Széchenyi hitel kamatemelés

Még a Széchenyi-hitelek sem úszták meg a kamatemelést

Széchenyi hitel kamatemelés

Még a Széchenyi-hitelek sem úszták meg a kamatemelést

Varga Zsombor
2022-01-06 Frissítve: 2022-01-18
2022-01-06 Frissítve: 2022-01-18
18089062

A Széchenyi-hitelek jelentős költségvetési többlettámogatást kaptak a két ünnep között. A kedvezményes újraindítási GO! hitelek 2022-ben továbbra is elérhetőek maradnak, de a közzétett üzletszabályzat szerint jellemzően már magasabb kamattal.

 

A december 28-án kiadott kormányhatározat szerint jóval magasabb összeg jut a költségvetésből a kedvező vállalati hiteleket kínáló hitelprogram, a Széchenyi Kártya program finanszírozására. Így idén a korábbi 66,5 milliárd forint helyett 101 milliárd forintot tesz ki, és a későbbi években is 15-30 milliárd forinttal magasabb lesz az éves támogatás összege, a tervek szerint egészen 2037-ig. Ez több vállalkozásnak nyújt lehetőséget a kedvezményes hitel felvételére, de 2022. január 1-től több hiteltípusnál csak magasabb áron.

A kormány ugyanabban a rendeletben a kedvezményes hitelek nettó ügyleti kamatát is megemelte, tehát a vállalkozásoknak többet kell fizetni a törlesztés során. Az intézkedés összhangban van a szigorító jegybanki politikával és a decemberben csökkentett fiskális kiadásokkal, és azt a célt szolgálhatja, hogy a jegybanki kamatemelések valóban elérjék céljukat, a magas infláció mérséklését a hitelkondíciók szigorításával és a takarékos forrásfelhasználás ösztönzésével.

 

A Széchenyi-hitelek 2022-es új üzletszabályzatában a legnagyobb mértékű kamatemelések a könnyen hozzáférhető, kevesebb feltételt támasztó hiteltípusokat jellemzik. Ezek elsősorban a nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásoknak nyújtanak azonnali segítséget, és inkább rövid távú célokat szolgáltak. Így egyaránt 2,5 százalékos nettó ügyleti kamatra emelkedett:

 

  • a Folyószámlahitel GO! (2,4 százalékos emelés a korábbi 0,1 százalékról),
  • a Likviditási Hitel GO! (2,3 százalékos emelés a korábbi 0,2 százalékról),
  • és a Lízing GO! (2 százalékos emelés a korábbi fél százalékról).

 

Ennél kisebb mértékben emelkedett a célzott ágazati támogatás elősegítő vagy hosszú távú beruházási célhoz kötött kedvezményes Széchenyi-hitelek kamata:

 

  • a Beruházási Hitel GO! kamata 1 százalékra emelkedett a korábbi fél százalékról,
  • az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO! kamata szintén 1 százalékra emelkedett a korábbi 0,5 százalékról,
  • a Turisztikai Kártya GO! kamata fél százalékra emelkedett a korábbi 0 százalékról.

 

A Beruházási Hitel GO! és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO! kamata továbbra is fél százalék, ha azt zöld, fenntartható és technológiaváltást szolgáló célra veszik igénybe. A hitelek teljes költsége egyéb tételeket is tartalmaz, így érdemes a teljes hiteldíjmutatóról a Bank360 Széchenyi hitel oldalán tájékozódni. A legmagasabb THM a Széchenyi Likviditási Hitel GO!-t jellemzi, összesen 3,28 százalékot tesz ki az emeléseket követően. Jó hír azonban, hogy a szeptemberben bevezetett Mikrohitel GO! továbbra is fél százalékos kamat mellett érhető el a kisvállalkozások számára.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!