lakáscél

Lakásfelújításra és hitel előtörlesztésére is mehet a nyugdíjpénz

lakáscél

Lakásfelújításra és hitel előtörlesztésére is mehet a nyugdíjpénz

Herman Bernadett
2024-10-14 Frissítve: 2024-10-14
2024-10-14
41405035

 

 

Elkezdődik a társadalmi egyeztetés a nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú felhasználását engedélyező jogszabályról. A nyugdíjpénztárakból egy éven át, 2025-ben lehet majd ilyen célra kivenni a pénzt, lakásvásárlásra és - felújításra, valamint akár lakáshitel előtörlesztésére is. 

 

“Az otthonteremtés generációkon átívelően a legfontosabb öngondoskodási kérdés a családok és a fiatalok számára. Ezért a kormány megszünteti a bürokratikus akadályokat annak útjából, hogy saját döntésük szerint, önkéntes alapon az emberek lakhatásuk megteremtésére használhassák fel megtakarításaikat” - indokolja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő megtakarítások másra használását időlegesen megengedő kormánydöntést. 

 

Ez alapján 2025-ben adómentesen, lakáscélokra, lakáshoz kapcsolódó felújításokhoz is felhasználható lesz az önkéntes nyugdíjpénztárakban az eddigiekben - saját és munkáltatói befizetésekből, valamint ezeken elért hozamokból és állami adójóváírásból - felhalmozódott megtakarítás. 

 

Erről már Kovács Zsolt miniszteri biztos is beszélt korábban egy konferencián. Önkéntes alapon több mint 1 millió pénztártag és családja részére nyílhat meg annak lehetősége, hogy az átlagosan valamivel több mint 2 millió forintos pénztári egyenlegét lakáscélra felhasználhassa. 

 

Ezek számítanak lakáscélnak

 

A javaslat társadalmi egyeztetése ma kezdődik. A tervezet értelmében a megtakarítások felhasználása önkéntes lesz, nem kötelező, és csak 2025-ben átmenetileg, egy évig lesz erre lehetőség. A lakáscélú felhasználás adómentesen vehető igénybe. 

 

A javaslat lakáscélnak tekinti a hitelintézeti törvényben meghatározott lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés törlesztésének, illetve önrészének támogatását, valamint a Magyarország területén fekvő lakások korszerűsítésének, felújításának támogatását. 

 

A lakáscélú felhasználhatóság feltétele, hogy a lakás a pénztártag vagy a házastársa vagy gyermeke legalább részleges tulajdonában álljon, illetve a hitelszerződés ilyen ingatlan megvásárlását célozza.

 

A lakások korszerűsítésének, felújításának támogatása a javaslat értelmében meghatározott munkálatok, anyagok és eszközök után kibocsátott számlák, illetve szerződések utólagos elszámolásával történhet, ezek akár három alkalommal is benyújthatók, így elősegítve a nagyobb összegű felújításokat, korszerűsítéseket is.

 

A nyugdíjpénztárak egyébként kiválóan teljesítenek az idén, a portfóliók kivétel nélkül reálhozamot termelnek. Különösen azok a pénztártagok jártak jól 2024-ben eddig, akik magasabb kockázatú alapban tartják a befektetésüket. Ha sokan szeretnének majd kiszállni a nyugdíjpénztárakból, az az állampapírpiacot is befolyásolhatja, az önkéntes kasszák ugyanis a vagyonuk jelentős részét magyar állampapírokban tartják, és a kényszerű vagyonértékesítés ezeket is érintheti.

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!