lakáshitel THM

Nagy Márton 5 százalék alatti lakáshitel THM-et szeretne, ami most inkább 7

lakáshitel THM

Nagy Márton 5 százalék alatti lakáshitel THM-et szeretne, ami most inkább 7

Bank360 tartalom
2024-09-19 Frissítve: 2024-09-24
2024-09-19 Frissítve: 2024-09-24
41091787

A jelenlegi ajánlatoknál sokkal olcsóbb lakáshiteleket szeretne Nagy Márton, aki 5 százalékos önkéntes THM-plafont szeretne a bankoktól, miközben azok többnyire 7 százalék felett hiteleznek, és még a legolcsóbb ajánlat is csak 6,5 százalékos. 

 

Nagy Márton csütörtökön megbeszélést tartott a Bankszövetség képviselőivel. A Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője négy kéréssel fordult a Bankszövetség által képviselt pénzintézethez.

 

A nemzetgazdasági miniszter szerint a lakhatási problémák megoldása és az otthonteremtés továbbra is prioritást a kormány számára, ezért arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM) önkéntes alapon szorítsák 5 százalék alá. Ez nagyon messze van a jelenlegi szinttől, hiszen a Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint most a piaci ajánlatok közül a legalacsonyabb is 6,5 százalék körüli, és csak néhányan kínálnak jelzálogkölcsönt 7 százalék alatti THM-mel az átlagügyfeleknek. A bankok többsége már 7 százalék feletti THM-mel hitelez, nem ritka a korábbi, június végén megszűnt önkéntes kamatplafon 7,3 százalékos szintje fölötti ajánlat sem.

 

A Nagy Márton által kért THM-szinthez ezért a hitelintézeteknek nagyon sokat kellene engedni az ajánlataikból, hiszen ennél még a felszámított kamat is jóval magasabb a legolcsóbb lakáskölcsönnél is. A lakáshitelek árazását befolyásoló referenciakamatok is jóval 5 százalék felett vannak jelenleg.

 

A miniszter másik kérése az, hogy az adómentes borravaló garantálásához biztosítsák a bankok a megfelelő technikai feltételeket. Ennek érdekében a tárcavezető arra kérte a bankokat, hogy mielőbb végezzék el a POS-terminálok fejlesztését, amelynek eredményeképpen külön „TIP” funkció jöhet létre. Ezáltal elérhető lesz, hogy a terminál a számlát ketté bontva, a borravalót közvetlenül a felszolgáló számlájára, a fogyasztás ellenértékét pedig az adott cég számlájára helyezze.

 

A SZÉP-kártyákon jelenleg is közel 100 milliárd forintnyi szabad forrás érhető el, ezért az NGM a kedvezményes adózású juttatás maradéktalan felhasználása és gazdaságba juttatása érdekében arra kéri a bankokat, hogy a SZÉP-kártyákat digitalizálják, hogy azokkal így mobiltelefonon is lehessen fizetni.

 

A miniszter tájékoztatta a résztvevőket a tervezett szakmunkáshitel részleteiről. Ez a konstrukció a 17 és 22 év közötti munkások számára nyújt a jövőben jelentős pályakezdési támogatást. A miniszter felkérte a bankok képviselőit, hogy készüljenek fel a munkáshitel mielőbbi és sikeres közvetítésére.

 

Nagy Márton azt kezdeményezte, hogy a Bankszövetség két hónapon belül dolgozza ki, mikorra és hogyan teljesíthetők a kérései.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!