szabályok csok építkezésre

Milyen szabályok vonatkoznak a csokra építkezésnél?

szabályok csok építkezésre

Milyen szabályok vonatkoznak a csokra építkezésnél?

Vrazsovits Rita
2021-06-24 Frissítve: 2022-01-18
2021-06-24 Frissítve: 2022-01-18
14828521

A csok támogatás és kamattámogatott lakáshitel nemcsak ingatlanvásárlásra igényelhető, hanem építési célra is. A maximálisan elérhető támogatási összeg 10 millió forint, ami akár 15 millió forint kamattámogatott lakáshitellel is kiegészíthető. Összefoglaltuk, milyen szabályok vonatkoznak a csokra, ha építkezni szeretnénk belőle.

Akár 25 millió forintos segítséget is jelenthet a csok támogatás, ha új lakás építésébe vág bele valaki. Az elérhető támogatási összegek az alábbiak szerint alakulnak a vállalt gyermekek számától függően: 

 

  • egy gyermek után 600 ezer forint állami támogatás vehető igénybe - ebben az esetben nem vehető fel a csok hitel,
  • két gyermek után 2,6 millió forint állami támogatás vehető igénybe, ami legfeljebb 10 millió forint kamattámogatott kölcsönnel egészíthető ki,
  • három gyermek után 10 millió forint állami támogatás vehető igénybe, ami legfeljebb 15 millió forint kamattámogatott kölcsönnel egészíthető ki.
     

A felépített ingatlanok hasznos alapterületére szigorú szabályok vonatkoznak: a területnek a vállalt gyermekek számával arányosan kell nőnie. A lakásokat tekintve a hasznos alapterületnek 

 

  • egy gyermek esetén meg kell haladni a 40 négyzetmétert,
  • két gyermek esetén az 50 négyzetmétert, 
  • három vagy több gyermek esetén pedig a 60 négyzetmétert.

 

Egylakásos lakóépület építésénél pedig

 

  • egy gyermek esetén legalább 70 négyzetméter,
  • két gyermek esetén legalább 80 négyzetméter,
  • három vagy több gyermek esetén legalább 90 négyzetméter az elvárt alapterület. 

 

Ha a csokot házaspárok vagy élettársak igénylik, akkor mindkét félnek tulajdonjogot kell szereznie a felépített ingatlanban. Fontos feltétel továbbá, hogy a támogatási összeg utolsó részfolyósítását követően tíz évig életvitelszerűen az új lakásban kell élniük - ez alól csak kivételes esetekben lehet eltérni, például ha munka miatt kiköltözik az egyik szülő vagy ha a gyermek nagykorú lesz.

 

Milyen feltételei vannak az igénylésnek?

Az építkezésre felvett csoknál hosszabb bírálati idővel kell számolni, mint a hagyományos csok esetében - 30 helyett akár 60 napot is igénybe vehet az igénylés, ezzel érdemes számolni. 

 

Az építkezésért felelős vállalkozó nem lehet egyik igénylőnek sem a közeli hozzátartozója, emellett az is kizáró ok, ha az igénylő tulajdonnal rendelkezik az építtető cégben. Emellett a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa.

 

A csok folyósítása akkor kezdhető meg, ha az igénylő már felhasználta a saját önerőt az építkezéshez. A folyósítás szakaszosan történik, akárcsak az építési hiteleknél, az adott készültségi foknak megfelelő ütemben. Ahhoz, hogy a soron következő folyósítás megtörténhessen, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékáról számlát kell bemutatni. Az új lakás építéséhez lehetőség van arra, hogy bontott anyagokat is felhasználjon az igénylő - ezzel csökkenthető a számlabenyújtási kötelezettség, de a csökkentés mértéke nem haladhatja meg a számlabenyújtási kötelezettség 20 százalékát.

 

Érdemes még a számlákkal kapcsolatban odafigyelni arra, hogy az építési engedély kiadását legfeljebb hat hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el.

Mennyi idő van felépíteni az új házat?

Az építkezés megkezdésétől számítva legfeljebb öt éve van az igénylőnek, hogy befejezze a házat és bemutassa a használatbavételi engedélyt, de a támogatási szerződésben is szerepelni fog a pontos dátum. Ha nem készül el az ingatlan, akkor a bank felmondja a támogatási szerződést, az igénybe vett támogatást pedig vissza kell fizetni.

 

Az építkezés befejezése után van még egy fontos feladat: az utolsó részfolyósítást követően be kell mutatni a lakcímkártyákat a folyósító bankban - ha ez nem történik meg, akkor is vissza kell fizetni a támogatási összeget. 

 

Hogyan kell számolni a gyermekvállalási határidőt?

Csokot már megszületett és előre vállalt gyerekek után is fel lehet venni - utóbbi esetben egy meghatárőig kell teljesíteni a gyermekvállalást, ami attól függ, hogy hány gyermeket vállalt a házaspár. Építkezésnél az előre vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt a használatbavételi engedélyhez kötik. Vásárlásnál ettől eltérően a támogatási szerződés dátumától kell kezdeni a számítást. 

 

A tetőtér beépítésére is felvehető a 10 millió forint - de nem minden esetben

Tetőtér beépítésre is igényelhető ugyanannyi támogatás, mint új lakás építésére, de csak abban az esetben, ha az igénylő egy teljesen különálló lakrészt alakít ki tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel egy már meglévő családi házban. Ezáltal egy új, “kizárólagos használati joggal érintett, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező” lakásnak kell létrejönnie, melynek a tulajdonosa a csok igénylő lehet. 

 

Ha a tetőtér beépítésének a célja csak egy gyerekszoba kialakítása, akkor a használt lakásra igényelhető, alacsonyabb összegű csok vehető igénybe.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!