírozási keret kimerülése miatt.

 

Kedd este a Bank360.hu négy olyan bankot talált, ahol még szabadon benyújtható volt a zöld hitel kölcsönkérelme a honlapjaikon található tájékoztatás szerint. Közöttük van a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarékbank és Budapest Bank, valamint két kisebb pénzintézet, a Magnet és a Gránit. (A bankholding harmadik tagja, az MKB a Budapest Bankkal közelgő fúziójának technikai lebonyolítása miatt már korábban leállt a jelzálogkölcsönök, köztük a zöld hitelek értékesítésével április elejéig.)

 

Azt nem lehet tudni, hogy ezeknél a bankoknál meddig lehet még átbújni az aranykapun a zöld levelecskével, azaz a zöld hitel kölcsönigénylésével. Az is lehet, hogy már szerdán változik a helyzet, és felfüggesztést jelentenek be ők is. Így aki még hozzá akar jutni az utolsó pillanatban a zöld hitelhez, annak nincs vesztegetni való ideje. Jó, ha megnézi a fiókkeresőben, hol van a legközelebbi, még nyitva álló aranykapu. Különben maradnak neki a piaci kamatozású lakáshitelek, amelyeknél a kamat már a többszöröse a 2,5 százaléknak.

 

Az igénylés benyújtása azonban még nem garancia arra, hogy meg is kapja az ember a szuper kedvezményes kölcsönt lakásvásárlásra vagy építésre. Mindegyik zöld hitelt folyósító bank arra figyelmezteti ugyanis az ügyfeleket, hogy még sikeres hitelbírálat esetén is csak akkor tudja majd megkötni a zöld hitelre a kölcsönszerződést, ha addigra marad még az MNB-től a banknak biztosított keretből. 

 

Mostantól tehát a kölcsönszerződés aláírásáig izgulhatnak azok a jelenleg még szerencsések is, akiknek a hiteligénylését már befogadta a bank, hogy megkapják-e tényleg a zöld hitelt. Akiknek ez végül mégsem sikerül, azok hiába bújtak át az aranykapun, mégis a cikk elején idézett gyerekdal utolsó két sora lesz igaz rájuk: “Rajta, rajta leszakadt a pajta, leszakadt a pajta, bennmaradt a macska.”

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!