lakásfelújítási támogatás

Újraindul a lakásfelújítási támogatás, de csak kistelepüléseken

lakásfelújítási támogatás

Újraindul a lakásfelújítási támogatás, de csak kistelepüléseken

Bank360 tartalom
2024-10-17 Frissítve: 2024-10-17
2024-10-17
41509372

A kormány gazdaságélénkítő akciótervének részeként újraindul a 2022 végén zárult lakásfelújítási program, amiben 3 millió forint támogatást és 6 millió forint kedvezményes hitelt lehetett felvenni. Az új támogatás azonban csak kistelepüléseken lesz elérhető. A korábbi támogatásnál alapfeltételként szerepelt a meglévő gyermek, de az új támogatásnál erről eddig nem esett szó.

 

A szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter már bejelentette, hogy a kormány 21 pontos gazdasági akciótervének részeként vidéki otthonfelújítási program is indul, erről azonban ennél több akkor nem hangzott el. 

 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Portfolio csütörtöki Budapest Economic Forum konferenciáján további információt adott a tervezett vidéki otthonfelújítási programról, amiről elmondta, hogy újraindítják a korábbi, 3+3 milliós otthonfelújítási programot, de csak a leszakadó, valószínűleg 200 fő alatti kistelepüléseken.

 

A 2022 végén zárult programban sokféle lakásfelújítást lehetett úgy megvalósítani, hogy a korszerűsítés költségeinek a felére maximum 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást lehetett kapni, amihez maximum 6 milliós támogatott hitelt lehetett felvenni, 3 százalékos fix kamattal. (A 6 milliós hitelből lehetett előfinanszírozni a lakásfelújítást, amiből a számlák alapján 3 milliót utófinanszírozott a támogatás.) Valószínűleg az új otthonfelújítási támogatás és hitel is ilyen lesz, de már csak hátrányosabb helyzetű kistelepüléseken. A korábbi lakásfelújítási támogatás alapfeltétele volt, hogy az igénylő legalább egy gyermeket neveljen a felújítandó ingatlanban, de azok is megfeleltek, akiknél még csak úton volt a baba. Emellett legalább egy éves, folytonos tb-jogviszonyt kellett igazolni az igénylésnél. 

 

Ilyen, kifejezetten kistelepülési programra már van példa, hiszen a falusi CSOK is csak meghatározott kistelepüléseken vehető igénybe, és ezek listáját a jogszabály konkrétan meg is határozza. Elképzelhető, hogy az új vidéki otthonfelújítási program településlistája is erre épül majd. A falusi CSOK jelenleg új és használt ingatlanra is igénybe vehető, a használt ingatlanok vásárlása esetén feltétel, hogy a vissza nem térítendő támogatás legfeljebb 50 százalékát lehet a vételár megfizetésére fordítani, a fennmaradó összeget bővítésre, korszerűsítésre kell költeni. A korábbi lakásfelújítási támogatás sokkal szélesebb körben volt felhasználható, mint a falusi CSOK.

 

Jelenleg is elérhető már egy otthonfelújítási támogatás, amelyben maximum összesen 6 millió forint támogatást és kamatmentes hitelt lehet felvenni az 1991 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére. Ez a támogatás egyelőre nehezen fogy, mert bonyolult a pályázat, nehéz teljesíteni az adminisztratív elvárásokat.

 

Jövőre lakásfelújításra megnyílnak egy évig az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő megtakarítások is, amelyeket ilyen célokra is adómentesen fel lehet használni 2025 végéig. 

 

A nyugdíjpénzekből megvalósítható lakásfelújítások listáját itt találod.

 

Ezen felül 2025-ben a SZÉP-kártyákon lévő pénzek 50 százalékát is fel lehet majd használni lakásfelújításra, de ennek szabályai még nem ismertek.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!