Szinte csoda: teljesen kártalanítják a Sberbank betéteseit

Teljesen visszakapják a pénzüket a Sberbank betétesei

Szinte csoda: teljesen kártalanítják a Sberbank betéteseit

Teljesen visszakapják a pénzüket a Sberbank betétesei

Bank360 tartalom
2022-10-17 Frissítve: 2022-10-17
2022-10-17
29980892

Kedvező és szokatlan fordulatot vett a bedőlt magyar Sberbank ügyfeleinek kártalanítása. A betétesek nemcsak az OBA által védett és már kifizetett összeghatárig kapják meg a pénzüket, hanem a teljes betétük után.


 

 Megkapják a teljes követelésüket a Sberbank betétesei, a kártalanítás jövő héten indul - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: az érintetteknek nincs tennivalójuk, a végelszámoló egyénileg keresi fel a károsultakat. Nagyjából 2500 ügyfélnek volt 100 ezer euró feletti betétje a banknál, ők jutnak most hozzá a bent ragadt pénzükhöz.

 

Az MNB március 2-án közölte: miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét, és elrendelte a végelszámolását.

 

Ezt követően megtörtént az Országos Betétbiztosítási Alapból (OBA) megtörtént az ügyfelek kártalanítása 100 ezer eurónak megfelelő betétösszegig. Mindazoknak azonban, akiknek e fölötti összegű betétjük volt a bankban, az összeghatár fölött nem járt vissza pénzt.

 

Erre csak abban az esetben van mód, ha a bank végelszámolása vagy felszámolása során elegendő pénzhez jut a bank a vagyona eladásából. A bankcsődöknél erre nagyon ritkán van példa, de a Sberbanké ilyen lett, ugyan a hitelportfólió MKB-nak történő értékesítéséből és a követelések behajtásából elég pénz folyt be erre. Most így mintegy 160 milliárd forintot fizetnek ki az ügyfeleknek. Kandrács Csaba szerint a hasonló engedélyvisszavonással járó eseteknek mindössze 25 százaléka végződik úgy,, hogy a betétesek visszakapják minden pénzüket.

 

Az érintettek addig nem kaphatják meg a pénzüket, amíg a kötelező adategyeztetést el nem végzik a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében. A kifizetési folyamatot a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. végzi, minden információ a www.psfn.hu, illetve a www.sberbank.hu honlapon található. A kártalanítás 1-2 hónapot vehet igénybe.

 

Korábban a Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítás kifizetését biztosította az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Eddig azokat a betéteket fizethették ki, amelyek összege nem haladta meg a 100 ezer eurót.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!