Otthonfelújítási támogatás

Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

Otthonfelújítási támogatás

Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

Vrazsovits Rita
2024-04-26 Frissítve: 2024-05-16
2024-04-26 Frissítve: 2024-05-16
38591443

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új otthonfelújítási támogatás részleteit. A tervezett pályázati felhívás alapján az ismert alapfeltételek nem változtak, vannak azonban új előírások és kedvezmények is. A Bank360.hu összefoglalta a támogatás feltételeit.

 

Megjelent az új otthonfelújítási támogatás pályázati felhívásának társadalmi vitára bocsátott tervezete a palyazat.gov.hu oldalon. Ez alapján az alábbi feltételekkel lehet majd megkapni az otthonfelújítási támogatást.

 

 • Az Otthonfelújítási Program pályázatán 1990. december 31-e előtt épült,  életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra igényelhető támogatás.
 • Nemcsak gázfűtéses családi házakra lehet az igénylést beadni, hanem más fűtési módúakra is.
 • Az igénylés feltétele, hogy a támogatásban elszámolható költségek minimum 14,3 százalékára (7 milliós beruházás esetén legalább 1 millió forint) önerővel rendelkezzen a pályázó, aki ennél nagyobb önerőt is felhasználhat a beruházás megvalósításánál.
 • A támogatás összege eltér a különböző járásokban, az átlagos jövedelem alapján:
  • Ahol eléri az átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió forint lesz a közvetlen, vissza nem térítendő támogatás és 3,5 millió forint a kamatmentes hitel.
  • Ahol 75 és 110 százalék közé esik az átlagos jövedelem, ott 3-3 millió forint lesz a támogatás és a hitel összege.
  • Ahol az átlagos jövedelem az országos átlag 75 százaléka alatt van, ott 3,5 millió forint a támogatás összege, a hitelösszeg pedig 2,5 millió forint.
  • Ha az igénylő havi bruttó jövedelme nem éri el a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százalékát (399 840 forintot), akkor bármelyik járásban éljen is, a legmagasabb arányú vissza nem térítendő támogatáshoz juthat. Ha az igénylő tavalyi havi bruttó jövedelme meghaladja a 742 560 forintot (a 2023-as évi bruttó átlagkereset 571 200 forint 130 százalékát, akkor bármelyik járásban lakik, a legalacsonyabb, 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult.

   Arról, hogy melyik járásban mekkora otthonfelújítási támogatás és kamatmentes hitel lesz elérhető, itt írtunk részletesen

 • Az otthonfelújítási hitel kamatmentes, a futamideje legfeljebb 10 év, amelyben a rendelkezésre tartási idő (6-24 hónap) és a türelmi idő (a rendelkezésre tartási időtől számított 3 hónap) is benne van. A felújítást a szerződéskötéstől számított két éven belül be kell fejezni, ami indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbítható.
 • A korszerűsítés végén épületenként legalább 30 százalékos primerenergia-megtakarításnak kell megvalósulnia, amit igazolni kell hiteles energetikai tanúsítvánnyal
 • Ha a hiteles épületenergetikai tanúsítvány a primerenergia-felhasználás csökkenés eléri, illetve meghaladja a kiindulási állapothoz képesti 40 százalékot, akkor az igénylő további 5 százalék vissza nem térítendő támogatásra jogosult.
 • Az otthonfelújítási támogatást az alábbi munkálatokra lehet igénybe venni:
  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • fűtésrendszer korszerűsítése.

 

A támogatást 2024. június 3-tól lehet majd igényelni (legkésőbb 2025. december 31-ig, ha addig marad rá pénz, ami nem valószínű). Az igénylést kizárólag a kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt valamennyi melléklet csatolásával lehet benyújtani. A szerződéskötésre vonatkozó legkésőbbi határidő 2026. április 30. Az igénylést csak a lakossági MFB Pont Pluszokon lehet leadni, ezeket az OTP Bank, az MBH Bank és a Gránit Bank konzorciuma fogja üzemeltetni.

 

Az otthonfelújítási kölcsön igénylője olyan magánszemély (nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosító jellel rendelkezik, magyar állampolgár, vagy (lakcímkártyával igazoltan) legalább egy éve magyarországi állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállamának olyan állampolgára) lehet aki tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő családi házban, amely ingatlan (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye. Ha az igénylő a kölcsönigényléskor betöltötte vagy a futamidő lejáratáig betölti a 75. életévét, a hitelbe be kell vonni egy olyan adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel. 

 


További részleteket a lakásfelújítási támogatással kapcsolatban ebben a folyamatosan frissülő cikkben találsz.


Legfontosabb kérdések az új otthonfelújítási támogatásról

 

Mikortól lehet igényelni a támogatást?

2024. június 3-tól lehet beadni az igényléseket, legkésőbb 2025. december 31-ig vagy a keret kimerüléséig. A szerződéskötésre vonatkozó legkésőbbi határidő 2026. április 30. 

 

Mekkora a pályázat keretösszege?

108,24 milliárdos keretösszeget jelentett be a kormány, ami körülbelül 20 ezer ingatlan korszerűsítésére lehet elegendő az átlagos igénylési összegtől függően. Ebből kifolyólag arra lehet számítani, hogy a keretösszeg már az első napokban elfogyhat, ezért érdemes sietni az igényléssel.

 

Csak gyermeket nevelő családok igényelhetik ezt a támogatást is?

Nem, az első otthonfelújítási támogatással szemben a mostani támogatásnak nincs ilyen feltétele.

 

Milyen tb-jogviszonyt kell igazolni?

Erre vonatkozóan nincs feltétel ennél a támogatásnál.

 

Hogyan kell igazolni, hogy megtörtént a korszerűsítés?

Hiteles energetikai tanúsítvánnyal lehet igazolni, hogy a korszerűsítés elérte a 30 százalékos célt. Ehhez az igénylés előtt, majd a munkálatok befejezése után is meg kell csináltatni ezt a dokumentumot. 

 

Mindenről szükséges számlát bemutatni?

Igen, a munkálatok költségét számlákkal kell igazolni. 

 

Mennyi lesz a hitel törlesztőrészlete?

3 millió forintos kamatmentes hitelösszeggel és 8 éves futamidővel számolva 31 ezer forint körül alakul a törlesztőrészlet. 

 

Milyen dokumentumokra lesz szükség az igényléshez?

Személyes okmányok, hiteles energetikai tanúsítvány, tulajdoni lap.

 

Van-e felső korhatára az igénylésnek?

75 év felett a kölcsönügyletbe be kell vonni egy olyan adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!