megtakarítás

Sok kicsi tényleg sokra megy

megtakarítás

Sok kicsi tényleg sokra megy

Herman Bernadett
2023-05-17 Frissítve: 2023-05-17
2023-05-17
32926844

Noha a takarékoskodás általánossá vált, a magyarok mégis kevesebbet tudnak félretenni és egyre inkább a rugalmas, azonnal hozzáférhető megtakarítási megoldásokat keresik az OTP Bank kutatása szerint.


 

2022 vége és 2023 eleje jelentős változásokat hozott a befektetési és megtakarítási piacon. A gazdasági bizonytalanság hatására a lakosság elkezdte visszafogni költéseit, amit az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatása is alátámaszt. A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 96 százaléka csökkentette kiadásait a bizonytalan időkben, ezzel párhuzamosan pedig 63 százalék úgy gondolta, hogy egyre fontosabb félretenni és előre gondolkodni a jövőbeni anyagi biztonság érdekében. 

 

Minél több embernek van megtakarítása, annál alacsonyabb a stressz szintje a társadalomban - mondta Takács Domokos, az OTP Bank Daily Banking területének vezetője. Az infláció növekedése miatt csökkentek a reáljövedelmek, a megemelkedett költségeket valamiből pótolni próbálják az emberek. A stresszes gazdasági helyzetben ugyanakkor a megtakarítási hajlandóság is nő, viszont az átlagos megtakarítási összeg csökkent. A lakosság 80 százalékának ugyanakkor nincs érdemi (500 ezer forintnál nagyobb) megtakarítása. Ebben nincsenek benne az otthon készpénzben lévő megtakarítások, vagy például az ingatlanok kiadásából van pénze. 

 

Aki szegény, az a legszegényebb

 

Az 1 millió forint alatti megtakarítók között vannak legnagyobb arányban olyanok, akik inkább megtakarításaik csökkentését, mintsem növelését tervezik, vagy várhatóan erre kényszerülnek majd” – mondta el az eseményen Takács Domokos. A kutatásból az is kiderült, hogy részben a megtakarítást újonnan elkezdők miatt, részben a kedvezőtlenebb gazdasági helyzet hatására csökkent a 3 millió forint feletti megtakarítók aránya. Nőtt emellett azok aránya, akik csak általános tartalékkal rendelkeznek (42 százalék), vagyis konkrét célok nélkül vésztartalékként tekintenek a pénzükre.

 

Az ideális megtakarítási volumen persze ennél nagyobb, mintegy hat havi megtakarítással kellene rendelkezni ahhoz, hogy biztonságban érezze magát anyagi szempontból egy család. Azok a családok, amelyeknek volt érdemi megtakarítása, amihez nem kellett hozzányúlni, az értékállóságra törekedett, míg az a réteg, amelyiknek hozzá kellett nyúlnia a tartalékához, a rugalmasságot helyezte a fókuszba. 

 

Le kell számolni a tévhitekkel

 

A megtakarítások növelésében kulcsszerepe van az edukációnak. Az egyik legnagyobb tévhit, hogy kis összeget nem éri meg félretenni - mondta Takács Domokos. Sokan jelölték meg például a lottót, mint eszközt arra, hogy megszerezzék az első egymillió forintjukat. Holott ennek a legjobb módja az, ha apránként összegyűjti az ember. A másik tévhit, hogy a kamatokból lesz a vagyon, ha elér az ember egy bizonyos megtakarítási szintet, akkor többé nem kell takarékoskodnia. A valóság azonban az, hogy 100 millió forintos megtakarításon elért 4 százalékos reálhozam is csupán 4 millió forint évente, ami 333 ezer forintos havi jövedelmet jelent. “Ebből meg lehet élni, de kiegészítésre szorulhat” - mondta a szakember. 

 

A termékfejlesztés fókuszában a kis összegű rendszeres megtakarítások elterjesztése áll - mondta Fabriczki Rita, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment terület vezetője. A pénzügyi csoportnál elérhetők például rendszeres értékpapír-vásárlási megbízások, az ügyfelek már kisebb összegből is vásárolhatnak befektetési alapokat, amelyek most nagyon népszerűek. 

 

Majdnem 60 nyíltvégű alapja van az OTP-nek, elindult egy kombinált termék is, amely a lekötött betét és a befektetési alap kombinációja. Emellett egy pénzügyi tervező program is elérhető a banknál, amely segít a hosszú távú tervezésben. Az eddigi tapasztalatok alapján a tervezés időtávja átlagosan öt év, de a gyakorlatban ennél rövidebb távra terveznek a kliensek, csak a nyugdíjcélú megtakarítás tolja ki az átlagos időtávot. A fő célok a nyaralás, a lakáscélok és újabban az elektronikai eszközök vásárlása. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!