otthonfelújítási támogatás határidők lakcímbejelentés

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

otthonfelújítási támogatás határidők lakcímbejelentés

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Bank360 tartalom
2024-04-30 Frissítve: 2024-05-16
2024-04-30 Frissítve: 2024-05-16
38616556

Több olyan határidő is szerepel a 6 milliós otthonfelújítási támogatás felhívástervezetében, amit mindenképpen teljesíteni kell az igénylőknek. Az ingatlanba történt bejelentkezésre már csak egy nap maradt, a tulajdonlás igazolására még egy hónap, az energetikai tanúsítvány megszerzését pedig már most érdemes intézni, nehogy ennek hiánya miatt maradjunk le a pénzről - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

 

Pénteken megjelent az Otthonfelújítási Program felhívástervezete, amelyből részletesen kiderült, milyen feltételeket kell teljesíteni az igénylőknek a maximum 6 millió forintos támogatás megszerzéséhez. Az előírások ugyan még változhatnak, de a tervezetben lévő feltételeket mindenképpen érdemes komolyan venni. 

 

Az otthonfelújítási támogatás igénylésére ugyan várhatóan június 3-ától lesz mód a kijelölt bankfiókokban, de vannak olyan ügyintézendők, amikkel már most el kell kezdeni foglalkozni a sikeres támogatás érdekében. A legsürgősebb a felújítandó ingatlanba történő bejelentkezés. az igénylésnek ugyanis az lesz a feltétele, hogy az igénylő állandó lakhelye vagy tartózkodási helye legkésőbb 2024. május 1-ig abban a lakóingatlanban legyen. Erre személyes ügyintézés esetén már csak a mai nap maradt, hiszen május 1. munkaszüneti nap. 

 

A lakcímváltozást személyesen bármelyik járási (fővárosi kerületi) hivatalban (okmányirodában, kormányablakban), valamint az új lakcím szerint illetékes jegyzőnél lehet bejelenteni. Arra azonban figyelni kell, hogy ehhez szükséges a tulajdonjog igazolására, illetve a tulajdonos(társak), haszonélvező  hozzájárulására szállásadói nyilatkozattal.

 

Egérutat jelent, hogy a lakcímbejelentésre az ügyfélkapun keresztül elektronikusan is mód van bármikor, és a szükséges nyilatkozatokat, dokumentumokat is be lehet csatolni online. A lakcímbejelentésről részletesen itt olvashatsz

 

A támogatás igénylésének benyújtásakor majd lakcímkártyával tudjuk igazolni azt, hogy legalább május 1. óta a felújítandó házban lakunk. Nem ez az egyetlen határidő azonban, amire figyelnünk kell. Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal kell igazolnia. Ezt könnyű lekérni online is, aki azonban éppen mostanában veszi a támogatandó ingatlant, annak figyelni kell arra is, hogy a tulajdonjog-bejegyzés megtörténjen időre. Ennél csak az az előírás, hogy a benyújtáskor tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az igénylőnek, nem kell ezt május 1-től felmutatni.

 

Szerencsére ezek az előírások csak az igénylőre vonatkoznak, tehát a kölcsönszerződésbe bevont adóstársakra nem. A kötelezően adóstárssá váló házastársnak vagy bejegyzett élettársnak, illetve a nyugdíjas igénylő esetén a hitelhez a bank által előírt fiatalabb adóstársnak (például gyereknek) nem kell teljesíteni ezeket a feltételeket. A tulajdonjog mértéke nincs kikötve, több tulajdonos esetén bárki igényelheti a támogatást.

 

Érdemes már jó előre gondoskodni arról is, hogy az igénylés benyújtására elkészüljön a hiteles energetikai tanúsítvány a házról, ugyanis enélkül nem fogadhatja be a bank a kérelmet. Márpedig a hamar elfogyhat az Otthonfelújítási Program 108 milliárdos kerete, ezért aki biztosra akar menni, annak már az első napokban érdemes igényelni a támogatást. 

 

A várható igénylő roham miatt jó lehet már most megrendelni valamelyik tanúsítónál az új energetikai tanúsítványt, mert könnyen lehet, hogy erre akár egy-két hét múlva csak késői dátummal kapunk időpontot. A kiinduló állapotot rögzítő tanúsítványban szereplő értékhez képest kellelérni a felújítás végére legalább 30 százalékos energiafelhasználási javulást a támogatás tényleges elnyeréséhez. Ezt a végén majd egy újabb energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni. 

 

Ha nem sikerül elérni a legalább 30 százalékot, akkor bukjuk a támogatást, a már megkapott pénzt vissza kell fizetni. Ha viszont elérjük a legalább 40 százalékos megtakarítást, akkor a vissza nem térítendő támogatási rész 5 százalékkal megnő a 6 millió forinton belül. (Ez alapból 2,5-3,5 millió forint között változhat az igénylő, illetve a lakhelye járásának kereseti viszonyaitól függően.)

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!