malacpersely biztonságban

Mindenki minden pénzét visszakapja a Sberbankból, a bankok is

malacpersely biztonságban

Mindenki minden pénzét visszakapja a Sberbankból, a bankok is

Herman Bernadett
2023-03-14 Frissítve: 2023-10-01
2023-03-14 Frissítve: 2023-10-01
31899140

 

A Sberbank volt ügyfeleinek teljeskörű betétbiztosítási kifizetése és a végelszámolói kárrendezés után a hazai bankok is száz százalékban visszakapják a rendkívüli befizetéseiket, amiket a betétbiztosító OBA tavalyi helytállása érdekében teljesített. 

 

Teljesen kártalanítanak mindenkit a magyarországi Sberbank hitelezői közül, köztük azokat a bankokat is, amelyek rendkívüli befizetéseiből az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanította a betéteseket. Az OBA igazgatótanácsának döntése alapján a garanciaalap közel 29,5 milliárd forint összeget utal vissza idén március végéig a hazai hitelintézeteknek az azok által a jelenleg végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. betéteseinek kártalanítása kapcsán teljesített rendkívüli befizetéseiből.

 

A magyarországi bankok tavaly májusig összességében mintegy 73,5 milliárd forintot fizettek be azért, hogy az OBA maradéktalanul és időben teljesíthesse kárkifizetési kötelezettségeit a Sberbank korábbi ügyfeleinek a biztosított betétek után. A bankok tavaly már 44 milliárd forintot visszakaptak az OBA-tól, most pedig megkapján a maradék összeget is.

 

A magyar Sberbank szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2022 március elején volt kénytelen bezárni az orosz-ukrán háború egyik következményeként, miután osztrák anyabankjához felügyeleti biztost rendelt ki az ottani felügyelet. A magyar Sberbanknak nagyobb betétállománya volt az anyabankban, emiatt rendelt el előbb bankszünnapokat, majd végelszámolást a hitelintézetnél a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

 

Az OBA 10 munkanap alatt kártalanította az érintett lakossági és vállalati betéteseket, összesen 141,6 milliárd forint értékben. A Sberbank végelszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. (PSFN) 2023. március 10-ig (a még az OBA-val történő, kisebb összegű elszámoláson túl) 79,9 milliárd forint összegű kifizetést teljesített a biztosított Sberbank-betéteken felüli betétrészekkel kapcsolatos követelések ellentételezéseként magánszemély, mikro-, kis- és középvállalkozás betétesek számára. E körben még további 2,6 milliárd forint vár kifizetésre.

 

Az egyéb betétesek számára a végelszámoló immár 134,8 milliárd forintot fizetett ki ugyanilyen címen, s még további 1,1 milliárd forint vár teljesítésre. Összességében így az ügyfelek – OBA-garancián felüli – betétköveteléseinek 98 százalékát fizette már meg a PSFN.

 

A Sberbank hitellel rendelkező ügyfeleit a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB vette át


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!