Még személyi hitelből is megérheti előfinanszírozni a lakásfelújítási támogatást

Mennyi a törlesztője a 6 milliós hitelnek, ha gyorsan kell a lakásfelújítási támogatáshoz?

Még személyi hitelből is megérheti előfinanszírozni a lakásfelújítási támogatást

Mennyi a törlesztője a 6 milliós hitelnek, ha gyorsan kell a lakásfelújítási támogatáshoz?

Tóth Katalin
2022-11-21 Frissítve: 2022-11-24
2022-11-21 Frissítve: 2022-11-24
30395051

Egy hatmilliós hitelből sok mindent megvalósíthatunk, de ritkán fordul elő, hogy néhány milliót rögtön vissza is fizethetünk belőle támogatásból. Márpedig most éppen ez a helyzet. Az év végéig még lehet igényelni a maximum 3 milliós lakásfelújítási támogatást. Az idő már nagyon szorít, de azért még befuthatónak látszik egyszerűbb és gyorsan megvalósítható korszerűsítésekre. Ha hitelből kell mindent előfinanszíroznunk, akkor a személyi kölcsön maradt a leggyorsabb megoldás. Megnéztük, mennyibe kerül ez most.

 

A családosok számára nyújtott lakásfelújítási támogatást csak az kaphatja meg, aki munkálatokról szóló számláit benyújtja a Magyar Államkincstárhoz az é végéig. Tehát csak olyan munka és berendezés, anyag után igényelhetünk támogatást, amiről év végéig számlánk is van. Az az idő rövidsége és a közelgő ünnepi leállások miatt már erősen korlátozza mit és milyen összegben valósíthatunk meg addig a támogatást is felhasználva. 

 

Nem reménytelen azonban, hogy egy-két berendezés megvásárlásával és beszereltetésével még megkaphatjuk az otthonfelújítási támogatásnak legalább egy részét. Ilyen lehet a melegvíz előállító berendezések cseréje, hűtő-fűtő klímák beszerelése és még jópár dolog, amely rövid idő alatt megvalósítható, nem annyira munkaigényes, és a berendezés még egyszerűen megvalósítható.

 

A támogatás lakásfelújítás költségének 50 százalékát, de legfeljebb 3 millió forintot fedez, tehát ha a maximális támogatást meg szeretnénk kapni, legalább 6 millió forintos felújítás, korszerűsítés kell. Akkor is érdemes még nekifutni azonban, ha ezt az összeget nem tudjuk teljesen kihasználni, hiszen akár 500 ezer forint támogatás is jól jön egy ilyen felújításnál.

 

A lakásfelújítási támogatás feltételeiről, a megvalósítható korszerűsítéséről itt olvashatsz részletesen.

 

Egy dologra mindenképpen vigyáznunk kell: a támogatás igénylésekor a felújítási költség felének anyagköltségnek kell lennie (tehát például a beépítendő bojlerek és/vagy klímák árának), a másik 50 százalék pedig munkadíjnak, számlával igazoltan. Ha tehát a beépítendő berendezések 5 millió forintba kerültek, de nem vettünk igénybe szerelőt, akkor nulla forint támogatást kapunk. Ha a szerelő munkadíja 200 ezer forint volt, akkor 400 ezret. Ha a szerelési munka 1 millió forint volt, akkor már 2 millió forint lehet a támogatás.

 

Tételezzük fel most az utóbbi esetet, tehát a beszerzett anyagok és berendezések értéke 5 millió, a munkadíj pedig 1 millió forint, tehát 6 millió forintot kell előfinanszíroznunk attól az időponttól, amikor megvesszük a beszerelendő berendezéseket, addig amíg a számlák benyújtása után meg nem kapjuk a 2 millió forintos támogatást. Ez megtörténhet a munka befejezése után egy-két hónapon belül. Ekkor előtörleszthetünk a hitelünkből 2 millió forintot, vagy kiválthatjuk hitelünket, ha olcsóbbat találunk, és utána már csak egy körülbelül 4 millió forintos hitel törlesztőit kell fizetnünk.

 

 

Ha jogosultak vagyunk a lakásfelújítási támogatásra, akkor az előfinanszírozáshoz a támogatáson felüli költséghez kedvezményes, 3 százalékos lakásfelújítási hitelt is igényelhetünk 6 millió forintig. Természetesen a finanszírozásra most ez a legkedvezőbb megoldás, de ennek a kölcsönnek az elbírálási, folyósítási ideje azonban nem néhány nap, hiszen ez jelzáloghitel. Ha a munkálatok elindításához, beszerzésekhez nincs elég megtakarításunk, és mindenképpen hitelt kell felvennünk, hogy a támogatást megkaphassuk a végén, akkor személyi kölcsönt gyorsabban fel tudunk venni. Ez ugyan nem olcsó, de ha elég magas összegű támogatásért szállunk harcba, akkor azzal is számolhatunk, hogy a megkapott támogatásból rögtön előtörleszthetjük a hitel jelentős részét. 

 

A hatmilliós hitelösszegre 400 ezer forintos nettó jövedelemmel, a fizetésünk havi átutalását a hitelező bankba vállalva a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorával kapott ajánlatok közül a az UniCredité jár a legalacsonyabb havi törlesztőrészlettel, 102 897 forinttal. A 11,63 százalékos THM a jelenlegi kamatkörülmények között még kifejezetten kedvezőnek mondható, hiszen van, ahol ilyen THM-n már jelzáloghitelt sem adnak. A teljes visszafizetendő összeg ebben az esetben 8 643 348 forint. 

 

A második legalacsonyabb törlesztővel a Cetelem fogyasztóbarát hitelét tudjuk felvenni. Ennek a havi törlesztője 110 297 forint, a THM-je már 14,20 százalék, a teljes visszafizetendő összeg pedig 9 264 948 forint lesz. A harmadik legkedvezőbb ajánlat a kalkulátorban a Takarék Fix személyi kölcsön 111 373 forintos havi törlesztővel, 14,68 százalékos THM-mel vehető fel, és 9 383 388 forintot kell visszafizetni a 7 éves futamidő végén. 

 

A munkák befejezése, a támogatás megszerzése hónapokba telhet, addig fizetnünk kell a 6 milliós hitel részletét, de ha megszereztük a támogatást, abból rögtön előtörleszthetünk. Ebben az esetben számolnunk kell előtörlesztési díjjal, de ez már nem sokat von le a támogatással megszerzett ingyenmilliókból.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!