lakásfelújítás SZÉP-kártyával

SZÉP-kártyából is kifizethető lesz a lakásfelújítás

lakásfelújítás SZÉP-kártyával

SZÉP-kártyából is kifizethető lesz a lakásfelújítás

Bank360 tartalom
2024-10-16 Frissítve: 2024-10-18
2024-10-16 Frissítve: 2024-10-18
41467576

A SZÉP-kártyán lévő pénzeket 50 százalékban lakásfelújításra is fel lehet majd használni 2025-től. A családi szja-kedvezmény összege júliustól 50 százalékkal nő, majd 2026-tól további 50 százalékkal.

 

Számos gazdasági döntést ismertetett Gulyás Gergely miniszter a szerdai Kormányinfón. Ezek közül több is érinti a lakás- és hitelpiacot, illetve az adózást.

 

Korábban már többször bejelentették, hogy a családi szja-kedvezmény összege megduplázódik. Ennek módját és idejét most konkretizálta is Gulyás Gergely. Ez alapján a jelenlegi összegek 2025. július 1-től 50 százalékkal emelkednek, míg a másik 50 százalék 2026 januárjától épül be a kedvezmények közé. Ez azt jelentené, hogy 2026-ban a teljes adóévre a jelenlegi, gyerekek számától függő családi adókedvezmények összege megduplázódik. 2025-ben pedig valószínűleg időarányosan lehet majd igénybe venni a második félévtől hatályba lépő 50 százalékos emelést.

 

Teljesen új, eddig még nem említett döntés a kormánytól, hogy 2025-től átmenetileg a SZÉP-kártyákon lévő pénzeket 50 százalékban lakásfelújításra is fel lehet majd használni. Ennek részleteiről több egyelőre nem hangzott el.

 

A lakásfelújítások ezzel már nem az első doppingot kapják 2025-re, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat is adómenetesen fel lehet használni ilyen célra 2025. január elseje és december 31. között.

 

Itt már kiderültek a részletek, a konkrét felújítási, korszerűsítési lehetőségek listája itt olvasható.

 

Lakáspiacot érintő döntés az is, hogy a kormány legalább 2026 végéig fenntartja az újlakások kedvezményes, 5 százalékos áfáját, valamint a munkáltatók által a dolgozóik számára adott lakhatási támogatásra adókedvezményt biztosít. Szó volt ezen felül vidéki otthonfelújítási program indításáról is, de ennél több konkrétumot még nem tudtunk meg erről, ahogyan arról sem, a fiataloknak szóló lakásprogram mit tartalmazna.

 

Gulyás Gergely kijelentette, hogy a lakhatást 5 százalékos, önkéntes THM-plafon fogja segíteni a lakáshitelek esetén, de erről nem hangzott el az eddig ismertnél több konkrétum. Nagy Márton szeptemberben kérte a bankoktól a lakáshitelek jelenleg jellemzően 7 százalék körüli THM-jének 5 százalék alá szorítását. Ennek megvalósításának bemutatására két hónapot adott a bankoknak, így a pénzintézeteknek novemberben már elő kellene állni a javaslatukkal.  

 

Azt már korábban bejelentette a miniszterelnök, hogy a kis- és középvállalkozások számára Demján Sándor Programot indítanak. Erről a Kormányinfón már elhangzott több részlet. Ez alapján ennek része lesz egy tőkefinanszírozási program. A Széchenyi Kártya beruházási hiteleinél 3,5 százalékra mérséklik az éves kamatot (ez jelenleg jellemzően fix 5 százalék). Újra lesz exportösztönző program az Eximbanktól, ennek részletei még nem ismertek (Emlékezetes, hogy 2023-ban az Eximbank vitte végig a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, amelyben nem csak kkv-k kaphattak forrást.)


Fontos adminisztratív könnyítést jelenthet majd a kkv-k számára, hogy a kötelező könyvvizsgálat alól várhatóan 2025-től az eddiginél többen mentesülhetnek a kötelező könyvvizsgálat alól.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!