agrártámogatások előfinanszírozás faktoring

Ötszázmilliárd forintra pályázhatnak hamarosan az agrárcégek

agrártámogatások előfinanszírozás faktoring

Ötszázmilliárd forintra pályázhatnak hamarosan az agrárcégek

Herman Bernadett
2024-04-23 Frissítve: 2024-04-23
2024-04-23
38515711

Összesen 500 milliárd forintos keretösszegű beruházási pályázatok meghirdetésére készül az Agrárminisztérium. A várhatóan a második félévtől igényelhető támogatásokkal összesen 1000 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a szektorban, az agrárhitelek állománya is jelentősen nőhet. Megnyílik egy újfajta előfinanszírozási lehetőség is a támogatásokra. 

 

A tavalyi év nehéz volt, de az idén már kilábalást várnak az OTP Bank szakértői -  hangzott el az OTP Agrár sajtóeseményén. Az idén 2 százalékos növekedést várnak, és bár az infláció pedig az év második felében valamelyest növekedni fog, mindössze 4,5-5 százalékos átlagos áremelkedést vár az idén az OTP - mondta Wolf László vezérigazgató-helyettes. Emellett jelentős reálbérnövekedés is várható, mivel az idén 12 százalélos átlagos bérnövekedésre számítanak. 

 

Az OTP számaiban is látszanak a javuló tendenciák, az idén növekvő hitelezést várnak a teljes régióban. A beruházásokra nagy szükségük van az agrárvállalkozásoknak. Ha ezek megérkeznek mintegy 1000 milliárd forinttal növekedhetnek a beruházások az agrárszektorban. A jövedelmezőség inkább az állattenyésztésben lehet magas - mondta Wolf László. 

 

Júliustól nyílnak meg az új pályázatok

 

Az elmúlt két évben a gazdaság egészéhez hasonlóan az agrárium szereplőinek is rengeteg kockázattal kellett számolniuk, ami hatással volt a gazdálkodásukra és pénzügyi döntéseikre. Az idei év már kedvezőbben alakulhat. Kétszámjegyű termelésiköltség-csökkenés van például 2023-hoz képest a mezőgazdaságban - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. 

 

Az agrártárca az idén ötszáz milliárd forint keretösszeg összesen hat pályázati felhívást tervez közzétenni az élelmiszer- és takarmány-feldolgozáshoz kapcsolódó beruházások, az állattartó telepek fejlesztése, valamint a kertészetek technológiai korszerűsítése és kapacitásfejlesztése céljára. A feldolgozóipari pályázatok keretösszege 200 milliárd forint, szintén 200 milliárd forintos keretösszeggel az állattartó telepek megújítására irányuló pályázati felhívások, a kertészetek fejlesztéseit pedig közel 100 milliárd forint keretösszegű forrás segíti. 

 

A pályázati felhívások többsége már társadalmi egyeztetésen van, ennek eredményeit felhasználva április-május folyamán véglegesítik, és előreláthatólag július-augusztus folyamán nyújthatják be a támogatási kérelmeket az érintettek. A nyertes pályázók a beruházás 50 százalékáig kaphatnak támogatást, emellett a beruházási hitelek kamatköltségei is elszámolhatóak az elszámolható költségek 10 százalékos mértékéig.

 

 

A sajtóbeszélgetésen Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a KAP Stratégiai Terv beruházásainak sikeres megvalósítása valamennyi szereplő közös érdeke. Érthető, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben sokan kétszer is meggondolják a hitelfelvételt, mégis jó lenne, ha minél többen élnének a 2900 milliárd forintos programban foglalt kivételes lehetőségekkel. "Önerőből kevesen tudnak jelentős beruházásokat megvalósítani, ezért is szükséges a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítése, amelyhez az AVHGA kezessége nagy mértékben hozzájárul. 

 

Az MBH faktoringgal segíti a gazdákat

 

Szintén jó hír a fejlesztéseket tervező mezőgazdasági cégeknek, hogy tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. 

 

faktorálás formájában elérhető termék révén az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletága az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának I. pillérébe tartozó támogatások esetében egy vagy két évre, a II. pillér, a Vidékfejlesztési Program részét képező normatív támogatások esetében pedig akár három évre előre finanszírozást tud biztosítani a gazdáknak. 

 

Az MBH Agrártámogatások Faktoring jelenleg 33 támogatási jogcímre vehető igénybe, az alaptámogatások és a termeléshez kötött támogatások mellett többek közt az Agrár-környezetgazdálkodási Programra (AKG) és Agro-ökológiai Programra (AÖP) is. Utóbbihoz 75, illetve 80 százalékos mértékben nyújt előfinanszírozást a hitelintézet, attól függően, hogy egy vagy két évre igénylik-e a gazdák. Az előfinanszírozás mértéke a legtöbb támogatástípus esetében azonban 90 százalék, a lejárat igazodik a támogatás várható kifizetésének időpontjához.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!