SZJA-visszatérítés a gyakorlatban

Mire érdemes felhasználni a visszakapott szja-t?

SZJA-visszatérítés a gyakorlatban

Mire érdemes felhasználni a visszakapott szja-t?

Varga Zsombor
2021-11-30 Frissítve: 2022-09-14
2021-11-30 Frissítve: 2022-09-14
17389693

A gyermeket nevelők a teljes 2021-es személyi jövedelemadót (szja) visszakapják egy összegben, legkésőbb február 15-ig. De mire költsék a hirtelen jött támogatást? Bár a pénznek mindig van helye, és csábító lehet az összeget egy régen vágyott holmira költeni, a Bank360 áttekintése alapján először érdemesebb a pénzügyi helyzet rendezésére gondolni, majd a megtakarítási lehetőségeket számításba venni.

 

A gyermeket nevelők 2022. február 15-én nagy összegre számíthatnak: aki 2021 bármely időszakában családi kedvezményre volt jogosult, vagy az év végén legalább három hónapos terhes, visszakapja az idén befizetett szja összegét. Az egyszeri térítés előzetes kalkulációk szerint 1,9 millió főt érinthet. Legfeljebb az átlagbérre fizetett 809 ezer forint lehet az az összeg, amelyet az adóvisszatérítés keretében egy összegben vissza lehet kapni.

 

A kedvezményezettek többségének automatikusan érkezik ez a pénz a bankszámlára. Néhány esetben van csak teendő, például, ha a NAV nem ismeri a jogosult személyes adatait, egy nyilatkozatot ki kell tölteni, hogy időben megérkezzen a pénz. Ha pedig a szülő jövedelmét sem ismeri az adóhatóság (pl. egyéni vállalkozók esetében), akkor csak néhány hónappal később, az adóbevallással együtt kaphatják vissza a befizetett adót.

 

De mire érdemes ezt a pénzt elkölteni? Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget.

 

1. Hitel előtörlesztése

A meglévő adósság csökkentésére a legjobb elsőként gondolni, ha váratlanul pénz áll a házhoz. Így nem csupán a tartozást tudhatjuk le hamarabb, de a kisebb hátralévő hiteltartozás miatt a havi kamatösszeg is jelentősen csökkenhet a későbbiekben. Az előtörlesztés számos esetben ingyenes, de még ha van is díja, az általában nem haladja meg a befizetett összeg 1-2 százalékát.

 

2. Öngondoskodás

Az egyösszegű támogatás a befizetett adóra jár, de csak egyszer történik meg: a 2022-es adót már ugyanúgy be kell fizetni, akár a 2020-ast. Azonban van olyan megoldás, amivel a 2021-es adó-visszatérítés egy részét át lehet menteni 2022-re is. Az öngondoskodást célzó számlák után így adójóváírást lehet kapni, összesen a befizetés 20 százalékára. Ha egy szülő megkapja a maximális 809 ezer forintos adójóváírást, az összesen 161 800 forintos adójóváírásra elég a következő évben. Ez összejöhet például egy egészségpénztárba és a nyugdíjbiztosítási számlára egyaránt befizetett 404 500 forinttal.

 

Ez azonban még nem teszi ki azt a maximum 280 ezer forintot, amit az öngondoskodási számlákra befizetett pénz után visszaigényelhetünk. Ehhez be kell fizetni például még 245 504 forintot a nyugdíjbiztosítási számlára, és 345 504 forintot vagy az egészségpénztárba, vagy egy harmadik számlát nyitva egy önkéntes nyugdíjpénztárba - utóbbi kettő esetében ugyanis nem lehet halmozni az adókedvezményt, a kettőre összesen lehet 150 ezer forintos adó-visszatérítést kapni.

 

3. Állampapír vásárlása

Ha a visszakapott szja-nál a befektetés a cél, szóba jöhet az állampapír vásárlás is. A hosszabb lejáratú lehetőségek adják a magasabb összeget, a MÁP+ például 4,95 százalékos hozamot fial átlagosan évente, bár a magasabb hozamot a futamidő második felében adja.

 

A megugró inflációval egyre kedvezőbb nominális nyereséghez juthatunk az inflációkövető, Prémium állampapírokkal is. Bár magas inflációs számokkal találkozhatunk ezekben a hónapokban (októberben például 6,5 százalékot tett ki az éves fogyasztói árindex), ezek közvetlenül nem rakódnak rá a kamatprémiumra, csak az éves infláció, ami várhatóan 5 százalék körül alakul majd. Ez is 6 százalék körüli hozamot jelenthet majd jövő év közepétől-végétől - a 3 éves papír jövő decembertől, az 5 éves jövő júliustól számol az idei inflációval. 

 

A Babakötvény esetén még magasabb, 8 százalék körüli hozamot jelenthet az idei infláció. Egy 2013 után vásárolt kötvény esetén jövő február 1-től már ez a magasabb hozam érvényes, a korábbi kötvényeknél viszont csak egy év múlva, jövő december 2-től indul a 8 százalék közeli kamatszint. Vagyis február közepén befizetve szinte egy teljes évig élvezhető ez a jelenleg rendkívül magasnak számító kamat egy elmúlt években kötött Babakötvény esetében - az egyébként időarányos kamatszámítás februári befizetéssel még alig vesz el az éves kamatból.

 

A befizetésekre járó állami támogatás pedig már elérheti az évi 12 ezer forintot egy november eleji döntés következtében. Így a befizetések 10 százalékára járó szabály miatt már 120 ezer forint is landolhat az adóvisszatérítésből Babakötvényben, hogy közvetlen állami támogatás járjon utána. Emellett persze a magasabb kamat is érvényesül erre és az e feletti összegekre is.

 

Az elkövetkező évek inflációját még nem lehet látni, de a MÁP+, a Prémium állampapírok és a Babakötvények is biztos hozamot kínálnak hosszú távon.

 

4. A visszatérő betéti kamatokat is lehet majd keresni

Lehetséges, hogy jövő februárban már nem is kell elutalni a bankból a beérkezett összeget annak fialtatáshoz, a kamatemelési ciklusnak ugyanis előbb vagy utóbb meg kell jelennie a betéti kamatokban is. Így akár a bankban is le lehet majd kötni a kapott pénzt a megtakarítás értékállóságának biztosításáért - érdemes figyelemmel követni a bankok által kínált kamatokat.

5. Önképzés és saját projektek

Ha nincs a célok között előtörlesztés vagy befektetés, a pénzt akár önmagunkba is fektethetjük. Elvégezhetünk például egy olyan tanfolyamot, amellyel később jobban fizető munkákra pályázhatunk. Ha pedig vállalkozásunk van, vagy még csak tervezzük annak az elindítását, akár abba is beleforgathatjuk az összeget, hiszen nincs jobb finanszírozási mód annál, mint amit nem kell később visszafizetni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!