Búvárkodás előtt mindenképpen érdemes biztosítani magunkat

Mielőtt merülnénk, az utasbiztosításokban is érdemes búvárkodnunk

Búvárkodás előtt mindenképpen érdemes biztosítani magunkat

Mielőtt merülnénk, az utasbiztosításokban is érdemes búvárkodnunk

Tóth Katalin
2022-05-13 Frissítve: 2022-05-20
2022-05-13 Frissítve: 2022-05-20
21651589

Ha csak egy egyszerű tengerparti strandolós szabadságot tervezünk, akkor is hasznos, ha kötünk utasbiztosítást külföldi betegségre, balesetre vagy poggyászkárra, segítségnyújtásra. Sportolásnál, például búvárkodásnál pedig különösen fontos, hogy legyen aki, segít és fedezi a kárt, ha netán rosszul alakulnának a dolgok.   

 

Mennyibe kerül egy olcsóbb utasbiztosítás?  

A Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátora szerint már 3150 forintért köthetünk utasbiztosítást egy egyhetes spanyolországi nyaralásra idén júliusra. Mivel Spanyolországba kényelmesebb repülővel utazni, ezért autó asszisztencia nélküli biztosítást választottunk, amely tartalmaz Covid fertőzés esetére kiegészítő biztosítást. Ezen az áron Aegon Világlátó Ezüst biztosítását köthetjük meg, de az Allianz és az Union legalacsonyabb díjú biztosításai is csak néhány száz forinttal kerülnek többe. (Tartalmukban természetesen eltérnek ezek a konstrukciók is.) 

 

Ha azonban a napozáson és úszkáláson kívül nyári sportokat is szeretnénk űzni, akkor alaposabban át kell gondolnunk, hogy milyen esetekre akarjuk biztosítani magunkat, és vállalni ezért a néhány ezer forintos felárat.  

 

Milyen sportot űzhetek utasbiztosítással? 

Ha nem nagy tömegek által űzött sporttal akarjuk tölteni a nyaralást, például biciklizéssel úszással, kirándulással, hanem nagyobb felkészültséget igénylő, kockázatosabb sportokat kedvelünk, akkor érdemes alaposabban átnézni a biztosítók szerződési feltételeit. A Bank360.hu kalkulátorával az utazás alapvető paraméterei alapján pillanatok alatt megkaphatjuk a kínálatot és az árakat, de speciálisabb igény esetén a részletekből derülhet ki, hogy a tervezett sport vagy szabadidős tevékenység benne van-e az adott konstrukcióban: milyen, például vízi sportok űzésére kötnek biztosítást, és mi annak a tartalma. Van olyan ajánlat, amibe a tengeri kajakozás vagy kenuzás, szörfözés, jetski vagy a part közelében vitorlázás még belefér.

 

Például az Allianz Útitárs Platina esetében heti 5950 forintért már elég sok vízi sport közül választhatunk. Az Allianz már vállalja, a vízi ejtőernyőzés (paragliding) biztosítását is. Minél drágább a biztosítási csomag, annál többet engedhetünk meg magunknak. Az említett konstrukció magában foglal egy kiegészítő biztosítást Covid fertőzés esetére, és egy repülő kiegészítő biztosítást is. Ez utóbbi akkor fizet, ha a járat késik, a poggyászunk késik, törlik a járatot, vagy lekéssük a repülő indulását.

 

Hogyan válasszunk biztosítást búvárkodáshoz?  

A búvárkodás az egyik legnépszerűbb tengerparti sport, szinte minden biztosítónak van rá terméke. Az amatőr könnyűbúvárkodás feltétele rendszerint egészségügyi alkalmasság, egy rövid tanfolyam és az ezt követő vizsga, mélyebb vagy bonyolultabb merülésekhez további vizsgákat írnak elő a nemzetközi szabályok.  

 

Tudnunk kell, hogy tervezett programunkhoz a biztosító szerint szükséges-e meghatározott képesítés. Búvártanfolyamokat külföldön is végezhetünk, tengerparti nyaralóhelyeken számos búváriskola van. Az Aegon például az oktatás alatt végzett merülésket is biztosítja.

 

Milyen mélységig merülhetünk biztosítással?

Búvárkodás és búvárkodás között is nagy a különbség, amit egy átlagember annak tart, azt a szakemberek és a biztosítók is más-más kategóriába sorolhatnak. Az Allianz például a kalkulátorban felsorolt termékeivel csak sznorkelingot engedélyez. A sznorkeling a víz felszínén búvárpipával és maszkkal történő úszás, illetve legfeljebb 5 méter mélységig történő merülés. 

 

Az Aegonnak a Bank360.hu kalkulátorában megtalálható termékei 18 méterig engedélyezik a merülést. Ennél mélyebbre kezdőknek nem is ajánlott menniük. A cégnek vannak olyan konstrukciói is, amelyekkel akár 56 méterig is lehet merülni, ám ehhez már komoly gyakorlat és vizsgák szükségesek. Nyilván ezt már csak kevesek tehetik meg azok közül, akik a nyaralásuk alatt valamilyen szintű búvárkodást akarnak végezni.  

 

Az Union biztosításaival 40 méterig merülhetünk, és a cég konstrukciói már tartalmaznak helikopteres mentést is. A 40 méteres merülés esetében már nemcsak a tengeri sün szúrása és a kövek okozta karcolások, hanem a keszonbetegség is előfordulhat. Ez akkor fordul elő, ha túl gyorsan emelkedünk a felszínre, és a nyomáskülönbség hatására a vérünkben gázbuborékok keletkeznek. Ennek a potenciálisan akár halált is okozó állapotnak a kezeléséhez egy igen drága eljárás, a hiperbár kamra szükséges. Az Union Világjáró Horizont Prémium biztosítás már ezt is magába foglalja, így 5110 forintért már komoly búvárbiztosításunk lehet.  

 

Az is érdemes figyelembe vennünk, hogy melyik biztosítás fizeti meg a búvárfelszerelésben, vagy más sporteszközökben keletkezett károkat. Az Union Világjáró Horizont Prémium például ebben az esetben nem térít, az Union Világ Strandjai biztosítás viszont 100 ezer forintig megtéríti ezt a kárt.  

 

A biztosítók többnyire kizárják a biztosításból az olyan eseteket, ahol a merülés zárt térben (üregben, barlangban, jég alá, roncsban, építményben) vagy folyóvízi áramlásban történik, esetleg vontató eszköz alkalmazásával, rossz illetve nulla látási viszonyok között, roncsok körül, azokon belül, hideg (+10°C alatti) illetve meleg (+32°C feletti) vízben zajlik.

 

Ahogy a felsorolásból is látszik, a különböző biztosítások más-más dologban lehetnek erősek, így a speciális nyaralási igényeknél, sportoknál, búvárkodásnál már csak ezért is érdemes a kalkulátor által kínált ajánlatok között is búvárkodnunk, mielőtt megkötjük a szerződést.

 

Ha pedig mindenre felkészültünk, akkor akár múzeumlátogatást is tehetünk a víz alatt. Nem is kell érte messzire mennünk, hiszen Cipruson vagy a Kanári-szigeteken is találhatunk már ilyet.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!