Hiteligénylés

Megéri még kihasználni a THM-plafont személyi kölcsön igénylésnél?

Hiteligénylés

Megéri még kihasználni a THM-plafont személyi kölcsön igénylésnél?

Vrazsovits Rita
2020-11-17 Frissítve: 2022-01-18
2020-11-17 Frissítve: 2022-01-18
10925942

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések egy része 2021. júniusig velünk marad, a hiteltörlesztési moratóriummal ugyanis az adósok egy része továbbra is élhet. A THM-plafon azonban 2020. végén véget ér, januártól ismét a bankok által megszabott kamatok közül választhatnak az igénylők, ha fogyasztási kölcsönt vesznek fel. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy megéri-e most felvenni a kölcsönt a kedvezményes THM-mel, illetve, hogy mire számíthatnak jövőre, akik jelenleg THM-plafonos hitelt törlesztenek. 

 

Március vége óta a fogyasztási kölcsönök hiteldíjmutatója nem haladhatja meg a mindenkori jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt értékét. Ennek megfelelően március végétől június végéig a THM-plafon 5,9 százalék, július 1-től pedig az alapkamat csökkenésének hatására 5,75 százalék volt - jelenleg is ez a felső korlát a fogyasztási kölcsönök esetében.

 

A szabályozás szerint a THM-plafon alatt szerződő adósoknak jelenleg a kedvezményes kamat szerint kell törleszteniük, januártól azonban ez megváltozik - mivel emelkedni fognak a kamatok, a havonta fizetendő törlesztőrészlet is több lesz.

 

Mennyivel kell többet törleszteni januártól? 

Az idei és a jövő évi törlesztőrészlet közötti különbség kiszámításához érdemes hitelkalkulátort használni, hiszen így pontosan látható a törlesztés alakulása a kamatforduló előtt és után, emellett pedig a hitelintézetek közötti eltérések is láthatóak. Kiszámoltuk, hogy a november közepén történő igényléssel számolva hogyan változnak a kondíciók, amikor a THM-plafon véget ér.

 

Hárommillió forintos hitelösszeggel és 60 hónapos futamidővel számolva az idei és a jövő évi törlesztőrészlet között a legkisebb különbség 1600 forint. A kalkulátor szerint a legkedvezőbb ajánlatnál a THM decemberig 5,75 százalék, a teljes futamidőre nézve pedig 6,94 százalék. Ez alapján az induló törlesztőrészlet 57 442 forint, ez januártól 59 083 forintra emelkedik meg - a teljes visszafizetendő összeg 3 541 698 forint. Látható, hogy a kis különbség miatt nem sok jelentősége van annak, hogy novemberben vagy jövő januárban igényeljük a hitelt. 

 


Hasonlítsd össze a személyi kölcsön ajánlatokat a Bank360.hu oldalán! Nálunk nemcsak a THM-plafon alatt érvényes ajánlatot láthatod, hanem azt is, hogy januártól milyen feltételek lesznek érvényesek. 


 

Olyan hitelintézet is van, ahol ennél sokkal nagyobb a különbség a jelenlegi és a jövő évi THM között. Ha szintén hárommillió forinttal és 60 hónapos futamidővel számolunk, az induló és a januári törlesztőrészlet között közel 16 ezer forint is lehet különbség. Ebben az esetben a THM év végéig 5,70 százalék, a teljes futamidőre tekintve pedig 16,82 százalék. A havi törlesztőrészlet pedig 57 437 forintról 73 137 forintra nő 2021. januártól. A teljes visszafizetendő összeg 4 356 850 forint lesz, ha november közepén adjuk be az igénylést. Jelentős különbséggel összességében ebben az esetben sem számolhatunk, hiszen a futamidő alatt egyedül az első hónapban kell az alacsonyabb törlesztőrészletet fizetni. 

 

Összességében tehát nem éri meg sietni az igényléssel, hiszen mindössze egy-két havi törlesztőrészletnél használhatjuk ki az alacsonyabb törlesztőrészletet, amivel néhány ezer forintot spórolhatunk meg. A legfontosabb, hogy azok, akik 2020. március vége és december vége között kötöttek vagy kötnek szerződést, tisztában legyenek a kamatforduló feltételeivel és ne érje őket meglepetésként az emelkedő törlesztőrészlet.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!