mekkora lehet az adovisszatérítés

Mekkora adóvisszatérítést lehet kapni gazdag családosként?

mekkora lehet az adovisszatérítés

Mekkora adóvisszatérítést lehet kapni gazdag családosként?

Varga Zsombor
2021-07-06 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-06 Frissítve: 2022-01-18
15031090

A kormányzati tervek szerint a gyermeket nevelők a teljes 2021-es szja befizetésüket visszakapnák, ha a gazdasági növekedés legalább 5,5 százalékos. A visszatérítésre az átlagbér szintjéig van lehetőség, így a magas jövedelemmel rendelkezők sem kaphatnak ennél többet.

Az egyszeri családi adóvisszatérítés azonban nem zárja ki a már évek óta elérhető családi adókedvezményt és a friss házasok kedvezményét, így akár azok is halmozhatják majd a támogatásokat az idei évre, akiknek amúgy is van mit a tejbe aprítani. A Bank360 ezúttal bruttó egymillió forintos havi fizetés esetén nézi meg, mennyi adóvisszatérítést jelent ez a jövedelem minden hónapban, és ha valóban megvalósul, a teljes 2021-es évben.

Nem is elég a teljes adóbefizetésre a családtámogatás

A bruttó egymillió forintos fizetésnél 150 ezer forintot tesz ki az szja és 185 ezret kell fizetni a járulékokra. Vagyis hiába az egykulcsos adó, gazdagnak lenni így sem olcsó mulatság, a nettó bér 665 ezer forintra jön ki a levonások után. A családtámogatások ugyanakkor ezen segítenek a gyermeket nevelők esetében, bár a teljes adót csak a legritkább esetben kompenzálják. Mutatjuk a különböző élethelyzetek esetén a visszatérítés mértékét.

 

Ha a házaspár egy gyermeket nevel, és nemrég (két éven belül) házasodtak össze, az ennél az összegnél már szinte fel sem tűnik. Az első házasok kedvezménye és egy nevelt gyermek ugyanis a Bank360 bérkalkulátora alapján 15 ezer forint adóvisszatérítésre jogosít, így 680 ezer forint a nettó bér havonta. Két gyerek esetén, de már nem friss házasként már éppen 700 ezer forint feletti összegre növekedik a havi nettó jövedelem, de a kerek összegen túl ez sem okoz jelentős változást.

 

A családtámogatásra járó adóvisszatérítés három gyermektől válik jelentőssé, itt már 100 ezer forintot is vissza lehet kapni az adóból, ami 764 ezres nettó fizetést jelent. Négy gyermeknél már 132 ezer forint az adóból visszaigényelhető összeg, ami közel 800 ezres nettó fizetést tesz lehetővé. Ez a mai világban rendkívülinek számító nagycsalád még nem minden esetben tenné lehetővé a teljes 150 ezer forintos adó visszatérítését.

 

A teljes összeghez mindenképp szükséges, hogy a családban az anya legyen a családtámogatás kedvezményezettje, hiszen a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak egyáltalán nem kell szja-t fizetni. Így, ha az anya egymillió bruttót keres, és mellé még négy gyermeket is nevel, a teljes 150 ezer forintos adót visszakaphatja, és a családtámogatást járulékkedvezmény formájában érvényesítheti. Így nettó keresete majdnem 950 ezer forint lehet.

A 2021-es rendkívüli visszatérítés ennél kevesebbet jelent magas béreknél

A rendkívüli, egész évre vonatkozó visszatérítés az átlagkereset szintjéig jár magasabb fizetéseknél, így az egymilliós bruttó esetében is. Vagyis ez havi 65 280 forintot jelent a fenti példák esetében is, azonban ez az egyszeri támogatás hozzáadódna a már fent említett támogatásokhoz. Így például három gyermek mellett közel 830 ezer forint lenne a 2021-re kapható havi bevétel az egymilliós bruttó fizetésnél. A négygyermekes, egymillió forintos bruttó fizetést kereső anya példája esetén pedig - bár ilyen helyzetben nagyon kevesen lehetnek - a magas fizetés mellett is nettó támogatást lehet elérni az államtól, ugyanis 1 millió 12 ezer forint lenne a havonta kézhez kapott nettó pénzösszeg.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!