Vadászni kell az ügyfeleknek a 10 százalék feletti betéti kamatot

Ez a néhány bank kínál csak 10 százalék feletti betéti kamatot

Vadászni kell az ügyfeleknek a 10 százalék feletti betéti kamatot

Ez a néhány bank kínál csak 10 százalék feletti betéti kamatot

Vrazsovits Rita
2023-04-05 Frissítve: 2023-06-13
2023-04-05 Frissítve: 2023-06-13
32127353

Tartósan kettészakadt a banki betétek piaca. Az egyik oldalon van néhány pénzintézet, ahol egy átlagember is 10 százalék fölötti kamatot kaphat a pénzére, akár kisebb összeg lekötésével is. Mindenki más viszont alig kínál kamatot a betétre. Érdemes az új ajánlatokat figyelni, mert a két számjegyű vagy a körüli hozamokkal a bankok folyamatosan akcióznak.  

 

A leghagyományosabb megtakarítási formának számító banki betétek kamatát látva manapság a leggyakrabban az arcára fagy a mosoly egy átlagos banki ügyfélnek. Túlnyomó többségük ugyanis a számlavezető bankjánál azt tapasztalja, hogy még lekötés esetén sem kap szinte semmit a pénzére. Aki viszont nem nyugszik bele ebbe, és hajlandó megmozgatni a pénzét, az talál a piacon lekötött betétre 10 százalékot meghaladó kamatokat is. Még lekötés nélkül is elcsíphető csaknem ekkora.

 

Csak néhány bank hajlandó ekkora kamatot adni az ügyfelek pénzére, és ezeknél is érdemes folyamatosan figyelni az ajánlatokat, mert hónapról hónapra vannak új akciók többüknél, így már április elején sem mindegyiknél találkozik ugyanazokkal a kamatokkal, mint egy hónappal ezelőtt. Cikkünkben összeszedtük a legmagasabb aktuális betéti ajánlatokat, és összehasonlítottuk a feltételeiket.

Hasonlítsd össze itt a betéti kamatokat!

Négy banknál található 10 százalék feletti ajánlat is

 

A MagNet Bank Prizma betét ajánlata félmillió forinttól elérhető, egészen 100 millió forintig, 3, 6 vagy 12 hónapos lekötésre is. Az egységesített betéti kamatláb mutató (ebkm) a legrövidebb futamidőre 11,0, a 6 hónaposra 10,50 százalék, egy éves lekötés esetén pedig 10,85 százalék. A Prizma betét nemcsak forint lekötéssel működik, hanem eurót is helyezhetünk el, 200-2 000 000 euró értékben. Három hónapra a kamat 1,20, hat hónapra pedig 1,50 százalék. Emellett továbbra is él az Aktív Plusz lekötött betét, ami 9 százalékos kiemelt kamatot kínál azoknak, akik teljesítik a számlanyitáshoz kapcsolódó feltételeket. A normál kamat 6,25 százalék, mely a jegybanki alapkamathoz van kötve. 

 

A Gránit Banknál a KamatMax és a KamatMax Plusz betétekkel érhető el a legmagasabb kamat. 2023. március 14. és április 17. között előbbi 6 hónapos lekötés esetén 8,75 százalékos kamatot kínál, míg a Plusz verzió 12 hónapos lekötésre 10,25 százalékot, igazodva a jegybanki alapkamathoz. Kedvező hozammal kecsegtet még az eBank betét, ez 3 hónapra 8,50 százalékos kamatot kínál. Ekkora kamatokért a Gránit aktív számlahasználatot kér. Lekötés nélkül a Gránit Megtakarítási számlán 5 százalékos kamattal tarthatjuk a pénzünket, de ezért a kamatért legalább félmillió forintos számlaegyenleg kell. Ez alatt a kamat 2 százalék. 

 

A Cetelemnél továbbra is érvényes mind a lekötött pénzre, mind a látra szóló kamatra meghirdetett kedvező ajánlat. A látra szóló kamat 9 százalék (EBKM: 9,38%). Lekötéssel ennél is magasabb hozamot lehet elérni: egy évre szóló lekötés esetén 10,50 százalék, kétévesnél pedig 12 százalék az éves kamat a Cetelem megtakarítási számláján. Ennél hosszabb lekötésre is van lehetőség, de a kamat ebben az esetben alacsonyabb, 2,50-3,50 százalék között van (EBKM: 2,44-3,28%). 

 

Az Oberbanknál lehet még akár 10 százalék feletti kamatot kapni, de ehhez már legalább 8 millió forint kell, ami nem az az összeg, ami éppen parlagon hever egy átlagember számláján. Ha viszont valakinek van ennyi szabad pénze, akkor a lekötés hosszától függően ezt kínálja számára a bank: 

  • 1 hónapra 7,75 százalék,
  • 2 hónapra 8,25 százalék,
  • 3 hónapra 8,75 százalék,
  • 6 hónapra 9,75 százalék,
  • 9 hónapra 10,45 százalék,
  • 12 hónapra 10,75 százalék a kamat és az EBKM. 

 

A TOP betét is elérhető ezek mellett, forintban és euróban is lehet lekötni pénzt. Forintban legalább 100 ezer forintra van szükség ahhoz, hogy 18 hónapos lekötés esetén 1,70 százalék legyen a kamat, euróban pedig legalább 400 eurót kell lekötni egy évre a 2,25 százalékos kamathoz. 

 

Ezzel vége is szakad azoknak a bankoknak a sora, ahol 10 százalék feletti vagy a körüli betéti kamatot kaphatnak az átlagügyfelek. A nagyobb bankok közül szabad szemmel is látható kamatot kínál még a CIB Bank magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak, de nem a teljes futamidőre, hanem csak az első kamatperiódusra. A CIB Tandem Megtakarítás Magnifica kedvezménnyel 6 százalékot ad az első kamatperiódusban, a CIB Tandem Megtakarítás pedig 5 százalékot. A Classic betét éves kamata három éves futamidő választása esetén 1 százalék, öt évre pedig 1,50 százalék. 

 

Az OTP Bank idén is megtartotta a lejáró Egyéves Magyar Állampapírokra vonatkozó kedvezményét, de a futamidőt a felére csökkentette, most már csak hat hónapra lehet lekötni a pénzt. Az elérhető éves kamat 9 százalék, de csupán azok számára, akiknek 2023. április 3. és 2023. június 16. között jár le az Egyéves Magyar Állampapírjuk. Ez az ajánlat azonban mostanra elvesztette a kamatelőnyét, hiszen már az Egyéves Magyar Állampapírnak is 9 százalékos a kamata, és ezt nem követte újabb emeléssel az OTP.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!