Nem veszik el a sberbankos betét 10 nap után sem

Lejárt a 10 nap, a sberbankos betétesek ezután így juthatnak hozzá a pénzükhöz

Nem veszik el a sberbankos betét 10 nap után sem

Lejárt a 10 nap, a sberbankos betétesek ezután így juthatnak hozzá a pénzükhöz

Bank360 tartalom
2022-03-19 Frissítve: 2022-10-17
2022-03-19 Frissítve: 2022-10-17
19790839

Mit tehet az a sberbankos betétes, aki 10 munkanap alatt nem vette fel a pénzét, vagy nem élt a rendelkezés lehetőségével? A jó hír az, hogy a jogosultság nem veszik el a kártalanításra attól, hogy például valaki nem tudott bemenni a postára vagy a Takarékbank fiókjába. Megmutatjuk, mit kell tenni.

 

Az Országos Betétbiztosítási Alap március 3-án kezdte meg a végelszámolás alá került Sberbank betéteseinek kártalanítását. Az OBA 10 munkanapon belül, március 18-ig minden olyan betétesnek elutalta a pénzt, vagy lehetőséget nyújtott a kártalanítási összeg feletti rendelkezésre, akinek a biztosítottsága egyértelműen megállapítható volt a Sberbanktól kapott adatok alapján.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

Ezeknek a betéteseknek 200 ezer forintig kivitette a címére a postás a pénzt, 2,5 millió forintig pedig a postán tudták felvenni az összeget. E fölött a Takarékbank fiókjaiban intézkedhettek a pénzük sorsáról. Ha ezt eddig nem tették meg, akkor a kártalanítási összegük felett postai utalvány esetében 2022. március 28-ig, a Takarékbank fiókjaiban 2023. március 31-ig rendelkezhetnek. Ha ezt eddig a határidőig sem teszik meg, akkor a 2022. március 18-t követő 5 éven belül kérhetik a részükre járó kártalanítási összeg kifizetését az OBA-tól.

 

Amennyiben egy betétesnek 2022. március 2-án a Sberbankkal szemben meg nem fizetett, lejárt tartozása (például lejárt esedékességű törlesztőrészlet), valamint a Sberbank által a betét egy része vagy egésze valamely okból kifolyólag (például kártyatranzakció, hitelfedezet) zárolva volt, úgy az OBA által jelenleg kifizetett kártalanítási összeg nem tartalmazza ezeket a betétrészeket. Sok ügyfél esetében előfordul az is, hogy a teljes betétösszeget zárolta a Sberbank. Nekik a március 21-i héten küldik meg a kifizetési elszámolást.

 

A vonatkozó jogszabály alapján a kártalanítás rendelkezésre bocsátására 10 munkanapot követően kerülhet sor az alábbi esetekben:

  • amennyiben a betétes jogosultsága bizonytalan (például a betétes vagy a betét megfelelő adatai - különösen 100 ezer eurót meghaladó kártalanítási összegre vonatkozó speciális jogosultsági igény - esetén nem állnak az OBA rendelkezésére),
  • a betét jogvita vagy hagyatéki eljárás tárgyát képezi,
  • a betétes helyi önkormányzat.

 

Ezekben az esetekben a jogosultság egyértelmű megállapításáig a kártalanítás nem kerülhet kifizetésre. Ha a szükséges adatokat, dokumentumokat az OBA megkapja, haladéktalanul lehetőséget nyújt a betétesek számára a részükre járó kártalanítási összeg feletti rendelkezésre. A speciális eseteknél alkalmazott szabályokról, tennivalókról az OBA a honlapján nyújt tájékoztatást.

 

Van egy eset, amikor 100 ezer eurónál is többet fizet az OBA

A sberbankos betétesek kártalanítása során egy olyan eset van, amikor valaki 100 ezer eurónál több pénzt is visszakaphat az OBA-tól. Lakóingatlan eladásából származó betétösszeg esetén magánszemélynek 100 ezer eurót meghaladóan további legfeljebb 50 ezer euró (19 023 500 forint) összeghatárig fizet az OBA kártalanítást. Ezt azonban csak akkor kaphatja meg a betétes, ha a pénzt a kártalanítás kezdő napját megelőző három hónapban, 2021. december 2-t követően helyezték el elkülönített számlán. Ilyen esetben a plusz összeg kifizetésére csak azután kerülhet sor, hogy az OBA megvizsgálta az ezt igazoló ingatlaneladási dokumentumokat.

 

Aki eddig még nem intézkedett a sberbankos kártalanítása sorsáról, és új számlát kell nyitnia, annak érdemes szétnézni a bankok számlaajánlatai között, mert ezzel sokat spórolhat, és most akár még pénzt is kereshet magának és az ismerőseinek is. Az a sberbankos ügyfél, aki nemcsak lakossági, hanem cégek számlát is kénytelen most keresni, szintén össze tudja hasonlítani a vállalati bankszámlák kínálatát, vagy a kisvállalkozások speciális csomagjait.

 

A hiteltartozásokat a sberbankos adósoknak (például a babavárótszemélyi kölcsönt vagy lakáshitelt törlesztőknek) továbbra is az eddigi rendben kell fizetniük. Fontos változás azonban, hogy ezt már a végelszámoló által megadott számlaszámra kell megtenni, az itt részletezett módon.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!