Egy hét alatt három kamatemelés

Harmadszorra is kamatot emel az MNB egy héten belül

Egy hét alatt három kamatemelés

Harmadszorra is kamatot emel az MNB egy héten belül

Varga Zsombor
2022-03-10 Frissítve: 2022-09-20
2022-03-10 Frissítve: 2022-09-20
19598650

Csütörtökön újra emelte az MNB az irányadó kamatát a rekord gyenge értékéről már visszaerősödő forintárfolyam mellett. A lépést a keddi fél kamatnövelés tette lehetővé. Összesen már jóval 1 százalékpont felett emelt egy hét alatt a jegybank. Az MNB döntései bizonyosan újra drágítani fogják a banki hiteleket.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 bázisponttal (fél százalékkal) emelte meg az egyhetes betétje kamatát. Ezzel a banki ajánlatokat alapvetően befolyásoló irányadó ráta már 5,85 százalékot tesz ki. Ezzel harmadszor emelte a kamatszinteket az MNB egy héten belül, amivel a nyolc százalék feletti inflációt igyekszik mérsékelni.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A nagyarányú forintgyengülés miatt előző hét csütörtökön 0,75 százalékot emelt az MNB. Kedden pedig 1 százalékponttal tolta feljebb az úgynevezett kamatfolyosója tetejét. Ezzel lehetővé tette, hogy ma fél százalékkal tovább növelhesse az irányadó rátát. Így összesen 1,25 százalékkal emelkedett az irányadó kamat mindössze egy hét alatt.

 

A mai emelés azonban már mérsékeltebb szigorítást jelentett, ami a forintárfolyam visszaerősödésének is köszönhető lehet. A hétfői 400 forintos rekord gyenge árfolyam után ugyanis sikerült 380-as euróárfolyam alá visszajönnie a forintnak. Minden bizonnyal a keddi kamatdöntésnek és Virág Barnabás MNB alelnök figyelmeztető szavainak is köszönhetően. Így 20 forintot erősödött a magyar fizetőeszköz az euróhoz képest mindössze két nap alatt, amivel a háború alatt elszenvedett gyengülés mintegy felét sikerült ledolgoznia.

 

A keddi kamatdöntő ülés után 6,4 százalékot tesz ki a kamatfolyosó teteje, vagyis még bő fél százalékot tud emelni az MNB a jövő héten, ha a körülmények ezt indokolják. A március 22-i rendes kamatdöntő ülésen aztán már ismét emelheti a jegybank a kamatfolyosót és az alapkamatot is. Utóbbi még mindig 3,4 százalékos szinten tartózkodik, ugyanakkor az MNB kommunikációjával összhangban az alapkamat nyárig fel fog zárkózni az 5,85 százalékos – és várhatóan ezután is emelkedő - átmeneti irányadó ráta szintjére. A nagy különbség miatt a másfél százalékot meghaladó alapkamatemelés sem kizárt, amit az MNB új, már a háború hatásait is tartalmazó Inflációs jelentésével együtt jelenthetnek be.

 

A három emelés után a bankközi kamatok további erőteljes emelkedése várható, ami már nagyrészt meg is történt. Tegnap a 3 hónapos BUBOR már a 6 százalékot is elérte, és várhatóan még tovább emelkedik a mai emelés után. Ilyen bankközi kamatokra rohamos hiteldrágulásokkal reagálhatnak a bankok. Mind a lakáshitel, mind a személyi kölcsön ajánlatok erőteljesen emelkedhetnek a következő időszakban, a tavasz nem a hitelfelvevőknek fog kedvezni.

 

Hacsak nem választanak a változatlan kamatok mellett felvehető támogatott hitelekből. Ilyen a június 30-án kifutó falusi CSOK, a meghatározott keretösszeget nyáron felélő Zöld Otthon Program kedvezményes kölcsöne, vagy az év végéig élő lakásfelújítási támogatáshoz társuló támogatott hitel. A betéti kamatok emelkedése várhatóan továbbra sem lesz átütő, azonban így is segítheti valamelyest a megtakarítók dolgát.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!