Nagy a kínálat a a Balaton partján, és egyelőre kitartják az árakat

Vehet jurtát 2,5 millióért és saját stéges balatoni nyaralót 680 millióért

Nagy a kínálat a a Balaton partján, és egyelőre kitartják az árakat

Vehet jurtát 2,5 millióért és saját stéges balatoni nyaralót 680 millióért

Bank360 tartalom
2023-08-22 Frissítve: 2023-08-22
2023-08-22
34389854

A lakóingatlanok mellett egyre több az eladó nyaraló is, a mongol gertől és mobilháztól a saját balatoni stégig és az új építésű, luxus ingatlanig széles a választék. Az Ingatlannet.hu kínálatában megnéztük, hogy milyen áron vehetünk most balatoni, Velencei- és Tisza-tavi ingatlanokat. Kissé erősödött az üdülőépítési kedv az elmúlt években Magyarországon.

 

Több új üdülő, kisebb alapterülettel

 

Kissé erősödött az üdülőépítési kedv az elmúlt években Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A 2019-es visszaesést követően (amikor 211 üdülőépületben 257 önálló üdülőegységet alakítottak ki), évről évre emelkedett a felépült nyaralók száma: 2022-ben 249 épületben 383 üdülőegység készült el. Ezek átlagos alapterülete 85 négyzetméter volt, ami 12 négyzetméterrel kisebb, mint a 2019-es átlag volt.

Az alapterület csökkenése folytatódott 2023 első negyedévében is: a KSH adatai szerint idén az első három hónapban 46 üdülőegység épült (41 épületben), amelyek átlagos alapterülete 80 négyzetméter volt. (Az új ingatlanok száma azonban már kevesebb volt, mint 2022 első negyedévében, akkor 52 épületben 63 üdülőegység készült el.)

 

Kínálati bőség minden népszerű tóparton

 

Az aktuális ajánlatokat nézve megugrott a nyaralóingatlanok hirdetéseinek száma az Ingatlannet.hu kínálatában, amelyben csaknem 1900 ilyen található. Ahogyan a lakóingatlanoknál, úgy az üdülőknél is erős kínálati piac a jellemző. A legdrágább egy 44 szobás, zalakarosi szálloda, amelynek 1,472 milliárd forintért keresnek új gazdát. A Balaton-felvidéken, Dörgicsén egy 4,5 hektáros, balatoni panorámás területet árulnak 998 millió forintért, amelyen egy ezer négyzetméteres ingatlanfejlesztés folyik. A hirdetésben az épületeknél már 80 százalékos készültségről írnak, de a csatolt fotók ennél még kevesebbet mutatnak, ezeken a csupasz falakon kívül más egyelőre nem látszik.

 

Aki azonban nem vállalkozó kedvű beruházó, hanem szimplán egy nyaralót szeretne a Balaton partján vagy közelében, annak borsos árakra kell készülnie. A balatoni települések üdülőinek harmadát 100 millió forint feletti áron hirdetik. Itt húszmillió alatt már alig találni ingatlant, csak zártkerti területen álló, korszerűtlen kis épületeket.

 

A korábbi visszaesést követően tavasztól már élénkült az ingatlanok iránti kereslet a tó környékén, az árak nem csökkentek, inkább stagnáltak - mondta el Harmat Réka, a közel ötezer ingatlant kínáló Lido Home egyik tulajdonosa. A balatoni településeken a lakó- és nyaralóingatlanok forgalma megközelítette a tavalyi 70 százalékát. Alkura csak egy-egy nagyobb és/vagy korszerűsítésre szoruló ingatlannál van lehetőség, ennek mértéke 5-10 százalék lehet. A tó környékén túlnyomórészt eddig sem hitellel vásároltak az emberek – tette hozzá a szakértő.

 

Mit lehet venni a Balatonnál?

 

Az Ingtalannet.hu eladó nyaralói között a legolcsóbb egy 29 négyzetméteres „mongol ger” vagy jurta, amely egy fa szerkezetes, nemez (textil) sátor. Balatonalmádiban kínálják eladásra, 2,47 millió forintért. Nyaralónak, de állandó lakásnak vagy üzleti célra is hasznosítható, bárhol építési engedély nélkül felépíthető.

 

A két legdrágább balatoni ingatlant 680-680 millió forintért hirdetik. Az egyik egy balatonszemesi, saját stéggel rendelkező, közvetlen vízparti üdülő, a telken egy 350 négyzetméteres főépülettel és egy 100 négyzetméteres, négy apartmanból álló vendégházzal. A másik egy új építésű, ötszobás luxus nyaraló Balatonbogláron, a tótól 20 méterre, balatoni panorámával.

 

Milyenek az árak a Velencei- és a Tisza-tónál?

 

A Velencei-tó környékén szerényebbek az árak és a választék is: most kevesebb mint száz ingatlant kínálnak, közel 35 millió forint átlagáron. Például Pákozdon egy felújítandó, 60 négyzetméteres nyaralót 23 millió forintért hirdetnek, míg Gárdonyban, a vízparttól néhány lépésnyi távolságra található, 115 négyzetméter alapterületű ingatlant közel 79 millió forintért.

 

Aki még nyugalmasabb pihenőhelyre vágyik, az a Tisza-tó körül is szétnézhet. Különleges ajánlat lehet egy tíz éves, jó állapotú mobilház Abádszalókon, a tó partján, 40 négyzetméteres lakóterülettel, amelyért 19,9 millió forintot kérnek. Ugyanitt eladó egy ötszobás, felújított nyaraló is, kerti medencével, 78 millió forintért.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!