Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön

Mennyi lesz a törlesztőrészlete a Kamatmentes Újraindítási Kölcsönnek?

Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön

Mennyi lesz a törlesztőrészlete a Kamatmentes Újraindítási Kölcsönnek?

Varga Zsombor
2021-05-05 Frissítve: 2022-01-18
2021-05-05 Frissítve: 2022-01-18
14042335

A kisvállalkozások és egyéni vállalkozók számára a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön közel két hónapja kínál segítséget a koronavírus okozta gazdasági visszaesés leküzdésére. A program 0 százalékos kamat mellett kínál akár 10 millió forintot a programra jogosultak számára, amit akár működési költségre és bérköltségre is felhasználhatnak. Külön előny, hogy a türelmi időszak akár 3 év is lehet, mindaddig pedig nem szükséges megkezdeni a törlesztést.

 

A program a lezárások miatt nagy veszteséget elszenvedett szektoroknak, elsősorban a turizmus-vendéglátásban működő és egyéb helyszíni jelenlétet igénylő vállalkozások számára érhető el. Április 12. óta a kölcsön tulajdonosi feltételein is enyhítettek, már az is elegendő, ha a program kezdete, 2021. március 8. óta nem történt többségi tulajdonosváltás. Ezen felül már kérelmezheti is a kölcsönt az a vállalkozás, amelyik a 2019-ben lezárt üzleti évvel rendelkezik, és üzemi eredménye nem negatív. De mennyi lesz a havi teher, ha lejár a türelmi idő?

 

Havi 119 ezer forintért kimaxolhatjuk a kölcsönt

Csak hogy tisztán lássunk, a kölcsönre nem kell egy forinttal sem többet visszafizetni, mint amennyit megkapunk. Ezért hívják kamatmentesnek, ha 10 millió forintot veszünk fel, pontosan 10 milliót törlesztünk később. Ráadásul még a szokásos banki díjak többségét is megspóroljuk, külön díjat csak a bankon kívüli tételekre kell fizetni, például értékbecslési díjat, ha ez szükséges.

Abban viszont már lehet eltérés, hogy havonta mekkora törlesztőrészletet kell fizetni később: ezt a felvett összegtől, futamidőtől és a kért türelmi időtől is függ. Ha például a legmagasabb elérhető összeget, 10 millió forintot szeretnénk, és mindemellett a következő 3 évre felfüggesztjük a törlesztést, havonta 119 048 forintot kell fizetni összesen 7 évig. 

Ha kisebb összeget veszünk fel, természetesen később is kevesebbet kell havonta visszafizetni. Ha viszont hamarabb le szeretnénk tudni a kölcsönt, kérhetjük 7 éves futamidőre, amiből végül csak 4 évig fogunk ténylegesen hitelt törleszteni a 3 éves türelmi idő mellett. Ekkor viszont több lesz a havi teher, 10 millió forint mellett már 208 ezer forintos törlesztőrészlet is összejöhet, tehát fontoljuk meg, hogy belefér-e majd ennyi a vállalkozás havi költségeibe.

 

Ha hamarabb elkezdjük fizetni, kevésbé megterhelő a törlesztőrészlet

A törlesztőrészlet úgy is csökkenhet, ha kevesebb, mint 3 évig vesszük igénybe a türelmi időszakot. Ha csak egy éves türelmi időszak mellett kérjük a hitelt, 7 év alatt vége lehet a tartozásnak, és mindezért havi 138 889 forintot kell fizetni. 

Ha nem félünk a 10 éves futamidőtől, 100 ezer forint alatti törlesztőrészlettel számolhatunk, maximális futamidő mellett. Alacsonyabb összeggel kedvezőbb a törlesztőrészlet is, 3 millió forint igénylése esetén csupán 27 ezer forint havonta.

 

Meddig lehet felvenni az újraindítási gyorskölcsönt?

A gyorskölcsönt egészen november 30-ig lehet felvenni a kijelölt MFB pontokon, ha a vállalkozás teljesíti az eredményességet érintő és a már könnyített tulajdonosi feltételeket, továbbá az előre kijelölt gazdasági szektorban működik. A bankok visszajelzése alapján a kamatmentes kölcsön felvételét legtöbbször a nem megfelelő TEÁOR szám és a 2019-es negatív üzemi eredmény hiúsította meg, ennek ellenére a kérelmezők döntő többsége megkapta a hitelt.

 

A bankok megfigyelése alapján a vállalkozások inkább nagyobb összeget szeretnének, a 3 millió forintos hitelfelvételi kérelem elenyésző lehet. A fentiek alapján pedig már világos, hogy ha ragaszkodunk a felvett magas összeghez, a hiteltörlesztés minél előbbi megkezdése csökkentheti a későbbi, havonta fizetett törlesztőrészletet. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!