Otthonfelújítás

8 fontos kérdés és válasz az otthonfelújítási támogatásról

Otthonfelújítás

8 fontos kérdés és válasz az otthonfelújítási támogatásról

Vrazsovits Rita
2024-05-16 Frissítve: 2024-06-13
2024-05-16 Frissítve: 2024-06-13
38914966

Az új otthonfelújítási támogatás igénylését június 3-ától lehet majd beadni, azonban már most érdemes felkészülni, hiszen a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret pillanatok alatt elfogyhat. A hozzánk forduló olvasók kérdései közül megválaszoltuk a legfontosabbakat. 

 

Csak családi házra lehet igénybe venni a támogatást? Lakótelepi lakást nem lehet korszerűsíteni, ha minden feltételnek megfelelünk?

A pályázatot kifejezetten egy- vagy többlakásos családi házak korszerűsítésére írták ki, így társasházi, lakótelepi lakások korszerűsítésére nem lehet felhasználni, még abban az esetben sem, ha egyébként az igénylő megfelel minden más feltételnek. 

 

Gondot jelent-e, ha már elköltözött a gyermekünk a felújítandó ingatlanból?

Az új otthonfelújítási támogatásnál ennek nincs jelentősége, ugyanis a feltételek között egyáltalán nem szerepel a gyermeknevelés, illetve -vállalás. Ugyanakkora eséllyel pályázhat egy gyermektelen és egy nagycsaládos ingatlantulajdonos is a támogatásra. Ilyen elvárás az első, 2022 végén lezárult otthonfelújítási programban volt. 

 

Lehet-e pályázni az otthonfelújítási támogatásra külföldi munkaviszonnyal?

A tervezet nem zárja ki, hogy külföldi munkavállalóként igényelje valaki a támogatást, feltéve, ha minden más feltételnek eleget tesz. Ezek közé tartozik, hogy az igénylő

 

  • cselekvőképes és nagykorú,
  • rendelkezik magyar adóazonosító jellel,
  • magyar állampolgár vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgára, aki legalább egy éve magyarországi állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,
  • tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő ingatlanban.

 

Muszáj abban az ingatlanban élni, amelyet szeretnénk felújítani?

Igen, sőt az eddig ismert tervezetben az is szerepel, hogy legalább 2024. május 1. óta kell a kölcsönigénylőnek a korszerűsítendő ingatlanban életvitelszerűen laknia, és ezt lakcímkártyával kell tudnia igazolni. Az okmányon a felújítandó ingatlan címe szerepelhet állandó lakcímként és tartózkodási helyként is. Emellett fontos feltétel, hogy az igénylő vagy tulajdonosa vagy haszonélvezője legyen az ingatlannak. 

 

Igénybe vehetik-e nyugdíjasok a támogatást?

Az igénylőre vonatkozó feltétel az életkorra csak az, hogy legyen nagykorú. Ez alapján a nyugdíjas ingatlantulajdonosok számára ugyanúgy elérhető a támogatás, mint bárki másnak, aki még aktívan dolgozik, feltéve, ha ő és a korszerűsítendő ingatlan megfelel minden feltételnek. Ha viszont az igénylő a pályázat beadásának pillanatában vagy a futamidő lejártáig betölti a 75. életévét, akkor be kell vonni a szerződésbe egy fiatalabb adóstársat is, aki a futamidő végéig sem tölti be a 75-öt. 

 

Hogyan lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást?

A kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást 2024. június 3-tól lehet igényelni csak személyesen az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Pont Plusz lakossági hálózatában. Ezeket a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank működteti majd a kijelölt fiókjaiban. A hitelintézetek összesen 266 MFB Bank Pont Plusz bankfiókban teszik lehetővé a pályázat benyújtását. Az első 128 MFB Pont Plusz 2024. május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg. 

 

Milyen dokumentumokat kell összegyűjteni a pályázathoz?

Az alábbi dokumentumokra biztosan szükség lesz az igényléshez:

 

  • munkáltatói jövedelemigazolás,
  • a korszerűsítendő ingatlan tulajdoni lapja,
  • ha a tulajdoni lapon nincs rajta az építés ideje, akkor használatbavételi engedélyre vagy földhivatali térképmásolatra is szükség lehet,
  • érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya, 
  • NAV által kiállított igazolás arról, nincs az igénylőnek adótartozása, 
  • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok),
  • új típusú hiteles energetikai tanúsítvány a korszerűsítendő lakóingatlanról.

 

Az igénylés menetéről és a pályázathoz szükséges dokumentumokról ebben a cikkben írtunk részletesen

 

Kötelező felvenni az otthonfelújítási hitelt, vagy lehet csak a vissza nem térítendő támogatást igényelni?

Az otthonfelújítási programon belül a vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes kölcsön csak együttesen vehető igénybe, külön-külön nem. A támogatás és a kölcsön arányát az határozza meg, hogy az ingatlan az ország melyik részén található, illetve, hogy mekkora a jövedelme az igénylőnek. Erről részletesen az otthonfelújítási támogatás feltételeit összegző cikkünkben írtunk. A szabályok röviden az alábbiak:

 

  • azokban a járásokban, ahol a 2023-as havi bruttó átlagjövedelem meghaladja az országos átlag (571 200 forint) 110 százalékát, 3,5 millió forint lehet a hitel és 2,5 millió forint a támogatás,
  • azokban a járásokban, ahol a 2023-as havi bruttó átlagjövedelem az országos átlag 75 és 110 százaléka közé esik, ott 3 millió forint lesz a hitel és 3 millió a támogatás. 
  • azokban a járásokban, ahol a 2023-as havi bruttó átlagjövedelem az országos átlag 75 százaléka alá esik, ott a maximális 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás adható, és 2,5 millió lehet a hitel.

 

Emellett a járások átlagos jövedelmétől függetlenül is vizsgálják az igénylő jövedelmét, amely, ha nem éri el az országos átlag 70 százalékát, akkor mindenképp a harmadik csoportba esik. Ha pedig a jövedelem meghaladja az országos átlag 130 százalékát, akkor az első csoport leírása alapján lehet pályázni. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!