A cégek magasabb kamatot kapnak a bankoktól a betétjeikre

Ömlött a vállalatok pénze a bankokba, tízezer milliárd feletti a betétjük

A cégek magasabb kamatot kapnak a bankoktól a betétjeikre

Ömlött a vállalatok pénze a bankokba, tízezer milliárd feletti a betétjük

Varga Zsombor
2022-03-11 Frissítve: 2022-09-14
2022-03-11 Frissítve: 2022-09-14
19620898

Meredeken emelkedett ősz óta a vállalatok bankban tartott pénze. Decemberben valósággal felrobbant a céges betétek állománya. Ez ugyan januárban visszaállt, de még így is tízezer milliárd forintnál nagyobb az állomány. A cégeknek a bankok  hajlandóak magasabb kamatot fizetni, mint a lakosságnak, így aztán a lekötött betétek összege is szépen hízik.

 

A vállalatok bankokban elhelyezett pénze 11852 milliárd forintot tett ki tavaly decemberben. Bár már 2020. decembere is a bőséges forrásokról szólt, így is 40 százalék feletti növekedés jellemezte a betéteket a 2020 decemberi 8420 milliárd forinthoz képest. Májushoz képest négyezer milliárd forint felett alakult a vállalati pénztömeg növekménye, aminek a döntő része az év végén halmozódott fel. Csak decemberben másfél ezer milliárd forintot tett ki a vállalati betétek emelkedése. Ez a növekedés viszont részben csak átmeneti volt, januárban szinte ugyanannyival csökkentek a vállalati betétek, mint amennyivel decemberben növekedtek. Viszont így is 10638 milliárdot tett ki az év első hónapjában a vállalatok által bankban parkoltatott pénzt.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A cégek a betett összeg 32 százalékát kötötték le januárban, ez a pénz pedig szinte kizárólag az éven belül lekötött vállalati betétekbe áramlott. Ilyen lekötésekre átlagosan 3,31 százalékot kaptak a vállalatok, ami jelentős növekedést jelenít meg az egy évvel korábbi 0,48 százalékhoz képest. Ez a tavaly decemberi 2,75 százalékos kamathoz képest 56 bázispontos emelkedést jelenít meg.


Így tehát a tavaly novemberben beinduló nagy kamatemelések, ha nem is teljes mértékben, de nagy részben érvényesültek a vállalati betéteknél. November elejétől a jelenleg irányadónak számító egyhetes betéti kamatot ugyanis az MNB 2,5 százalékkal emelte január végéig. Ugyanakkor a vállalati látra szóló betétek emelkedése ehhez képest jóval szerényebb volt, januárban 0,19 százalékra emelkedett a decemberi 0,15 százalékhoz képest.

 

A vállalati lekötött betétek viszont így is jelentősen kedvezőbb ajánlatot jelenítenek meg a lakossági lekötésekhez képest. A lakosság számára az éven belüli lekötött betétek átlagkamata 2,08 százalék volt januárban, és meg ez az alacsonyabb átlagos érték is csak a betétek nagyjából 5 százalékát érintette. A vállalatok ezzel szemben több mint 1 százalékponttal magasabb kamatra számíthattak, amivel a cégek jelentős része, 32 százaléka élt is.

 

A vállalati betétek előnye várhatóan a következő hónapokban is fennmarad a lakossági kamatokhoz képest. Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke a Napi.hu-nak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy bár a kamatok lassan emelkednek, elsőként valószínűleg valamivel gyorsabban a vállalati betéteknél fognak növekedni, mert ott mozognak milliárdok. A vállalati betétek kis mértékben már most is nyertesei a folyamatnak, az elnök szerint viszont először abban várható jelentősebb verseny a bankok között, hogy ki fogja majd a vállalati betétekre a nagyobb kamatot fizetni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!