otthonfelújítási támogatás elhalasztása

Elhalasztják az otthonfelújítási támogatás június eleji indulását

otthonfelújítási támogatás elhalasztása

Elhalasztják az otthonfelújítási támogatás június eleji indulását

Bank360 tartalom
2024-05-29 Frissítve: 2024-06-17
2024-05-29 Frissítve: 2024-06-17
39074815

 

Hivatalosan bejelentették, hogy az eddig közöltekkel ellentéteben még nem írják ki az új otthonfelújítási programot, így arra június 3-tól nem is lehet pályázni. A kormány a következő ülésén dönt a programról és annak indulási dátumáról.

 

A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását. A várható érdemi változások még szélesebb kör számára teremthetnek lehetőséget a támogatás igénybevételére - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium szerda délutáni közleményéből. Ez azt jelenti, hogy a korábbi tervekkel és bejelentésekkel szemben az Otthonfelújítási Hitelprogram felhívása nem jelenik meg június elejéig, és így az igénylés sem kezdődhet meg az eredetileg megjelölt június 3-tól. 

 

A minisztériumok szerint a későbbi indulás több időt biztosít a 108 milliárd forintos keretösszegű program iránt érdeklődők számára a kölcsönigényléshez szükséges dokumentumok előkészítéséhez.

 

Az otthonfelújítási program keretében  maximum összesen 6 millió forint kamatmentes kölcsönt és vissza nem térítendő támogatást lehet majd igényelni egymilliós önrésszel az 1990 vége előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére. Az európai uniós finanszírozású program jóvoltából 20-22 ezer lakóépületen valósulhatnak meg ilyen korszerűsítések. Az energetikai tanúsítványokkal igazolandó, legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményező beruházások révén a támogatottak könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett mennyiségi kategóriában.

 

A minisztériumok szerint a felhívástervezet társadalmi egyeztetésén minden korábbit meghaladó számú, több mint 500 észrevétel érkezett be. Az indokolt javaslatok programba illesztése még szélesebb kör előtt nyithatja meg a támogatási lehetőséget. A végleges feltételrendszerről és a program indulásáról a következő kormányülésen születik döntés. A közlemény arra nem téri ki, hogy mikorra csúszhat a kiírás, és mikortól lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank kijelölt fiókjaiban lévő MFB Pont Pluszokon.

 

A kiírás és az igénylés megkezdésének eltolása a minisztériumok szerint több időt biztosít a jelentkezőknek és a kivitelezőknek az otthonfelújítási program megnyitásáig szükséges előkészületek megtételére. A teljes lakossági MFB Pont Plusz hálózat kialakítása a tervezett ütemezést megelőzve halad előre annak érdekében, hogy a fiókok felkészülten álljanak az igénylők rendelkezésére a kölcsönkérelmek személyes benyújtásához.

 

Az otthonfelújítási támogatás igénylésének és felhasználásának feltételeiről a folyamatosan frissülő információs oldalunkon itt olvashatsz:

otthonfelújítási támogatás részletei 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!