OTP Bank közgyűlés Csányi Sándor

Ajánlatot tett egy uniós bankra és Ukrajnában is terjeszkedne az OTP

OTP Bank közgyűlés Csányi Sándor

Ajánlatot tett egy uniós bankra és Ukrajnában is terjeszkedne az OTP

Herman Bernadett
2024-04-26 Frissítve: 2024-04-26
2024-04-26
38591416

Újabb bankokat vásárolna az OTP, Ukrajnában és az unióban is terjeszkedne, Oroszországból viszont továbbra is nehéz kivonulni. A tervezett bankvásárlásokhoz szükséges pénz miatt a bődületes tavalyi profitjának csak kis részét kapják meg a részvényesek osztalékként.

 

Pénteken tartja éves rendes közgyűlését az OTP Bank, amelynek részvényeiből a magyar kisbefektetők is jelentős részt birtokolnak. Az eseményen Csányi Sándor elnök-vezérigazgató több külföldi terjeszkedéssel kapcsolatos információt is megosztott a részvényesekkel. Megerősítette, hogy az OTP érdeklődik egy jelenleg állami tulajdonban álló, de eladó ukrán bank iránt. 

 

Februári sajtóhírek szerint Sense Bank lehet a kiszemelt célpont. Ennek a vételára 6-12 milliárd hrivnya (55-110 milliárd forint) körül alakulhat. A korábbi tulajdonosok viszont jóval többet, 1 milliárd dollárt követelnek az ukrán államtól a bank kisajátítása miatt (366 milliárd forint), és a végső vételárat ez is befolyásolhatja. Oroszországból kivonulna az OTP, de egyelőre nem éri meg, mert rendkívül magas adót kell fizetni az eladások után. 

 

Az OTP legutolsó bankvásárlása Üzbegisztánban történt meg, a jelenleg veszteséges Ipoteka Bank került a csoport tulajdonába. A vétel maga jó volt, de a vállalati hitelekre több céltartalékot kellett képezni, mert jelentős hitelállománya van a banknak gyapottermesztő cégekben, és az időjárás, valamint a gyapot piaca kedvezőtlenül alakult az elmúlt időszakban - magyarázta Csányi Sándor.

 

A legnagyobb hír, amit bejelentett az elnök-vezérigazgató a beszámolójában, hogy csütörtökön az OTP indikatív ajánlatot tett egy bank megvásárlására, és ez lehet az OTP történetének legnagyobb akvizíciója. “Európai Unión belüli bankról van szó” - mondta Csányi, aki később azt is közölte, hogy olyan piacon vásárolnának, ahol még nincsenek jelen. A tervezett bankvétel miatt csak 150 milliárd forint lesz az idén az osztalék a tavalyi rekord összegű, 990 milliárd forintos profit dacára. Ez részvényenként 535,71 forintot jelent majd a tulajdonosoknak, köztük sok magyar kisbefektetőnek is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!