A maximum költség növekszik, de az utalás nem számolható fel a nyugdíjpénztáraknál

Többet és kevesebbet is fizethetnek majd a végén a nyugdíjpénztárak tagjai

A maximum költség növekszik, de az utalás nem számolható fel a nyugdíjpénztáraknál

Többet és kevesebbet is fizethetnek majd a végén a nyugdíjpénztárak tagjai

Bank360 tartalom
2022-12-18 Frissítve: 2022-12-18
2022-12-18
30702749

Megemeli az önkéntes nyugdíjpénztárakból való kilépéskor, a felhalmozott vagyon felvételekor fizetendő költség maximális mértékét a kormány. Az átutalás költségét viszont már nem lehet majd pluszban felszámolni. Ilyesmit tervez az önkéntes egészségpénztárak és önsegélyző pénztárak esetén is, de egyelőre egy technikai hiba miatt nem látszik, hogyan.

 

Két olyan jogszabály tervezetét is közzétette a kormány, amellyel az önkéntes pénztárakban lévő pénz felvételekor, illetve a tagsági viszony megszűnésekor a pénztárak által felszámolható maximális költséget határozza meg. Ez az összeg nem kiemelkedő, néhány ezer forint, és alighanem a felgyorsult infláció tette szükségessé azt, hogy a régen megállapított maximumhoz most hozzányúljanak. Innentől a pénztárak már automatikusan, az inflációval emelhetik majd ezt a költséget.

 

A kormány által társadalmi egyeztetésre közzétett egyik jogszabálytervezet módosítja az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár által a tagsági jogviszony megszűnése, valamint az egyéni nyugdíjszámlán nyilvántartott összeg egészének vagy egy részének felvétele esetén a tag követeléséből levonható költség felső határát – vette észre a hvg.hu.

 

Ez a szabály jelenleg úgy szól, hogy ilyenkor a tag követeléséből az indokolt költség, de legfeljebb 3000 forint vonható le. A levonás összege megnövelhető a felvett összeg utalásának költségével. Ezt a felső határt emelné meg a kormány 6000 forintra, viszont az új előírás szerint az utalás költsége már nem vonható le a kifizetésből. Mivel az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a végkifizetésnél nagy összegek mozognak, az utalás költsége is elég magas lehet, tehát összességében az új szabállyal akár jól is járhatnak a tagok. A változás a tervek szerint január elsejétől él majd.

 

A felső határ emelését az indokolhatja, hogy ezt az összeget még 2008-ban állapították meg, és azóta, különösen az idén, az infláció eléggé elértéktelenítette. Az új jogszabálytervezet már reagál is a magas inflációra, amikor kimondja: a levonható költség összegét a pénztár jogosult évente egy alkalommal a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett előző évi éves fogyasztói árindex mértékével megemelni. Az emelésről a pénztárnak a számlaértesítőben kell tájékoztatnia a pénztártagokat.

 

A kormány valami hasonlót tervez az önkéntes egészségpénztárak és önsegélyező pénztárak esetén is, de itt egyelőre egy technikai hiba miatt nem látszik a pontos szándék. Az önkéntes kölcsönös egészség- és önsegélyező pénztárakról szóló rendelet tervezett módosítására ugyanis a nyugdíjpénztárak fentebb ismertetett tervezetét tették közzé. A hibát nyilván korrigálják majd. A tagsági jogviszony megszűnése esetén ezeknél a pénztáraknál a tag követeléséből a főszabály szerint az indokolt költség, de legfeljebb 4000 forint vonható le.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!