Kézfogás

Tiborcz István cége lesz a Gránit Bank többségi tulajdonosa

Kézfogás

Tiborcz István cége lesz a Gránit Bank többségi tulajdonosa

Tóth Levente
2021-12-30 Frissítve: 2022-08-12
2021-12-30 Frissítve: 2022-08-12
17886277

Újabb bankvásárlással zárul az év. A Gránit Bank bejelentette, hogy a BDPST megszerzi a pénzintézet többségi tulajdonát. A Gránit vezetője a részvénycsomagot eladó Hegedüs Éva marad.

 

Mozgalmas decembert zár a magyar bankszektor. Az itteni Commerzbankot megszerzi az Erste, az MKB-Budapest Bank-Takarékbank triumvirátus összeolvasztása gőzerővel halad a Magyar Bankholding égisze alatt, amelynek elnök-vezérigazgatójává a korábbi OTP-alvezér Barna Zsoltot nevezték ki, és az év utolsó napjaira is maradt egy slusszpoén. Tiborcz István durranthatja a pezsgőt, hiszen cégcsoportja, a BDPST megveszi a Gránit Bank többségi tulajdonát Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató érdekeltségétől.

A tranzakció keretében a BDPST megvásárolja az E.P.M. tulajdoni részesedéséből a Gránit részvényeinek 57 százalékát. A BDPST további tőkeemeléssel is kész biztosítani a dinamikus növekedéséhez szükséges tőkét.

 

A Gránit Bank közgyűlése nemrégiben arról is döntött, hogy egy 16,7 milliárd forintos Munkavállalói Résztulajdonosi Programot (MRP) indít. Ez a kulcsmunkavállalók ösztönzése mellett jelentősen bővíti a bank saját tőkéjét, ami ennek eredményeként 40 milliárd forint fölé emelkedik. Amennyiben az MNB engedélye alapján a program megvalósul, a BDPST-nek 43,2 százalékos lesz a részesedése a Gránitban, az MRP-szervezeté 37 százalék, a két nyugdíjpénztáré (Pannónia Nyugdíjpénztár és MKB Nyugdíjpénztár) 13,2 százalék, míg a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap tulajdoni hányada 4,5 százalék. A fennmaradó részvények több magánszemély, a Coop és az E.P.M. között oszlanak meg.
A tranzakció nem jelent változást a Gránit Bank stratégiai célkitűzéseiben és üzleti modelljében, a bankot változatlanul Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató (egyúttal a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja) irányítja – fogalmaz a közlemény.

 

Meggyőződésem, hogy a Gránit Bank további növekedési kilátásai kiválóak, az ügyfelek nyitottsága folyamatosan nő a digitális megoldásokra, a bank pedig szolgáltatásainak bővülésével egyre nagyobb szeletet képes kihasítani a bankpiacon. A stratégiai célok továbbra is változatlanok: élen járni az innovációban, újabb és újabb banki termékeket bevezetni kiemelkedő ügyfélélmény biztosításával, folytatni a konzervatív hitelezési politikát. Az ehhez szükséges tőkét az új befektető biztosítja

– állítja Hegedüs Éva, aki a kezdetektől irányítja a bankot.

A Gránit Bank megvásárlása minden, számunkra fontos feltételnek megfelel, mert olyan jövőorientált befektetés, amely hosszú távú, amelyben tere van a digitalizációnak és az innovációnak egyaránt - kommentálta az üzletet a BDPST-t tulajdonló Tiborcz István.

 

A BDPST Groupról a közlemény úgy fogalmaz: dinamikusan növekvő tőkebefektető, ingatlanfejlesztő és szállodaüzemeltető társaság, stratégiai célja, hogy a nemzetközi versenyben is helytállni képes, kimagasló piaci teljesítményű cégcsoporttá váljék. A cégcsoport, holdingszerűen tulajdonolt leányvállalatain keresztül, beruházóként számos ingatlant, illetve fejlesztési projektet menedzsel. A társaság ingatlanbefektetéseinek célja jellemzően leromlott állapotú, sok esetben műemléki védettség alatt álló épületek felújítása és turisztikai-szállodai funkciókkal történő megtöltése.

 

A vállalat 2021-ben is folytatta szállodafejlesztési és akvizíciós tevékenységét, stratégiai célja ezen a területen, hogy a magyarországi és nemzetközi piac meghatározó szereplőjévé váljon, egyedi, megkülönböztető szállodaportfólióval. A BDPST Group anyavállalata zrt. formában működik. Fő tevékenysége az ingatlangazdálkodás, míg a cégcsoport a leányvállalatain keresztül látja el a fejlesztői, beruházói és szállodaüzemeltetési feladatokat.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!