otthonfelújítási program lakásfelújítási támogatás

Ezekre a dokumentumokra lesz szükség az otthonfelújítási támogatás igényléséhez

otthonfelújítási program lakásfelújítási támogatás

Ezekre a dokumentumokra lesz szükség az otthonfelújítási támogatás igényléséhez

Bank360 tartalom
2024-05-07 Frissítve: 2024-05-16
2024-05-07 Frissítve: 2024-05-16
38735704

Lezárult az otthonfelújítási program társadalmi vitája, már készül a végleges kiírás. A június eleji indulásig az igénylőknek érdemes minden szükséges dokumentumot beszerezni és ellenőrizni. Itt a lista, mi kell a benyújtáshoz.

 

Befejeződött az otthonfelújítási program felhívástervezetének társadalmi egyeztetése. A kevesebb mint egy hónapon belül induló támogatás felhívását most véglegesíti a kormány a beérkezett több száz vélemény alapján. A 108 milliárd forintos keretösszegű, uniós pénzből finanszírozott otthonfelújítási program célja az 1991 előtt épült családi házak felújítása, energetikai korszerűsítése, a lakók rezsiterheinek csökkentése. 

 

Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint a program honlapja május végén indul, a kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást június 3-tól lehet igényelni személyesen az MFB Pont Plusz lakossági hálózatában. Ezeket a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank működteti majd a kijelölt fiókjaiban. A hitelintézetek összesen 266 MFB Bank Pont Plusz bankfiókban teszik elérhetővé a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait az ügyfelek részére. Az első 128 MFB Pont Plusz 2024. május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg.

 

A támogatásért indulóknak az igénylés benyújtásáig érdemes beszerezniük a következő dokumentumokat, ellenőrizniük érvényességüket, pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Ezek ugyanis a sikeres igénylés feltételei, a bankok akkor tudják befogadni a hitelkérelmet, ha ezek megvannak. 

  • munkáltatói jövedelemigazolás
  • ingatlan tulajdoni lap (Ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, úgy használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.)
  • személyi igazolvány érvényességének és a lakcímkártya meglétének ellenőrzése
  • nemleges igazolás adótartozásról (Érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással Központi Hitelinformációs Rendszerben, azaz a KHR-listán.)
  • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok).
  • hiteles, új típusú hiteles energetikai tanúsítvány a korszerűsítendő lakóingatlanról

 

Az otthonfelújítási támogatás részleteit itt találod!

A korszerűsítést tervezők a pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhetővé váló vállalkozói listán kikereshetik majd a lakókörnyezetükben működő kivitelezőket, a program végrehajtásában közreműködő tanácsadókat. Utóbbiak szolgáltatásainak igénybe vételét mindenképpen érdemes megfontolni, hiszen az akár ingyenes energetikai tanácsadáson túl is segíthetnek a termékek kiválasztásában, a generálkivitelezők megtalálásban, kedvezményes alapanyagárak biztosításában, sőt, többen az energetikai tanúsítványok költségét is átvállalhatják. 

 

A program részeként több eszköz is szolgálja a teljes folyamat gördülékenységét, az áremelések vagy áruhiányok elkerülését. Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. oldalán előzetes kalkulációkat végezhetnek a leendő pályázók, figyelembe véve a várható költségeket és az energiamegtakarítást. A kivitelezői minősítések segítenek a megfelelő szakemberek megtalálásában. A beépíthető építési termékek, építőanyagok ellátásbiztonságát és elérhetőségét egy műszaki és környezeti információs rendszer fogja támogatni. 

 

Az uniós társfinanszírozással (Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve REPowerEU fejezete terhére) tervezett program kamatmentes hitelkonstrukcióval és vissza nem térítendő támogatással ösztönzi az otthonok energetikai korszerűsítését. A 108 milliárd forintos keretösszegből több tízezer lakóépületben valósulhatnak meg fejlesztések.  A kamatmentes hiteltermék a háztartások önerejével együtt akár 7 millió forintos beruházással járul hozzá az 1990 vége előtt épült családi házak felújításához. A program forrásaiból az épület külső határoló elemeinek hőszigeteléséhez, nyílászárócseréhez, a használati melegvíz- és a fűtésrendszer korszerűsítéséhez nyerhető el akár 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatás. A klímavállalások teljesítése és a hazai energiafelhasználás csökkentése érdekében a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!