otthonfelújítási támogatás nem csak gázfűtéses házakra

Nem gázfűtéses házakra is igényelhető lesz az otthonfelújítási támogatás

otthonfelújítási támogatás nem csak gázfűtéses házakra

Nem gázfűtéses házakra is igényelhető lesz az otthonfelújítási támogatás

Bank360 tartalom
2024-04-24 Frissítve: 2024-04-27
2024-04-24 Frissítve: 2024-04-27
38541577

Még meg sem jelent az otthonfelújítási támogatásról szóló tervezet, de egy alapvető igénylési feltétel máris megváltozik. E szerint nem csak a gázhálózatba bekötött házakkal lehet majd pályázni a 6 milliós támogatásra.

 

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amelyet április 5-én jelentett be a kormány. A program keretében nyújtott források június 3-tól igényelhetőek a 266 MFB Bank Pont Pluszban. A program sikeressége érdekében tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések, amelyek alapján egy fontos feltétel máris megváltozik. 

 

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára arról számolt be, hogy a szakmai egyeztetések és a lakosság részéről érkező megkeresések eredményeképp a pályázati felhívásból kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, ami jelentősen növeli az igénylők lehetséges körét. (Ettől azonban a 108 milliárd forintos keretösszeg nem nő meg, tehát nagyobb lesz a harc a támogatások elnyeréséért.) 

 

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a 24.hu Della podcastjában arról is beszélt, hogy a házak korában is lesz egy kisebb korrekció az eredeti bejelentéshez képest. Az eddigi közlés szerint 1990 előtt épült házakkal lehetett volna pályázni, míg Lantos szerint ez úgy módosul majd a kiírásban, hogy még az 1990-ben épült házak is beleférnek.

 

Az igényléseket az MFB Pont Plusz lakossági hálózaton keresztül lehet majd intézni. Ezt az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium működteti. A hitelintézetek a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfelek részére. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg. 


A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresetétől (571 200 forint) 30 százalékkal alacsonyabb jövedelműek (bruttó 399 840 forint) a legnagyobb, 3,5 millió forint összegű támogatással vehetik igénybe a program keretében nyújtott forrásokat.

 

A jövedelmi viszonyoktól függően 2,5-3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás mellé 2,5-3,5 millió forint kamatmentes hitelt kapnak az igénylők. A kettő együttes összege maximum 6 millió forint lehet. A támogatáshoz 1 millió forint önerőt kell felmutatni, így együttesen akár 7 milliós energetikai felújítás is megvalósítható.

 

A támogatást csak ezekre az energetikai felújításra lehet költeni: 

- épület külső határoló elemeinek hőszigetelése;
- nyílászárócsere;
- használati melegvíz-rendszer korszerűsítése és
- fűtésrendszer korszerűsítése.

 

Az energetikai felújítással legalább 30 százalékos energiafelhasználási megtakarítást kell elérni, amit a beruházás elején és végén megszerzett energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolni.

 

Az otthonfelújítási támogatás feltételeiről itt olvashatsz!

 

A pályázati felhívás tervezetének részleteit várhatóan napokon belül közzéteszik. (Frissítés: ez április 26-án megtörtént, az erről szóló anyagunkat itt olvashatod.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!