energetikai tanúsítvány kell

Meg sem hirdetheti ingatlanát energetikai tanúsítvány nélkül

energetikai tanúsítvány kell

Meg sem hirdetheti ingatlanát energetikai tanúsítvány nélkül

Domokos Erika
2023-11-28 Frissítve: 2024-04-25
2023-11-28 Frissítve: 2024-04-25
35916148

Új számítási módszertannal készül és új felületen hozzák létre az épületek energetikai tanúsítványait a tanúsító szakemberek novembertől. Az átállás az első másfél-két hétben nem volt zökkenőmentes, de folyamatosan fejlesztik az informatikai rendszert. Szabály szerint novembertől csak energetikai besorolással hirdethető egy ingatlan, januártól pedig minden lakás és ház eladásához, bérbeadásához új tanúsítványt kell készíttetni a tulajdonosnak. Ennek díja 15-50 ezer forint lehet.

 

Novembertől új épületenergetikai szabályok léptek életbe, ami érinti a hiteles energetikai tanúsítványok (HET) elkészítését is. A tanúsítást végző mérnökök novembertől nem csak új számítási módszertan alapján végzik az épületek energetikai állapotának értékelését, hanem az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása (e-tanúsítás) megújult felületén, új alkalmazás segítségével állítják elő a tanúsítványokat. 

 

Először felviszik az új e-tanúsítás rendszerbe - az általuk használt számítógépes tanúsítási program segítségével elvégzett - számítások adatait tartalmazó fájlt, majd ez alapján, ellenőrzést követően a rendszer állítja elő az energetikai tanúsítványt, pdf-formátumban, előlappal, besorolással és azonosítóval (HET-számmal). A pdf előállítása több percet vehet igénybe. A tanúsítók nem kaptak oktatást az új felület használatához, azzal az októberi tesztidőszakban ismerkedhettek. Az e-tanúsítás az Országos Építésügyi Nyilvántartás része, a Lechner Tudásközpont üzemelteti.

 

Lelassult a tanúsítványok kiállítása

 

Információink szerint a november 1-jei indulást követő másfél-két hétben voltak fennakadások az informatikai rendszer működésében. A tanúsítók az energetikai számításokhoz két gyártó szoftverét használják (Auricon és Winwatt néven), a túlnyomó többség az utóbbit, és ennek frissítésével akadtak problémák, amit azonban később orvosoltak. A tanúsítványok készítése lelassult, míg idén havonta 8-10 ezer tanúsítványt állítottak ki, november első két hetében csak 700 és 800 közöttit. (Korábban még több okirat készült, 2022-ben havonta átlagosan 11 ezer, a megelőző hat évben havi átlag 13 ezer darab. A 2013-tól kiadott tanúsítványok száma meghaladta a másfél millió darabot. )

az összes energetikai tanúsítvány

 

Folyamatosan fejlesztenek

 

Megkerestük az üzemeltetőt, hogy tapasztaltak-e hibát, lassulást az új tanúsítási alkalmazás indulásakor. A válasza szerint a ”Lechner Tudásközpont által fejlesztett új e-tanúsítás alkalmazás a tesztüzemet követő november 1-jei éles indulás óta fennakadás nélkül működik. A Lechner Tudásközpont szakemberei folyamatosan dolgoznak a rendszer fejlesztésén, többek közt azon is, hogy mobileszközökön is optimálisan jelenjenek meg az adatok.”

 

Hiba az új tanúsítvány-keresőben

 

Az energetikai tanúsítványok lekérdezésével is akad még probléma. A régi e-tanúsítás felületen elérhető egy kereső, amelynek segítségével bárki ellenőrizheti, hogy adott ingatlanra készült-e hiteles energetikai tanúsítvány, ha igen, mikor, és az ingatlan milyen besorolást kapott. A nyilvántartásban cím, helyrajzi szám vagy HET-szám alapján lehet keresni – az új felület keresőjében viszont jelenleg csak címre lehet keresni a kiadott tanúsítványok között, és az adatok is hiányosak. A HET-szám és az érvényesség dátumának utolsó két számjegye ugyanis nem fér bele az adatközlő rubrikába. A rubrikákra kattintva az az információ olvasható, hogy „a rendszert folyamatosan fejlesztik, és hamarosan a tanúsítványok részletes adatai is elérhetők lesznek”.

energetikai tanúsítvány lekérdezése

 

Van, ami nyilvános, és van, ami nem

 

A régi e-tanúsítás felület keresője ugyanakkor pontos adatokat ad a 2023. november 1-je előtt készült tanúsítványokról. Megismerhető a tanúsítvány HET-száma, a tanúsított ingatlan címe és helyrajzi száma, az energetikai besorolása, a tanúsítvány feltöltésének dátuma. A teljes energetikai tanúsítvány a műszaki dokumentációval azonban nem érhető el nyilvánosan, azt csak az ingatlan tulajdonosa és a tanúsító birtokolhatja.

A régi felületen működik a tanúsítványokkal kapcsolatos statisztikai lekérdezés is, amellyel megtudható a kiadott tanúsítványok száma, országosan és megyénként, épület- és településtípusonként.

 

Mennyibe kerül a tanúsítás?

 

Az energetikai tanúsítás elkészítését az ingatlan eladója vagy bérbeadója fizeti. A tanúsító óradíjra és költségtérítésre jogosult, a díjazás jogszabály szerint megkezdett óránként legfeljebb 5500 forint lehet, kivéve a speciális műszeres vizsgálatot vagy tudományos vizsgálódást igénylő esetekben, akkor az alapdíj két és félszerese lehet a díj. Ebben nincs változás. A tanúsítók honlapját böngészve az árajánlatok a lakóingatlan elhelyezkedésétől, típusától és nagyságától függően 15-50 ezer forint között szórnak.

 

Fontos változások, melyekről mindenkinek tudni kell

 

  • Fontos változás, hogy egy 60 napos türelmi idő letelte után, 2024. január 1-jétől már csak az újfajta energiatanúsítvánnyal lehet az ingatlanokat eladni vagy bérbe adni.
  • Az ugyanis nem változik, hogy kötelező tanúsítványt készíttetni új épület használatba vételéhez, vagy a használat tudomásul vételéhez az építtetőnek, míg használt ingatlanok (házak, lakások) eladásához és bérbeadásához a tulajdonosnak.
  • Továbbra sem kell tanúsítvány az évente 4 hónapnál rövidebb ideig használt hétvégi házakra vagy nyaralókra, és az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 négyzetméternél kisebb épületekre.
  • A tanúsítvány HET-számát már nem kell beleírni az adásvételi vagy bérleti szerződésbe, viszont a tanúsítványt vagy annak másolatát az eladónak vagy a bérbeadónak a szerződés megkötéséig be kell mutatni a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és legkésőbb a birtokbaadás napjáig át is kell adni a részükre.
  • Szigorítást jelent a korábbiakhoz képest, hogy az ingatlanhirdetésekben is fel kell tüntetni a lakás vagy ház energetikai besorolását – korábban ezt csak akkor kellett közzétenni, ha már készült az ingatlanra tanúsítvány. (Ez azt jelenti, hogy már a hirdetés előtt el kell készíttetni az eladónak vagy bérbeadónak a tanúsítványt.)
  • Az új tanúsítvány a korábbi 10 év helyett 5 évig lesz hatályos.
  • Az új tanúsítványban változik az épületek energetikai minőség szerinti besorolása.
  • A tanúsítók új számítási módszertannal készítik a tanúsítást. Az épületeket az energiafogyasztás (az összesített energetikai jellemző) mellett már a szén-dioxid-kibocsátás szerint is minősítik, és külön-külön értékelik az épületek határoló és nyílászáró szerkezeteinek, valamint az épülettechnikai rendszereinek állapotát is.
  • Mindezek alapján az új tanúsítvány a korábbinál részletesebb energetikai korszerűsítési javaslatot tartalmaz. Az is kiderül belőle, hogy hol kaphat a tulajdonos vagy a bérlő további információt és segítséget a korszerűsítésekkel kapcsolatban, valamint az is, hogy a Magyar Mérnöki Kamara ingyenes energetikai tanácsadást biztosít. (A magánszemélyek és vállalkozások számára ingyenesen elérhető szolgáltatásról korábbi cikkünkben olvashat.)

 

új energetikai tanúsítvány

 

Az energetikai tanúsítvány az ingatlan tulajdonosa, vevője vagy bérlője számára közöl információkat az épület energetikai állapotáról és CO2-kibocsátásáról. Ezzel az a célja, hogy ösztönözze az épület energetikai korszerűsítését és hozzájáruljon az energiaköltségek csökkentéséhez.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!