Nyomtatott tőzsdei grafikon egy laptop mellett, szerte-széjjel ki mütyűrök hevernek, óra, nagyító, százalékjel

Személyi kölcsön 2022: két nagybank is kamatot emelt

Nyomtatott tőzsdei grafikon egy laptop mellett, szerte-széjjel ki mütyűrök hevernek, óra, nagyító, százalékjel

Személyi kölcsön 2022: két nagybank is kamatot emelt

Bank360 tartalom
2022-01-10 Frissítve: 2022-01-24
2022-01-10 Frissítve: 2022-01-24
18132133

Folytatódott a kamatemelés a személyi kölcsönöknél. Az ünnepek előtt két nagybank emelt, amit 2022 elején két újabb követett. A folyamat lassabb ugyan, mint a lakáshiteleknél, de várhatóan januárban lesznek még hasonló lépések.

 

Az MNB november óta hetente emelte a kamatokat, így a banki ajánlatok számára meghatározó mutató, az egyhetes jegybanki betét kamata elérte a 4,0 százalékot. A jegybank ugyan most ebben végre pihenőt tartott 2022 első hetében, de a kereskedelmi bankok folyamatosan árazzák be ajánlataikba a rövid idő alatt bekövetkezett forrásdrágulást. Az új hiteleknél ez a legnagyobb mértékben és leghamarabb a lakáshiteleknél érződött, de december közepe óta megjelent a személyi kölcsönöknél is. 

Amint arról korábban már beszámoltunk, az ünnepek előtt a lakossági piac két meghatározó szereplője is lépett. Az Erste Bank ekkor többlépcsős kisebb kamatnöveléssel, az OTP Bank pedig egy általános 1 százalékos emeléssel kezdte meg a személyi kölcsönök drágítását. Amint azt már akkor jeleztük, a két nagy lakossági bank kamatlépései mindig meghatározóak a piacon, ezért várható, hogy a többi szereplő is elszánja magát ezek után a kamatemelésre.

 

Ez 2022 elején be is következett. Először a CIB lépett, amely kisebb, 0,22-0,59 százalékos kamatkorrekciót hajtott végre a személyi kölcsöneinél, beleértve a hitelkiváltó konstrukciókat is. Őt követte január 10-én a KH, amely rögtön egy nagyobbat lépett, és általános, 2 százalékos kamatemelést hajtott végre a személyi kölcsöneinél, köztük a hitelkiváltó konsktrukcióknál is. (Érdekesség, hogy a CIB a Magnifica prémiumbanki ügyfeleinek egyes, 7 millió forint fölötti személyi kölcsönöknél ellenkező irányú lépést tett, csökkentette a kamatokat.)

Több olyan bank is van még, amely egyelőre ebben a hiteltípusban nem hajtott végre kamatemelést, így januárban várhatóak további drágítások. A személyi hitelek piaca 2021-ben éledezni látszott a 2020-as, járvány okozta mélyrepülésből, részben ezzel is magyarázható a bankok visszafogottabb kamatemelése. Mindenesetre 2022-től egyöntetűen azt várják, hogy a hitelkereslet visszatér a 2019-es szintre, amihez alighanem arra is szükség lesz, hogy ezt a kamatpolitikájukkal is támogassák.   

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!