A Magyar Bankszövetség közleménye a hitelmoratóriumról

Ötből négy moratóriumos adós tudná fizetni a törlesztőit a Bankszövetség szerint

A Magyar Bankszövetség közleménye a hitelmoratóriumról

Ötből négy moratóriumos adós tudná fizetni a törlesztőit a Bankszövetség szerint

Bank360 tartalom
2021-07-06 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-06 Frissítve: 2022-01-18
15080275

Az aktuális bankszámla-forgalmi adatok alapján a hitelmoratóriumban lévő ügyfelek 19 százalékának mérhetően csökkent a jövedelme, 81 százalékuk viszont a jövedelmi adatai alapján tudná fizetni a törlesztőrészleteit - közölte kedden a Magyar Bankszövetség (MBSZ). 

 

A Bankszövetség szerint érdemben csökkent a moratóriumot igénybevevők köre, adataik szerint jelenleg még 1 millió lakossági és 30 ezer vállalati ügyfél él a banki fizetési haladékkal. 

 

Felhívták a figyelmet: aki a moratóriumban marad, annak a tartozása kamatozik, ezért mindenkit arra biztatnak, hogy ha teheti, térjen vissza a korábbi szerződésében vállalt törlesztőrészletek fizetésére. Arról, hogy a moratórium mekkora plusz költséget okoz az adósok számára, ide kattintva érhető el a Bank360 korábbi elemzése.

 

A MBSZ támogatását fejezte ki az MNB által megfogalmazott korábbi ajánlásokról, miszerint engedjék el a pénzintézetek a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjakat. 

A Magyar Bankszövetség azt javasolja tagbankjainak, hogy általánosan is vezessék be az egyedi esetekben már alkalmazott eljárást, hogy a moratórium alatt felhalmozódott kamat- és díjtartozás megfizetésekor tekintsenek el az előtörlesztési, illetve szerződésmódosítási díjak felszámításától.

 

Azt is javasolják, hogy engedjék el a hitelintézetek a szerződésmódosításhoz kapcsolódó banki díjat, ha a fogyasztó a meghosszabbított futamidő csökkentése érdekében magasabb összegű törlesztőrészlet megfizetését vállalja, valamint az új törlesztőrészlet az adósságfék szabályoknak megfelel. 

 

A Bankszövetség fenntartja álláspontját, hogy a továbbiakban a célzott segítségnyújtás indokolt, amellyel a ma még rászorulóknak akadályoktól mentes lehet a fizetési kötelezettségek teljesítéséhez való visszatérése. Egyetértenek továbbá azokkal az intézkedésekkel, amelyek a nehezebb időszakban elősegítik a hitelezett ügyfelek fizetőképességének megőrzését, valamint a javuló gazdasági helyzetben támogatják a visszatérést a fizetési kötelezettségek teljesítésére.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!