Kedvező kamatozású betéteket is találhatunk

Százezreket hagynak veszni a magyarok a bankjaikban

Kedvező kamatozású betéteket is találhatunk

Százezreket hagynak veszni a magyarok a bankjaikban

Bank360 tartalom
2023-02-24 Frissítve: 2023-04-04
2023-02-24 Frissítve: 2023-04-04
31686197

Családonként átlagban 700 ezer forintot is megehet az idén az infláció. Mindezt el lehetne kerülni, vagy legalább csökkenteni a veszteséget, ha nem tartanának a magyarok olyan sok készpénzt és lekötetlen bankbetétet. A magasabb kamatok miatt akár a bankváltást is érdemes megfontolni.

 

Szeretne néhány perc alatt több százezer forintot keresni néhány kattintással a nappalijából a kanapén ülve? Ezzel a hatásvadász felhívással is élhetne most néhány bank Magyarországon, és valószínűleg sok olyan ügyfél lenne, akinek nem hazudnának. Akár 2800 milliárd forintot veszíthetnek ugyanis az idén a háztartások, ha nem kezdenek valamit a pénzükkel - ez bizony szép nagy summa, a négymillió magyarországi háztartás között szétosztva családonként átlagosan 700 ezer forint. 

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi inflációs jelentése szerint ugyanis az idén 15-19,5 százalék között alakulhat az áremelkedés üteme, csakhogy a magyar háztartásokat ez nem zavarja, még mindig irdatlan összeget parkoltatnak olyan eszközökben, amelyek egyáltalán nem kamatoznak. Több mint 6300 milliárd forintjuk van forint készpénzben és a 8200 milliárd forintot is meghaladja az az összeg, amit látra szóló betétben őrizgetnek. 

 

Természetesen minden háztartásban szükség van némi készpénzre, és a folyószámlán is jó, ha van könnyen hozzáférhető összeg, de ez a háztartásonként nagyjából 3 millió forintra rúgó összeg valószínűleg túlzás. Ez az átlagos összeg persze nem azt jelenti, hogy minden családnak van otthon ennyi pénze, de sok olyan háztartás lehet, ahol százezrek, milliók hevernek lekötetlenül, befektetlenül, és értéktelenednek el emiatt napról napra. 

 

Kétszámjegyű betéti ajánlatok

 

Többféle oka is lehet annak, miért nézik ölbe tett kézzel az emberek, ahogy elértéktelenedik a pénzük. Az egyik egy lélektani gát: sokan szeretik érezni, hogy a megtakarításuk mindig kéznél van, azonnal hozzáférhető, emiatt nem szívesen mondanak le róla hosszabb időre. A másik a tanácstalanság: a pénzügyi téren tájékozatlan ügyfelek gyakran nem tudják, mihez kezdjenek a megtakarításukkal, csak várják a megfelelő lehetőséget. Az viszont nehezen jön: a bankok többsége a lekötött betétekre még mindig nulla százalék körüli kamatot kínál, viszont néhány hitelintézetnél már elérhető kiemelkedő kamat is. Sokan mégsem gondolnak rá, hogy másik helyre vigyék a pénzüket, holott a betétek minden pénzintézetnél azonos védelem alatt állnak 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig (személyenként és hitelintézetenként) az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által. 

 

Pedig megérné mozdulni, mert a piacon találni 10 százalékosnál magasabb kamatot fizető betéti ajánlatot is. Egymillió forintos megtakarításra ilyen esetben egy év alatt a kamatadó levonását is beszámítva 85-90 ezer forintot is ad némelyik hitelintézet, ami miatt bőven megérheti vállalni a bankszámlanyitást vagy akár a bankváltással járó adminisztrációkat. 

 

Utóbbi egyébként az egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően sokkal kevésbé bonyolult, mint ahogy azt sokan képzelik, gyakorlatilag csak be kell menni az új bankba, és kérni, hogy ott intézzék el a régi bankból az átlépést, az ottani számla megszüntetését. Fontos szempont persze ilyenkor, hogy a szolgáltatások színvonala ne legyen sokkal alacsonyabb az új banknál, mint a réginél. Ha valaki szereti például mobilon vagy interneten intézni a pénzügyeit, ne szembesüljön azzal, hogy az új bank digitális szolgáltatásai fapadosak a régihez képest. 

 

Vannak 10 százalék fölötti ajánlatok is

 

Jelenleg több olyan bank is van Magyarországon, amelyik 10 százalék fölötti kamatot ad megtakarítási számlán lekötött lakossági pénzekre. A Cetelem Takarékszámla 12 és 24 hónapra is elérhető, az előbbi esetben 10,5, az utóbbiban 11,36 százalékos az egységesített betéti kamatlábmutató (ebkm). A Cetelemnél 100 ezer forinttól él az ajánlat és a számlát online is meg lehet nyitni, a számla nyitása, kezelése díjmentes.

 

A Bank360.hu lekötött betét kalkulátora szerint kiemelkedők a Gránit Bank ajánlatai is. A hitelintézetnél egyetlen aktivált bankkártya a feltétele annak, hogy az ügyfelek 12 hónapos lekötésre 10,25 százalékos kamatot (aktuális jegybanki alapkamat – 2,75%) kapjanak. Rövidebb lekötésre is versenyképesek a Gránit Bank betéti ajánlatai. Hat hónapra – bankkártyás vásárlás mellett – 8,50 százalék, míg 3 hónapra új pénz lekötésével és aktivált eBank mobilbanki applikáció mellett 8,00 százalék az éves kamat és EBKM. A banknál az összes betét esetében 50 ezer forint a minimálisan elvárt összeg, és bankfiókot sem kell keresni a lekötéshez vagy a számlanyitáshoz, hiszen minden elintézhető online, mobillal és a videóbankon. 

Nézd meg a legjobb betéti ajánlatokat!

Ha valaki állampapírra váltana, ehhez a Gránitnál egy videóhíváson keresztül az értékpapírszámlát is megnyithatja, amelyre megvásárolhatja az állampapírokat. Gyakorlatilag minden ügyet el lehet intézni a banknál az interneten vagy mobilon keresztül.

 

A milliomosoknak még nagyobb a választék 

 

Akinek kicsit több pénze van, a Cetelem és a Gránit mellett még több ajánlat közül válogathat. A Magnet Bank évesítve 11 százalékot (10,88 százalékos ebkm) kínál, de csak 3 hónapra lehet lekötni a betétet. A kiemelkedő kamat kizárólag az új betétekre érvényes minimum 1 millió forintos összegtől felfelé (a felső határ 100 millió forint), emellett aktív mobilbank és bankkártya-használat szükséges hozzá. Vagyis praktikusan azt kéri a bank, hogy ne csak átvigye a kliens a pénzét a magas kamat láttán, de váltson is bankot, vagy legalábbis használja úgy a számláját, mintha az egy fő bankszámla volna. A számlanyitás náluk is megoldható online, a számlavezetés díja pedig “becsületkasszás”, mindenki annyit fizet, amennyit szeretne. 

 

Az Oberbanknak is van egy vonzó ajánlata, de csak azok számára, akik legalább 8 millió forintot lekötnek. Minél hosszabb a futamidő, annál magasabb a kamat, a csúcskamat 12 hónapra már 10,75 százalék. Kissé megnehezíti azonban az ügyfelek helyzetét, hogy a a lekötést csak személyesen a bankfiókban lehet kezdeményezni, amiből viszonylag kevés van az országban, leginkább csak a fővárosban és nagyobb városokban találnak ilyet az ügyfelek. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!