Nyugdíjemelés

Megmutatjuk, miért ekkora nyugdíjemelésre kényszerült a kormány

Nyugdíjemelés

Megmutatjuk, miért ekkora nyugdíjemelésre kényszerült a kormány

Bank360 tartalom
2023-09-28 Frissítve: 2023-10-06
2023-09-28 Frissítve: 2023-10-06
34901956

Hozzáigazította a valósághoz a nyugdíjemelés mértékét a kormány. Az általa vártnál magasabb infláció miatt az év eleji 15 százalék után az év egészére még 3,1 százalékkal növeli a nyugdíjakat, hogy az emelés mértéke beérje a tényleges inflációt.

 

Közel félhavi nyugdíjat kapnak kézhez pluszban novemberben a nyugdíjasok - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán. Ezt követően Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón pontosította ezt a számot, a kormány által korábban vártnál magasabb infláció miatt 3,1 százalékos nyugdíjemelést jelentett be 2023 egészére, visszamenőleg is. Ez azt jelenti, hogy 2023-ra a jelenlegi havi nyugdíjuk 37 százalékát kitevő pluszt kapnak a nyugdíjasok, egyharmadnyit ebből egyösszegben, az eddig már folyósított nyugdíjak utólagos kiegészítéseként. 

 

A rendelkezésre álló adatok alapján a mostani nyugdíjkorrekciót a kormánynak kötelező megtennie, hiszen az első nyolc hónap inflációs adata alapján nyilvánvaló, hogy a nyugdíjak év eleji 15 százalékos emelésénél nagyobb lesz a 2023-as átlagos infláció.

 

A nyugdíjakat az év elején a kormány a költségvetésben meghatározott várható infláció alapján emelte meg annak a mértékével, 15 százalékkal. Ez a szám már akkor is nagyon optimistának számított, hiszen szinte minden elemző és a jegybank is ennél magasabb adatot prognosztizált. Bár az elmúlt néhány hónapban már végképp nyilvánvaló volt, hogy a borúlátóbb, 18 százalék körüli éves átlagos inflációt előrevetítő jóslatok válnak be, a kormány mindeddig hivatalosan nem változtatott a saját, 15 százalékos előrejelzésén.

 

Most azonban már elismerte, hogy ennél jóval magasabb lesz a pénzromlás üteme, aminek a várható szintjére átvette a Magyar Nemzeti Bank friss prognózisát. E szerint 17,9-18,1 százalék között várható 2023 egészére az éves átlagos infláció, a nyugdíjas infláció pedig 18,5 százalék lehet. (Ezt a nyugdíjasok átlagostól eltérő fogyasztása alapján számolják ki.)

 

Mindezek alapján jelentette be Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón, hogy a nyugdíjakat az egész évre 3,1 százalékkal megemelik, ami így januárig visszamenőleg is érvényes lesz. (A 3,1 százalékos mérték az év elején megemelt összegű nyugdíjakra vonatkozik, így lesz a teljes emelés a 2022 végi nyugdíjhoz képest 18,5 százalék.) Az eddig folyósított, még csak 15 százalékos emelést tartalmazó havi nyugdíjakra visszamenőleg járó pénzt egyösszegben kapják meg a jogosultak, a továbbiakban folyósított havi nyugdíj pedig már az emelt összegű lesz.

 

Mivel az átlagnyugdíj 210 700 forint, a magasabb infláció miatti pótlólagos emelés átlagban havi 6532 forint. Egy átlagnyugdíjas tehát egész évre ennek a 12-szeresét, összesen 78 384 forint plusz pénz kap. A saját nyugdíja ismeretében ez alapján mindenki ki tudja számolni, mire számíthat. A havi nyugdíjának a 3,1 százaléka lesz a havi növekmény, és ennek 12-szeresét kapja meg egész évre, az eddig már folyósított havi nyugdíjakra egyösszegben.

 

Amint az a kalkulációból is látható, Orbán Viktor miniszterelnök erősen felfelé kerekítve jelentette be még a Kormányinfó előtt, hogy a nyugdíjasok közel félhavi plusz nyugdíjat kapnak kézhez novemberben. A tényleges plusz összeg egész évre is csak az egyhavi nyugdíj 37 százaléka, a visszamenőleges egyösszegben kifizetett plusz pénz pedig egyharmada. 

 

A nyugdíjasok legközelebb 2024. elején számíthatnak újabb emelésre a jövő évre a kormány által prognosztizált infláció alapján, ami 6 százalék. Ez várhatóan közelebb áll majd a ténylegesen bekövetkező jövő évi pénzromláshoz, mint az idénre várt 15 százalék a valójában előálló 18 százalék körülihez képest. Ez egyben azt is jelentené, hogy a kormány jövőre már nem kényszerül olyan évközi nyugdíjkorrekcióra, mint az idén és 2022-ben.

 

A mostani kényszerű nyugdíjkorrekció azt is jelenti, hogy a költségvetés kiadásai is nagyobbak lesznek a vártnál, ezt az összeget Gulyás Gergely 190 milliárd forint körüli összegre tette.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!