vállalati betéti kamatstop

A vállalati betétekre is kiterjesztik az áprilisig kitolt kamatstopot

vállalati betéti kamatstop

A vállalati betétekre is kiterjesztik az áprilisig kitolt kamatstopot

Bank360 tartalom
2023-12-01 Frissítve: 2023-12-11
2023-12-01 Frissítve: 2023-12-11
36080488

Véget ér a jó világ a vállalatok számára: rájuk is kiterjesztik a betéti kamatstopot, amit 2024. április 1-ig meghosszabbítanak. Így ezentúl a cégek nem tudják a jegybankban parkoltatni magas kamaton a hatalmasra duzzadt betétállományukat. 

 

A kormány a hitelkamatstopok meghosszabításán túl döntött a betéti a kamatstop kitolásáról is. Ezt azonban nem a Kormányinfón jelentették be, hanem a Gazdaságfejlesztési Minisztérium adott ki róla közlemény. A hosszabbítás ideje megegyezik a vállalati hitelkamatstopéval: egyelőre április 1-ig marad hatályban.

 

Ez a döntés különösebb meglepetést nem okozhatott, van azonban a változtatásnak egy olyan pontja is, ami gyökeres módosítás az eddigiekhez képest. A kamatstopot ugyanis összeghatár nélkül kiterjesztik a vállalati betétekre is.

 

A betéti kamatstop 2022. novemberi bevezetésével a kormány azt igyekezett meggátolni, hogy a privátbanki ügyfelek és egyes intézményi befektetők (nyugdíjpénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok) a bankjaikon keresztül hozzáférhessenek az MNB nagyon magas (akkor még 18 százalékos) irányadó kamatához.

 

A kisbefektetőket ez a korlát nem érinti, ugyanis csak a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeiknek a kamatára vonatkozik a maximalizálás az intézményi befektetők mellett.

 

Egészen mostanáig viszont a betéti kamatstop nem volt érvényes a vállalati betétekre. Márpedig a vállalatok hatalmasra duzzadt pénzen ülnek: a 2021-ben még mintegy 2000 milliárdos betétállományuk mostanra 6000 milliárd fölé nőtt. Ezt az összeget pedig mindeddig a bankjaikon keresztül az MNB-ben fialtathatták kiemelkedő kamatért.

 

A betéti kamatstop értelmében az érintett ügyfeleknek, illetve betétekre a bankok nem adhattak magasabb betéti kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) aukciós átlaghozamának mértékénél.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!