Jelzáloghitel

Mennyi a törlesztője 10 millió forint szabad felhasználású jelzálogkölcsönnek?

Jelzáloghitel

Mennyi a törlesztője 10 millió forint szabad felhasználású jelzálogkölcsönnek?

Varga Zsombor
2022-03-16 Frissítve: 2022-06-12
2022-03-16 Frissítve: 2022-06-12
19668649

Nagyobb összegű hitelt általában lakáscélra szoktak felvenni, de a szabad felhasználású jelzáloghitelt bármilyen célra lehet igényelni akár 50 millió forintos összegig is. Az elmúlt hónapokban ezek a kölcsönök is drágultak, de még így is jóval 10 százalék alatti THM mellett lehet igényelni a jelzálogfedezetre hitelt. Mutatjuk, milyen törlesztőrészletek mellett lehet felvenni.

 

A szabad felhasználású jelzálogkölcsönöket ugyanúgy tetszőleges célra lehet felhasználni, mint a sokkal jobban ismert személyi kölcsönöket. A jelzálogkölcsönöknél a kötelezően előírt ingatlanfedezetet azonban megbízhatóbb adósságnak értékelik a bankok, így nagyobb összegben és olcsóbban is kínálják. Így lehetőség nyílik alacsonyabb kamatok mellett finanszírozni egy munkához használt autót, egy borsos árú másoddiplomát, vagy akár egy fiatal pár életkezdését – ha meg is van a lakás, abba kellenek bútorok is, és egy esküvő sem két fillér.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Jelenleg minden banki hitelajánlat drágul az egyre emelkedő, háború miatt még erőteljesebben megnövelt jegybanki irányadó ráta miatt, amivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a nyolc százalék feletti inflációt igyekszik mérsékelni. A szabad felhasználású jelzálogkölcsönök azonban még így is alig drágábbak, mint egy lakáshitel, és a felvett összeget ebben az esetben lakáson kívül másra is lehet költeni. A Bank360 bemutatja, mekkora törlesztőt kell fizetni most egy 10 millió forintos szabad felhasználású jelzálogkölcsönre 10 éves kamatfixálás mellett.

 

90 ezret meghaladó törlesztővel jár 15 évre

A 10 millió forintos hitelt a legutóbbi mediánbérnek megfelelő 240 ezer forintos mediánbér mellett alig lehet felvenni 10 éves futamidőre a Bank360 szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátora alapján.

A törlesztő ugyanis olyan magas, hogy meghaladná a legtöbb esetben a jövedelem felét, ez pedig ellentmond a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) szabálynak. Erste Bank HUF Szabad felhasználású jelzáloghitel ugyan még éppen felvehető, 10 éves futamidőre havonta 116 135 forintot kell fizetni, ami összesen még pont 14 millió forint alatti visszafizetendő összeget eredményez. A CIB Bank, a Raiffeisen Bank ajánlata azonban már éppen nem vehető fel a jövedelem felét párszáz forinttal meghaladó törlesztő miatt, az OTP Bank ajánlata pedig már bőven nem folyósítható.

Így a 10 milliós szabad felhasználású kölcsön futamidejét hosszabb időre, például 15 évre szükséges kitolni, hogy az felvehető legyen mediánbér mellett. Így a törlesztőrészlet kicsivel 90 ezer forint feletti összegre csökken le. Az Erste Bank ajánlata 90 107 forintos havi törlesztőt jelent. A CIB Szabad felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsön törlesztőrészlete 94 570 forintot tesz ki, a Raiffeisen Személyi kölcsön ingatlanfedezettel ajánlat ennél csupán ezer forinttal magasabb. A OTP Fix10 Forint jelzáloghitel ugyanakkor már 100 ezer forint feletti törlesztőrészletet jelenít meg.

A 15 éves futamidő során a visszafizetendő összeg már magasabb, mint a 10 éves futamidőn. Az Erste ajánlatára összesen 16 273 980 forintot kell visszafizetni, a CIB és a Raiffeisen hitelére valamivel 17 millió forint felett, míg az OTP esetén már 18 556 810 forint a teljes visszafizetendő összeg.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!